Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, με νεότερη ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα σε μια πολυώροφη πολυκατοικία στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

«Δέκα οχήματα και περίπου 70 πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά σε πολυκατοικία της οδού Ρόζενταλ, στο Κάτφορντ. Δύο διαμερίσματα στον 9ο και τον 10ο όροφο του κτιρίου κάηκαν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς», τόνισε η Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Λονδίνο: Μνήμες από τη φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πολυώροφη πολυκατοικία στο Κάτφορντ του Λονδίνου, τη στιγμή που βγήκε το τελικό πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά με τους 72 νεκρούς στον Πύργο Γκρένφελ 7 χρόνια μετά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου (LFB) κλήθηκε το μεσημέρι για φωτιά στα διαμερίσματα στην οδό Ρόουζενθαλ στο Κάτφορντ.



Στο σημείο επιχείρησαν περίπου 70 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, 2 διαμερίσματα του 9ου και του 10ου ορόφου έχουν καεί ολοσχερώς. Ευτυχώς, ύστερα από ηρωικές προσπάθειες, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και έσβησε.

«Παρακαλούμε αποφύγετε την περιοχή όσο οι πυροσβέστες εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς», είπε η LFB στο X.



Απίστευτο θεωρείται το γεγονός ότι την ίδια μέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα-«καταπέλτης» για την τραγωδία με 72 νεκρούς στην πιο φονική πυρκαγιά της Βρετανίας, 7 χρόνια μετά, ξέσπασε μία καινούργια πάλι σε κτίριο του Λονδίνου.

H πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ

Ήταν 14 Ιουνίου το 2017 όταν ο πύργος του Γκρένφελ τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα 72 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Το εμβληματικό κτίριο είχε 24 ορόφους, ήταν ύψους 67 μέτρων και στέγαζε διαμερίσματα κατοικιών στο Βόρειο Κένσινγκτον του δυτικού Λονδίνου.

Η αιτία της φωτιάς ήταν μία ελαττωματική συσκευή ψυγείου. Πρόκειται για την πιο φονική πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην τελική έκθεσή της η έρευνα επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την καταστροφή στις εταιρείες που είχαν αναλάβει τη συντήρηση και την ανακαίνιση στην εξωτερική επένδυση του πύργου, στις παραλείψεις τοπικών και εθνικών Αρχών, καθώς και σε εταιρείες που δολίως παρουσίασαν εύφλεκτα υλικά επένδυσης ως ασφαλή.




Επί χρόνια μετά την πύρινη κόλαση, επιζώντες και συγγενείς των θανόντων ζητούσαν εκείνοι που ευθύνονταν να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη με ποινικές κατηγορίες. Όμως, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία 58 άτομα και 19 εταιρείες και οργανισμοί τελούν υπό έρευνα, διώξεις –μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία και απάτη– δεν έχουν ακόμη ασκηθεί λόγω της περιπλοκότητας και της ανάγκης να ληφθεί υπόψη η έκθεση της επιτροπής έρευνας.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τον Ιούλιο, 3.280 κτίρια ύψους 11 μέτρων ή παραπάνω εξακολουθούν να έχουν μη ασφαλή επένδυση, με τις εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη σε περισσότερα από τα δύο τρίτα από αυτά.