Για συμφωνία στο 90% των σημείων που συζητούνται για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, τονίζοντας, ωστόσο, πως παραμένουν τα «αγκάθια» για την ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων και τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

«Βασικά, το 90% αυτής της συμφωνίας έχει κλείσει», δήλωσε ο αξιωματούχος, παρουσιάζοντας μια εικόνα των συνομιλιών που οδεύουν προς ολοκλήρωση - αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν.

Στο Ισραήλ, η συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους επικεντρώθηκε στην επιμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με το αίτημα της Χαμάς να αποσύρουν οι IDF τις δυνάμεις τους από την κρίσιμη «νεκρή ζώνη», που είναι γνωστή ως «διάδρομος της Φιλαδέλφειας».

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έδωσε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις μέσα στην εβδομάδα, όπου υπογράμμισε τη σημασία αυτής της νεκρής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. Αυτοί που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι την «οδήγησε στα βράχια», υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να έχει κλείσει θετικά, αν συμφωνούσε μόνο να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, παρουσίασε μια άλλη εικόνα, που επικεντρώθηκε στα προβλήματα σχετικά με την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι «βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη εκτέλεση των έξι ομήρων, λέγοντας πως «πριν από τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου, συνεργαζόμασταν με την Αίγυπτο και το Κατάρ, ιδίως για τις ρυθμίσεις της ανταλλαγής κρατουμένων και τη συγκρότηση ενός συνολικού πακέτου».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εκτελέσεις των ομήρων, «οι οποίες κατά κάποιον τρόπο άλλαξαν τον χαρακτήρα ορισμένων από αυτές τις συζητήσεις», εξήγησε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχει ένας κατάλογος ομήρων, και όλοι τον έχουμε, και η Χαμάς τον είχε, και όλα τα μέρη τον είχαν, και τώρα υπάρχουν λιγότερα ονόματα στη λίστα», πρόσθεσε, συνεχίζοντας: «Είναι φρικτό» ιδιαίτερα με τη Χαμάς «να απειλεί να εκτελέσει περισσότερους ομήρους. Αυτό μας υπενθυμίζει πως έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική ομάδα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3xiw6o4cnpd)

Μέση Ανατολή: Η διαδικασία ανταλλαγής κρατούμενων και ομήρων

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσδιόρισε τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατούμενων ασφαλείας και τρομοκρατών που θα απελευθερωθούν σε ανταλλαγή με τους ομήρους σε 800, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ισόβια για τη δολοφονία αμάχων.

Όπως είπε, στην πρώτη φάση της συμφωνίας (τρεις συνολικά) αναμένεται ότι θα απελευθερωθούν περίπου 18-32 όμηροι, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης στην Ντόχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η συμφωνία έχει συνολικά 18 παραγράφους, εκ των οποίων οι 14 έχουν ολοκληρωθεί, με τρεις από αυτές να αφορούν την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, δήλωσε ο Αμερικανός. «Δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα μέχρι να διευθετηθεί αυτό το θέμα της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων», εξήγησε.

Μέση Ανατολή: Ζητήματα γύρω από τον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας»

Ο αξιωματούχος μίλησε επίσης για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, εξηγώντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων.

«Οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων κατέθεσαν μια πρόταση με την οποία θα μείωναν σημαντικά την παρουσία τους στον διάδρομο», είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντάς την ως «αρκετά σημαντική μείωση», όπως είπε, τονίζοντας ακόμα ότι υπάρχουν επιλογές για την ασφάλεια των συνόρων που δεν περιλαμβάνουν την παρουσία των IDF κατά μήκος του διαδρόμου.

«Θα βεβαιωθούμε και θα είμαστε σίγουροι ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι το πρωταρχικό ενδιαφέρον σε αυτή τη συμφωνία, έχω δει κάποιους Ισραηλινούς υπουργούς να λένε ότι αυτή η συμφωνία θα θυσίαζε κατά κάποιον τρόπο την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η μη σύναψη αυτής της συμφωνίας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ απ' ό,τι η πραγματική σύναψη της συμφωνίας», συνέχισε, καταλήγοντας πως «τελικά, αυτός που θα αποφασίσει είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3v4dvmpgso1)