Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σκότωσε τουλάχιστον 41 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 180 άλλους στην Ουκρανία, και ειδικότερα στην πόλη Πολτάβα την Τρίτη, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε βαλλιστικούς πυραύλους σε κτίριο του Ινστιτούτου Επικοινωνιών κοντά σε νοσοκομείο.

Η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, από την πλευρά της, ανέφερε, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 16:30 ώρα Ελλάδος, πως οι νεκροί από την επίθεση στους 47, ενώ και οι τραυματίες ανέρχονται σε 206. Περιέγραψε την επίθεση ως «τραγωδία», προσθέτοντας ότι η Ρωσία «μας παίρνει πάντα το πιο πολύτιμο πράγμα - τη ζωή».

Σημειώνεται πως η πόλη που δέχθηκε το πλήγμα βρίσκεται 130 χλμ νοτιοδυτικά του Χάρκοβου, πιο βαθιά στην ουκρανική ενδοχώρα, αλλά εντός βεληνεκούς των πυραύλων μακράς εμβέλειας της Ρωσίας.

poltava_xartis_ukrania
Πηγή: BBC



Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σε βίντεο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη με δύο βαλλιστικούς πυραύλους, ισχυριζόμενος ότι έπληξαν «ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα κοντινό νοσοκομείο», ενώ είπε ότι ένα από τα κτίρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιών καταστράφηκε εν μέρει.


«Λάβαμε προκαταρκτικές αναφορές σχετικά με τη ρωσική επίθεση στην Πολτάβα. Σύμφωνα με τις προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν στο έδαφος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος και ενός κοντινού νοσοκομείου. Ένα από τα κτίρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιών καταστράφηκε εν μέρει. Άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Πολλοί διασώθηκαν. Περισσότεροι από 180 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, υπάρχουν προς το παρόν 41 νεκροί. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους τους συγγενείς και τους φίλους».



Νέα έκκληση Ζελένσκι για όπλα μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση - «Χρειάζονται τώρα, όχι κάποια στιγμή αργότερα»

«Τα ρωσικά αποβράσματα θα λογοδοτήσουν σίγουρα γι' αυτό το χτύπημα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια νέα τοποθέτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερη δυτική αεράμυνα και κάλεσε τους συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς τους για πλήγματα βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, προκειμένου να προστατευθεί η Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να λέμε σε όλους στον κόσμο που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτή την τρομοκρατία: τα συστήματα αεράμυνας και οι πύραυλοι χρειάζονται στην Ουκρανία, όχι σε μια αποθήκη κάπου.

«Χρειάζονται χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να μας προστατεύσουν από τη ρωσική τρομοκρατία τώρα, όχι κάποια στιγμή αργότερα. Δυστυχώς, κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών».


Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: «Βάρβαρη επίθεση - Οι άνθρωποι τραυματίστηκαν στον δρόμο προς τα καταφύγια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφορικά με το εν λόγω πλήγμα δηλώνει ότι η πόλη της Πολτάβα βιώνει μια «τρομερή μέρα» έπειτα από μια «βάρβαρη επίθεση» από τη Ρωσία.

Το υπουργείο λέει ότι η πόλη προφανώς χτυπήθηκε από δύο βαλλιστικούς πυραύλους. Υπήρξε τόσο λίγος χρόνος μεταξύ της σειρήνας αεροπορικής επιδρομής και της άφιξης των πυραύλων, που οι άνθρωποι τραυματίστηκαν στον δρόμο προς τα καταφύγια.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν 25 ανθρώπους -11 από τους οποίους ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια- και συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες, όπως μεταδίδει το BBC.

Η Μόσχα αναφέρει ότι έπληξε κέντρο εκπαίδευσης στρατού

Από την πλευρά τους, τα ρωσικά κανάλια υπέρ του πολέμου αναφέρουν στο Telegram  ότι το χτύπημα έπληξε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού και ότι τα θύματα ήταν δόκιμοι.

Το συνήθως καλά πληροφορημένο κανάλι Rybar αναφέρει ότι «ως αποτέλεσμα της επίθεσης εξοντώθηκαν πολύτιμοι ειδικοί στις επικοινωνίες και στον ηλεκτρονικό πόλεμο», προσθέτοντας ότι αυτοί οι ειδικοί είναι δύσκολο να αντικατασταθούν γρήγορα, καθώς απαιτούν μακροχρόνια εκπαίδευση. Πολλά κανάλια στην ίδια πλατφόρμα λένε επίσης ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander μικρού βεληνεκούς.

Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει επαληθευτεί από το BBC.