Άφωνοι έμειναν οι επιστήμονες, οι οποίοι μπορεί να έχουν βρει το πρώτο περιστατικό στον κόσμο όπου ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας κυνηγάει και σκοτώνει ένα τεράστιο είδος καρχαρία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας καρχαρίας porbeagle σκοτώθηκε από άλλο θαλάσσιο αρπακτικό, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε μια συσκευή εντοπισμού, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως πίσω από αυτό κρύβεται ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας, ένα από τα πιο τρομακτικά αρπακτικά του ωκεανού.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Marine Science».

«Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό θήρευσης ενός καρχαρία porbeagle οπουδήποτε στον κόσμο. Σε μια περίπτωση, ο οικισμός των καρχαριών όχι μόνο έχασε ένα αναπαραγωγικό θηλυκό που θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού, αλλά έχασε και όλα τα αναπτυσσόμενα μωρά του. Αν η θήρευση είναι πιο διαδεδομένη απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό του καρχαρία-porbeagle που ήδη υποφέρει λόγω της ιστορικής υπεραλίευσης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr Brooke Anderson, του Arizona State University στις ΗΠΑ.


Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση

Ο εν λόγω καρχαρίας porbeagle εξαφανίστηκε το 2020 και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να βρουν πού είχε πάει. Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση λευκού καρχαρία που κυνηγούσε και κατασπάραζε έναν ενήλικο καρχαρία porbeagle.

Γενικά, η διατροφή των λευκών καρχαριών περιλαμβάνει κυρίως θαλάσσια θηλαστικά, όπως θαλάσσια λιοντάρια και φώκιες. Ωστόσο, τείνουν να τρώνε και άλλους καρχαρίες, αλλά συνήθως είναι πολύ μικρότεροι. 

Με τη σειρά τους, οι καρχαρίες porbeagle, που χαρακτηρίζονται ως «απειλούμενο» είδος, ζουν στον Ατλαντικό και τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο. Έχουν μήκος έως 3,7 μέτρα και βάρος έως 230 κιλά, ενώ ζουν μέχρι και 65 χρόνια.

Λόγω του αργού αναπαραγωγικού κύκλου του καρχαρία porbeagle, ο δρ Άντερσον δήλωσε ότι οι πληθυσμοί δεν μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα από τις απειλές της δίωξης, της ερασιτεχνικής αλιείας και της απώλειας βιοτόπων στις οποίες είναι σήμερα εκτεθειμένοι.

Ο εν λόγω πληθυσμός καρχαριών καταγράφεται ως «απειλούμενος» στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN, ενώ οι πληθυσμοί του βορειοανατολικού Ατλαντικού και της Μεσογείου κατατάσσονται ως «κρίσιμα απειλούμενοι».