Το «φάντασµα» του «Ισλαµικού Κράτους» επέστρεψε και πάλι πάνω από την Ευρώπη, έπειτα από την τροµοκρατική επίθεση µε µαχαίρι που πραγµατοποίησε ένας 26χρονος Σύρος το βράδυ της Παρασκευής 23 Αυγούστου, σε φεστιβάλ του Ζόλινγκεν, στη Γερµανία.

Ήδη ο δράστης της επίθεσης, που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, προφυλακίστηκε, µε τα γερµανικά ΜΜΕ να µιλούν για ενδεχόµενες αστοχίες και παραλείψεις των Αρχών γύρω από τη διαδικασία απέλασης του δράστη. Ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας, συνοδευόµενος από τοπικούς αξιωµατούχους.

Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι είναι «θυµωµένος» µε τους ισλαµιστές, «που απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη όλων µας». «Θα πρέπει να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να διασφαλίσουµε ότι όσοι δεν µπορούν και δεν έχουν άδεια να παραµείνουν στη Γερµανία θα επαναπατρίζονται και θα απελαύνονται», τόνισε ακόµα.

Υπενθυµίζεται ότι το «Ισλαµικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι ο δράστης έδρασε προκειµένου να «πάρει εκδίκηση για τους µουσουλµάνους στην Παλαιστίνη και παντού».

Θανατηφόρα επίθεση Ζόλινγκεν: Ήθελε «να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους µπορούσε»

Ο δράστης ήθελε «να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους µπορούσε», εκτίµησε η Οµοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης, η οποία επεσήµανε ότι «υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι (ο ύποπτος) ανήκει» στο «Ι.Κ.». «Μαχαίρωσε επανειληµµένα και µε στοχευµένο τρόπο στην πλάτη, τον λαιµό και το στήθος» ανθρώπους που βρίσκονταν στο φεστιβάλ, τόνισε ακόµα η Εισαγγελία.

Σύµφωνα µε τη γερµανική ∆ικαιοσύνη, πρόκειται για τον Ισα αλ Χ., ο οποίος είχε φτάσει στη Γερµανία τον ∆εκέµβριο του 2022. Σε βάρος του εκκρεµούσε εντολή απέλασης προς τη Βουλγαρία, το κράτος-µέλος της Ε.Ε. όπου είχε καταγραφεί η είσοδός του στο µπλοκ και όπου θα έπρεπε να έχει υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου.

Σύµφωνα µε τον Γερµανό αντικαγκελάριο, Ρόµπερτ Χάµπεκ, δεν περιλαµβανόταν στον κατάλογο µε τους ακραίους ισλαµιστές, που θεωρούνται επικίνδυνοι. Παράλληλα, την Τρίτη ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, ζήτησε να υπάρξει κοινή αντιµετώπιση της παράτυπης µετανάστευσης, ενώ πρότεινε στον καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, την προώθηση από κοινού σειράς αλλαγών στο ισχύον νοµικό πλαίσιο για πρόσφυγες και µετανάστες. Και όλα αυτά την ώρα που αναµένεται η ενίσχυση του ακροδεξιού AfD στις αυριανές εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Μάλιστα, ο κ. Μερτς υποστήριξε ότι, σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, η αίτηση ασύλου πρέπει να υποβληθεί στην πρώτη χώρα εισόδου, η οποία, κατά κανόνα, δεν είναι η Γερµανία.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Πρασίνων και αντικαγκελάριος, Ρόµπερτ Χάµπεκ, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης µαχαιριών, ενώ το ίδιο ζήτησε και ο πρόεδρος του SPD, Λαρς Κλινγκµπάιλ.

Το προφίλ του 26χρονου ισλαμιστή 

«Ο δράστης έµενε σε ένα προσφυγικό κατάλυµα κοντά στον τόπο της επίθεσης. Ηρθε στη Γερµανία µέσω Βουλγαρίας, έπρεπε να απελαθεί µε τη Συµφωνία του ∆ουβλίνου, αλλά, αφού πέρασε η προθεσµία, παρέµεινε στη χώρα και του χορηγήθηκε επικουρική προστασία. Αυτό είναι το θέµα και εκεί υπάρχουν κενά στον νόµο, που δηµιουργούν προβλήµατα και ερωτήµατα», δηλώνει στα «Π» η Ελληνίδα αντιδήµαρχος της γερµανικής πόλης, Ιωάννα Ζαχαράκη.

«Ο δράστης για µία ολόκληρη µέρα κρυβόταν και παραδόθηκε µόνος του. Οι υπάλληλοι των τοπικών Αρχών τον γνώριζαν, ενώ δεν είχε κάποια ύποπτη συµπεριφορά. Ηταν ένας ευγενικός άνθρωπος και αυτό το γεγονός µάς ανησυχεί. ∆ηλαδή, πώς µπορεί κάποιος να εκµεταλλεύεται τη φιλοξενία, την παροχή ασύλου και κανένας κοινωνικός λειτουργός να µην καταλαβαίνει την ψυχοσύνθεσή του», συµπληρώνει. «Το άσχηµο είναι ότι είµαστε σε µια τραγική και πένθιµη κατάσταση.

Είναι η δεύτερη φορά που ζούµε κάτι τέτοιο. Το 1993 είχε σηµειωθεί εµπρησµός κατά Τούρκων από ακροδεξιές οµάδες, µε αποτέλεσµα τον θάνατο πέντε γυναικών, και τώρα είχαµε τρεις απώλειες και τρεις τραυµατίες, οι οποίοι ωστόσο ξεπέρασαν τον κίνδυνο. Η ζωή στην πόλη αλλάζει και η δική µου δουλειά γίνεται πιο δύσκολη. Φανταστείτε ότι όλα τα χρόνια δουλεύουµε για την πολυµορφία, για τη συµµετοχικότητα. Εχουµε καταφέρει πολλά και έχουµε πάρει τόσο πολλά βραβεία ως πόλη που προωθεί διαπολιτισµικά προγράµµατα. Πλέον πρέπει να αρχίσουµε από το µηδέν», συνεχίζει η κυρία Ζαχαράκη.

«Τον Μάρτιο του 2024 σηµειώθηκε εµπρησµός σε σπίτι όπου διέµενε κάποιος ο οποίος είχε προβλήµατα µε τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, δεν είµαστε 100% σίγουροι για το συγκεκριµένο περιστατικό, ενώ η Eισαγγελία ερευνά ακόµη τη συγκεκριµένη υπόθεση. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριµένου περιστατικού χάθηκε µία οικογένεια Βουλγάρων. Εχουµε φτάσει να αναρωτιόµαστε τι ακριβώς γίνεται το τελευταίο διάστηµα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυξηµένα µέτρα ασφαλείας, τέτοια εγκλήµατα δεν µπορούν να αποφευχθούν και δεν ξέρει κανείς από πού να πρωτοπροστατευτεί, καθώς δεν υπάρχει 100% προστασία», συµπληρώνει η αντιδήµαρχος του Ζόλινγκεν.

Η ακροδεξιά

«Ολοι φοβόµαστε, καθώς δεν ξέρουµε τι ξηµερώνει και πώς αντιδρούν τα διάφορα κινήµατα. Τις προηγούµενες µέρες πραγµατοποιήθηκαν διαδηλώσεις και ελπίζουµε να υπάρξει σύνεση και να µην έχουµε και άλλα δυσάρεστα γεγονότα. Είναι αυτονόητο, δε, ότι το συγκεκριµένο περιστατικό οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της Ακροδεξιάς και περισσότερα θα δούµε στις εκλογές που θα πραγµατοποιηθούν στην Ανατολική Γερµανία. Ηδη η Ακροδεξιά είναι δεύτερο κόµµα και, όπως φαίνεται, η κατάσταση θα έχει και άλλη άνοδο», καταλήγει η Ιωάννα Ζαχαράκη.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»