O ισραηλινός πρόεδρος, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, τουλάχιστον έως ότου λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη συνοριακή περιοχή μεταξύ της νότιας Γάζας και της Αιγύπτου έως ότου υπάρξει εγγύηση ότι δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως σανίδα σωτηρίας για το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Μέχρι να συμβεί αυτό, θα είμαστε εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μέση Ανατολή: Τι είναι ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι μια λωρίδα γης μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το πέρασμα της Ράφα. Ορίστηκε ως αποστρατιωτικοποιημένη συνοριακή ζώνη μετά την απόσυρση των ισραηλινών εποικισμών και στρατευμάτων από τη Γάζα το 2005 και εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ διασχίζοντας το Ισραήλ.

Πριν από το 2005, η ειρηνευτική συνθήκη του 1979 του Καμπ Ντέιβιντ με την Αίγυπτο, επέτρεπε στο Ισραήλ να έχει περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων στον διάδρομο αλλά όχι βαριά τεθωρακισμένα. Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ, ήταν ευθύνη της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής, με 750 Αιγυπτιακούς αστυνομικούς που αναπτύχθηκαν για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο, έως ότου η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας το 2007. Καταλήφθηκε από το Ισραήλ τον Μάιο του 2024 μετά τη χερσαία επίθεσή του στη Ράφα.

Παρά τις αντίθετες προσπάθειες το διασυνοριακό λαθρεμπόριο μέσω υπόγειων διαδρομών συνεχίστηκε και το εκμεταλλεύτηκε η Χαμάς για να προμηθευτεί όπλα, αν και υπάρχουν στοιχεία ότι τα τελευταία χρόνια το λαθρεμπόριο όπλων διενεργείται μέσω της Μεσογείου.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο ισχυρής ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας απευθείας στα σύνορα και έχει έχει διαμηνύσει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε τη συνθήκη ειρήνης.

Γιόαβ Γκάλαντ: Να χρησιμοποιηθεί όλη η ισχύς κατά των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί «όλη η ισχύς» κατά των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μεγάλη επιχείρηση η οποία μετρά ήδη δεκάδες νεκρούς μέσα σε μια εβδομάδα.

«Απέναντι στην αναζωπύρωση της τρομοκρατίας, εξαλείφουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (το βιβλικό όνομα της Δυτικής Όχθης που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί), δήλωσε ο Γκάλαντ ενώπιον στρατιωτικών αξιωματούχων.

«Κάθε τρομοκράτης πρέπει να εξοντωθεί και, εάν παραδοθεί, πρέπει να συλληφθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να χρησιμοποιηθεί όλη η ισχύς», πρόσθεσε σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Ο Γκάλαντ εξήγησε επίσης ότι έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να διεξαχθούν αεροπορικά πλήγματα «εκεί όπου είναι απαραίτητο, ώστε να αποφευχθεί να τεθούν σε κίνδυνο οι στρατιώτες».

Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση των IDF στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τη μεγάλη επιχείρησή του, την οποία εξαπέλυσε πριν από μια εβδομάδα στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Οι επιδρομές έγιναν ταυτόχρονα σε διάφορες τοποθεσίες, εκ των οποίων η Τζενίν, η Τούμπας και η Τουλκάρεμ.

Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί και 140 τραυματίστηκαν από την αρχή της επιχείρησης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κυβερνείο της Τζενίν, επτά στην Τουλκάρεμ και τέσσερις στην Τούμπας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σήμερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στην Τζενίν και τα περίχωρά της, τα οποία θεωρούνται προπύργια παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά του Ισραήλ, το οποίο κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο διαπίστωσε ότι οι δρόμοι πολλών συνοικιών της πόλης ήταν άδειοι, οι κάτοικοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού περνούσαν μέσα στις αρτηρίες, των οποίων οι δρόμοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από μπουλντόζες.

«Κουρεύουμε το γρασίδι αλλά θα έρθει η ώρα που θα βγάλουμε και τις ρίζες», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, χρησιμοποιώντας μια έκφραση των ισραηλινών στρατιωτικών κύκλων και των υπηρεσιών ασφαλείας που προτείνουν τακτικές επιχειρήσεις για την αποδυνάμωση των ένοπλων οργανώσεων ή την παρεμπόδιση της ενίσχυσής τους.

Οι ισραηλινές εισβολές είναι καθημερινές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πεδίο φονικής βίας που εντείνεται μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, αλλά σπάνια φτάνει σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Τουλάχιστον 661 νεκροί παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς, η βία μεταξύ των Παλαιστινίων από τη μια πλευρά, και του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από την άλλη, έχει ενταθεί στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τα ισραηλινά στρατεύματα ή οι έποικοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 661 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 23 Ισραηλινοί, εκ των οποίων στρατιώτες και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις την ίδια περίοδο, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.