Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον Μισέλ Μπαρνιέ, ως μια πιθανή λύση στο πρόβλημα ακυβερνησίας της Γαλλίας.

Διαβάστε εδώ: Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο πρωθυπουργός που διόρισε ο Μακρόν - Ο ευρωσκεπτικιστής βετεράνος του συντηρητικού κόμματος

Αιφνιδιαστική απόφαση από τον Μακρόν ο διορισμός του Μπαρνιέ

Ο 73χρονος πολιτικός θα κληθεί άμεσα να σχηματίσει κυβέρνηση, βάζοντας τέλος στην πολιτική περιπέτεια της χώρας που ξεκίνησε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Μακρόν, να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

Ο Μακρόν ο οποίος ποτέ δεν αποδέχθηκε την ήττα του, οδήγησε σε ακραία πόλωση το πολιτικό κλίμα και στη συνέχει κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει το σύνταγμα όρισε ο ίδιος έναν πρωθυπουργό της αρεσκείας του, παρακάμπτοντας την λαϊκή βούληση που ανέδειξε πρώτο κόμμα τον αριστερό συνασπισμό (Νέο Λαϊκό Μέτωπο).

Στη λογική αυτή απέρριψε στη συνέχεια την πρόταση της Αριστεράς να ορίσει πρωθυπουργό την 37χρονη Λουσί Καστέ με το αιτιολογικό της ανάγκης για «θεσμική σταθερότητα».

Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Μακρόν στράφηκε σε πολιτικά πρόσωπα με κυβερνητική εμπειρία, όπως οι πρώην πρόεδροι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ καθώς και στον Μπερνάρ Καζενέβ πρώην ένοικο του Μαρτινιόν και τον Ντιντιέ Μιγκό προόεδρο της Ανώτατης Αρχής για την διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

Αν και η επιλογή Μπαρνιέ αντανακλά την επιδίωξη του Μακρόν να επιβάλει ένα πρόσωπο από τον χώρο της Δεξιάς, όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει, καθώς χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση ο εκλεκτός του προέδρου δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εχθρικό κοινοβούλιο που θα απειλεί με πρόταση μομφής την κυβέρνησης του.

Γαλλία: Οι πρώτες αντιδράσεις για τον νέο πρωθυπουργό 

Οι πρώτες αντιδράσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί και ως ένα βαθμό προδικάζουν το αποτέλεσμα.

Ο διορισμός του Μπαρνιέ έχει ήδη εξοργίσει τους πολιτικούς της Αριστεράς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σαφή προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων για το αριστερό συνασπισμό (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) .

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, είπε ότι η απόφαση του Μακρόν να ορίσει έναν πρωθυπουργό του οποίου το κόμμα τερμάτισε τέταρτο στις εκλογές ήταν μια «άρνηση της δημοκρατίας». «Μπαίνουμε σε μια καθεστωτική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Φορ.

Η τύχη του Μπαρνιέ που έχει την στήριξη του Ρεμπουμπλικανικού κόμματος του Μακρόν που ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές, θα εξαρτηθεί από το εάν θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη του κεντρώου και δεξιού μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση, αλλά και πάλι δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση σε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.

Συνολικά, ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν και η συντηρητική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς συγκεντρώνουν 213 έδρες, πολύ κάτω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Η επιλογή Μπαρνιέ και το ενδεχόμενο μομφής

Ο Μπαρνιέ ως πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος είχε ζητήσει μορατόριουμ για τη μετανάστευση και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα ενημέρωσης, όταν δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τη «νομική κυριαρχία» της και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αλλά και σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής οι απόψεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς, είναι πιο συμβατές με την ακροδεξιά από ότι με την κεντροδεξιά από την οποία προέρχεται.

Τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν την άποψη, ότι στόχευση του Μακρόν, είναι να αποσπάσει ψήφους και από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Το κρίσιμο σημείο είναι η στάση που θα κρατήσει η ακροδεξιά της Λεπέν, την οποία προσπαθεί να διχάσει με την επιλογή του Μπαρνιέ ο Μακρόν.

Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Τζόρνταν Μπαρντέλα, δήλωσε ότι το κόμμα του θα περιμένει για να αποφανθεί, έως ότου ο νέος πρωθυπουργός παρουσιάσει τους στόχους της πολιτικής του στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν μετά την αποτυχία του να διασπάσει το μέτωπο της Αριστεράς καταφεύγει σε μια ατελέσφορη κατά πάσα πιθανότητα επιλογή, μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο ελπίζοντας ότι το αδιέξοδο θα λειτουργήσει υπέρ του.

Η όλη κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σύντομα όταν ο συντηρητικός πολιτικός, θα πάρει το βάπτισμα του πυρός, καθώς ο χρόνος τελειώνει για την προετοιμασία του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας εάν δεν ικανοποιηθούν τα άλλα κόμματα.