Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στους BRICS. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

H ομάδα των BRICS που συστάθηκε το 2006 με την συμμετοχή της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και της Νότιας Αφρικής έφθασε σήμερα να αριθμεί 11 χώρες μέλη, μετά και την εισδοχή της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της Αργεντινής και της Σαουδικής Αραβίας.

Με έκταση που φθάνει περίπου στο 30% της παγκόσμιας χερσαίας επιφάνειας, με πληθυσμό στο 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και με ΑΕΠ στο 33% του παγκόσμιου ΑΕΠ οι BRICS αποτελούν ένα εναλλακτικό κέντρο εξουσίας, στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων απέναντι στο μονοπώλιο της Δύσης.

Η Τουρκία που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στους BRICS συμμετέχοντας σε συνόδους κορυφής του οργανισμού, με την απόφαση της να γίνει μέλος μπορεί να ωφεληθεί σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία και η Γεωπολιτική, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη.


Πώς επηρεάζονται Ελλάδα-Κύπρος

1. Ενίσχυση της Διπλωματικής και Στρατιωτικής Θέσης της Τουρκίας

Η συμμετοχή της Τουρκίας στους BRICS θα ενίσχυαν την υποστήριξη που της παρέχουν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της σε θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μέσω των BRICS, η Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει την επιθετικότητα της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αγνοώντας τις συστάσεις που δέχεται κατά καιρούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σε σχέση με τις διεκδικήσεις της για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.



2. Οικονομική και Ενεργειακή Συνεργασία

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναπτύξει ισχυρές ενεργειακές συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS θα μπορούσε να ανατρέψει αυτές τις συμμαχίες, όπως για παράδειγμα τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, νομιμοποιώντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των Ελληνικών και Κυπριακών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.



3. Αλλαγή στις Περιφερειακές Στρατηγικές Ισορροπίες

Η αυξημένη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα μέσω των BRICS θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία αυτών των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταβάλλοντας τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή, δυσχεραίνοντας επιπλέον τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει νέες περιφερειακές συμμαχίες όπως αυτή με τις χώρες της Αφρικής, για να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη, αυξάνοντας τις εντάσεις και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνοψίζοντας, η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την γεωπολιτική και οικονομική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την έναν πιο επιθετικό και ανεξάρτητο παίκτη στην περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και σε αλλαγές στις στρατηγικές ισορροπίες και τις διεθνείς σχέσεις στην περιοχή.