Εάν δεν υπήρχε ο Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος αρχειοθετούσε τις χιλιάδες φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο που περιείχαν τους βιασμούς της γυναίκας του, από άνδρες που στρατολογούσε ο ίδιος στο διαδίκτυο, οι δράστες δεν θα είχαν εντοπιστεί ποτέ από τις Αρχές. Οι άνδρες της γαλλικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έρευνες για πάνω από δύο χρόνια και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 54 άνδρες, από τους 72 που αναζητούσαν. Όμως ο ένας εξ αυτών πέθανε και άλλοι δύο απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν 51 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό, καθώς κατηγορούνται για τους βιασμούς που διέπραξαν μεταξύ 2011-20 στο σπίτι του ζευγαριού στο Παρίσι και στο χωριουδάκι Μαζάν. Η δίκη αναμένεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών.

Οι αστυνομικοί κατέγραψαν περίπου 200 βιασμούς σε βάρος της Ζιζέλ Πελικό, ηλικίας σήμερα 72 ετών. Τους περισσότερους τους διέπραξε ο σύζυγός της, ενώ τους υπόλοιπους 92 άνδρες παντελώς άγνωστοι στην ίδια. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να ταυτοποιηθούν οι άνδρες αυτοί, να κατανοήσουν οι Αρχές την ιστορία πίσω από τη χρόνια σεξουαλική κακοποίηση της γυναίκας και να απαγγελθούν κατηγορίες σε κάθε ύποπτο.

Για να γίνει αυτό «επέλεξα να συγκροτήσω μια περιορισμένη ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα», εξήγησε από το βήμα του μάρτυρα ο αστυνομικός επιθεωρητής Ζερεμί Μπος Πλατιέρ. «Και επέλεξα ανθρώπους αρκετά δυνατούς για να αντικρίσουν τις εικόνες», σχολίασε ακόμη, αναφερόμενος λεπτομερώς στις μακροχρόνιες, κοπιαστικές έρευνες.

Χωρίς να το φαντάζεται, ο Ντομινίκ Πελικό διευκόλυνε την έρευνα. Συγκεκριμένα είχε αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χιλιάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που είχε τραβήξει. Όλο το υλικό έφερε επίσης λεπτομερείς περιγραφές: σε έναν φάκελο με τον τίτλο «κακοποίηση» είχε καταγράψει το όνομα, την ηλικία, ακόμη και τον αριθμό τηλεφώνου του κάθε άνδρα που πήγε στο σπίτι για να βιάσει την αναίσθητη Ζιζέλ. Οι αστυνομικοί έπρεπε πλέον να βρουν «τον Κρις τον πυροσβέστη», τον «Κουεντίν», τον «Γκαστόν», τον «Νταβίντ τον Μαύρο» ή ακόμη τον «Ζανλικασιάτ».

Πώς γινόταν η στρατολόγηση

H ομάδα ακολούθησε τα πολλά ίχνη που άφησαν οι δράστες στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τον σύζυγο. Η επικοινωνία ξεκινούσε από το διαδίκτυο, στον ιστότοπο γνωριμιών Coco.fr και ακολούθως μεταφερόταν σε ένα «ιδιωτικό» chat room που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο με δικαστική απόφαση επειδή είχε μετατραπεί σε «άντρο αρπακτικών». Τέλος, ο σύζυγος επικοινωνούσε με τους επίδοξους βιαστές μέσω του Skype ή στο τηλέφωνο.

Οι αστυνομικοί έφτιαξαν μια πρώτη λίστα 11 «επαφών» του Πελικό και στη συνέχεια αναζήτησαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προσώπων αυτών, με τη βοήθεια της Microsoft. Το ίδιο έκαναν και με τα τηλέφωνα: από τους τηλεφωνικούς αριθμούς (στους λογαριασμούς του συζύγου) εξέταζαν αν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της κλήσης και των γεγονότων που είχαν καταγραφεί σε κοντινές ημερομηνίες στα βίντεο, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μπος Πλατιέρ.

Ο Ντομινίκ Πελικό είχε μπλοκάρει επίσης πολλές επαφές στο τηλέφωνό του, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών. «Είναι ασυνήθιστο, είδαμε πολύ μεγάλο αριθμό μπλοκαρισμένων επαφών και σκεφτήκαμε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα σχετίζονταν» με τους βιασμούς, συνέχισε ο αξιωματικός της αστυνομίας. Για να βρουν τα στοιχεία αυτών των ανδρών, οι αστυνομικοί ζήτησαν τη βοήθεια των τηλεφωνικών εταιρειών.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών ήταν η αναγνώριση των προσώπων μέσω του λογισμικού που διαθέτει η γαλλική αστυνομία, με την εισαγωγή σε αυτό εικόνων που βρέθηκαν στον υπολογιστή του συζύγου. Εξαιτίας του μεγάλου πλήθους των υπόπτων, οι συλλήψεις έγιναν σε πέντε φάσεις, από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Κάθε φορά, πριν από τους βιασμούς, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εξελισσόταν το ίδιο σενάριο: ο άνδρας που είχε προσκληθεί στο σπίτι έπρεπε να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του σε αρκετή απόσταση, για να μην κινήσει τις υποψίες των γειτόνων. Κάποιοι περίμεναν μέχρι και μία ώρα, μέχρι να ναρκωθεί το θύμα τους. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν προηγουμένως κάποια επαφή μαζί της, τόνισε ο αστυνομικός, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ορισμένων που λένε ότι συμμετείχαν σε μια «φαντασίωση» του ζεύγους.

Η Ζιζέλ δεν είχε τις αισθήσεις της και «δεν έκανε καμία κίνηση» στις χιλιάδες εικόνες που βρέθηκαν στην κατοχή του συζύγου της, υπογράμμισε ο Μπος Πλατιέρ. «Δεν θυμάμαι να είπε ούτε μία λέξη, κάποιες φορές ακούγονται αγκομαχητά, ροχαλητά, αλλά καμία καταληπτή λέξη», κατέληξε ο αστυνομικός.