Τέλος στον «γρίφο» του Ματινιόν αποπειράται να βάλει ο Εμανουέλ Μακρόν, επιλέγοντας δύο μήνες μετά την κάλπη για το κοινοβούλιο για την πρωθυπουργία της Γαλλίας τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο 73χρονος βετεράνος των Ρεπουμπλικανών, με τη μακρά ευρωπαϊκή θητεία και με την σκληρή ρητορεία σε σχέση τόσο με την ΕΕ, όσο και με θέματα δημοφιλή στην ατζέντα της Ακροδεξιάς (μεταναστευτικό κλπ), έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Γάλλο πρόεδρο, με το εν λόγω εγχείρημα να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το τριχοτομημένο κοινοβούλιο - με πρώτη δύναμη την Συμμαχία της Αριστεράς, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», με 188 έδρες επί του συνόλου των 577, ακολουθούμενο από την συμμαχία του Μακρόν με 161 και η συμμαχία του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» των Λεπέν και Μπαρντελά με 142 - δεν αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια να σχηματιστεί μια κυβέρνηση βιώσιμη, χωρίς τον κίνδυνο κατάθεσης πρότασης μομφής, ο οποίος άλλωστε ήδη εγείρεται.

*Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Τι επιδιώκει ο Μακρόν με την επιλογή του Μπαρνιέ για πρωθυπουργό - Οι πρώτες αντιδράσεις και ο φόβος της... δυσπιστίας

Μισέλ Μπαρνιέ: Απειλεί με πρόταση μομφής η Αριστερά - Ο ρόλος ρυθμιστή του κόμματος της Λεπέν

Και αν ήδη όλες οι συνιστώσες του Νέου Λαϊκού Μετώπου («Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, Σοσιαλιστές, Οικολόγοι κλπ) αντιδρούν σφοδρά στην επιλογή Μπαρνιέ, περιγράφοντάς την ως «απόπειρα αρπαγής της ψήφου των Γάλλων» (Μελανσόν) και ως την έναρξη μιας «καθεστωτικής κρίσης» (Σοσιαλιστέ, Ολίβιε Φορ), βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση μομφής και την έναρξη κινητοποιήσεων, η γκωλική Δεξιά φαίνεται ευχαριστημένη (από τους κόλπους της ο πρωθυπουργός, μολονότι 5η στη λαϊκή ετυημγορία), ενώ και ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν «κρατά κλειστά» τα χαρτιά του. 

Ο ηγέτης του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, σημείωσε πως θα περιμένει έως ότου ο νέος πρωθυπουργός παρουσιάσει τους στόχους της πολιτικής του στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό βέβαια αποτελεί ήδη μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προοπτική της επιλογής της Αριστεράς, Λουσί Καστέ, την οποία... απέφυγε ο Μακρόν, με τον «Εθνικό Συναγερμό» να ξεκαθάριζε σε τέτοιο ενδεχόμενο πως η πρόταση μομφής θα γινόταν άμεσα, με τον συνασπισμό της Μαρίν Λεπέν να φαίνεται πως ανέλαβε ρόλο ρυθμιστή στα διαδραματισθέντα για το Ματινιόν.

Μισέλ Μπαρνιέ: Πώς είδαν οι γαλλικές εφημερίδες την επιλογή του για την πρωθυπουργία

Στον απόηχο των παραπάνω, διαφαίνεται αφενός η προσπάθεια Μακρόν να προσεγγίσει τη Δεξιά, αφετέρου την ένταση με την οποία η γαλλική κοινωνία παραμένει πολωμένη πάνω στην εν λόγω διαχωριστική γραμμή «Αριστεράς-Δεξιάς», όπως γράφει το BFMTV, κάτι που συνάγεται εύκολα και από τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων, με το τμήμα του γαλλικού τύπου που είναι πιο κοντά στο συντηρητικό τμήμα του ακροατηρίου να επιδοκιμάζει και το αντίστοιχο τμήμα του τύπου που βρίσκεται στον αντίποδα να εμφανίζεται εξοργισμένο για την επιλογή Μπαρνιέ.

Ειδικότερα, η κεντροδεξιά «Figaro» στο πρωτοσέλιδό της, αναφέρεται στον Μισέλ Μπαρνιέ ως «επιλογή κατευνασμού», κάνοντας λόγο για μια επιλογή που συνδυάζει «πολιτική» και «δεξιοτεχνία» από τον ένοικο του Ελιζέ.

figaro_protoselido_6_9_2024


Η «Le Monde» σημειώνει χαρακτηριστικά πως ο «Εθνικός Συναγερμός» ήταν ο «κριτής της τελικής επιλογής», λέγοντας πως στις σκέψεις του Γάλλου προέδρου προφανώς είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα οι 126 ψήφοι του κόμματος της ακροδεξιάς στη Βουλή, ενώπιον του φάσματος να καταθέσει πρόταση μομφής. Η σχετική απειλή μάλιστα φαίνεται να αποθάρρυνε την προοπτική να επιλεγεί ο Ξαβιέ Μπερτράν, επίσης προερχόμενος από τη Δεξιά, με τον οποίο η Μαρίν Λεπέν έχει μια βαθιά εχθρότητα (σημειώνεται πως ο Μπερτράν καυχιέται ότι «έσπασε τα σαγόνια» της ακροδεξιάς στο βόρειο προπύργιο της Λεπέν, στις περιφερειακές εκλογές του 2021, με συνέπεια ο Εθνικός Συναγερμός να απειλεί να «απορρίψει αμέσως» μια κυβέρνηση Μπερτράν, ανεξαρτήτως της πολιτικής του). 

le_monde_protoselido_6_9_2024_final


Η «Le Parisien», από την πλευρά της, σε πιο ουδέτερο τόνο, επέλεξε να χρησιμοποιήσει στο πρωτοσέλιδό της τα λόγια του νέου ενοίκου του Ματινιόν («Θα κάνουμε περισσότερα από το να μιλάμε»), σημειώνοντας όμως ότι ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης «πήρε εξαρχής αποστάσεις από τον Μακρονισμό, υποσχόμενος να “ακούσει και να σεβαστεί” τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τους κοινωνικούς εταίρους».

le_parisien_protoselido_6_9_2024_final
 

Η εφημερίδα της Αριστεράς, η «Liberation» από την άλλη, περιγράφει την επιλογή Μπαρνιέ ως «εγκεκριμένη» από την Μαρίν Λεπέν, προσθέτοντας πως «δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η Δεξιά βυθίστηκε, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε πρωθυπουργό του Ρεπουμπλικανιικού Κόμματος, με την υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού».


Στον ίδιο τόνο, η εφημερίδα που έχει δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η «L'Humanite», αναφέρει μόνο μία λέξη «Οργή», για την επιλογή Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο «ενάντια στην ετυμηγορία της κάλπης» και «με τις ευλογίες του Εθνικού Συναγερμού».


Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ

Σημειώνεται πως ο βετεράνος του συντηρητικού κόμματος «Les Républicains» έχει διατελέσει τέσσερις φορές υπουργός και είναι έτοιμος για μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη πρόκληση της μακράς του πολιτικής καριέρας.

Ο Μπαρνιέ γεννήθηκε το 1951 στη Λα Τρονς των γαλλικών Άλπεων και μεγάλωσε σε μια οικογένεια Γκολικών. Έχει άλλα δύο αδέρφια. Τον Ιανουάριο του 1982 παντρεύτηκε την Isabelle Altmayer, δικηγόρο, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Υπηρέτησε στο επιτελείο διαφόρων γκολικών υπουργών τη δεκαετία του 1970, πριν εκλεγεί το 1978, σε ηλικία μόλις 27 ετών, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ως βουλευτής του διαμερίσματος της Σαβοΐας, εκπροσωπώντας τους νεο-γκολικούς, τη «Συμμαχία για τη Δημοκρατία», όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1993.

Το βαρύ βιογραφικό του Μπαρνιέ με μακρά θητεία στην ΕΕ

Μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Κιλί, ο Μπαρνιέ ήταν από τα πρόσωπα της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην Αλμπερτβίλ ως συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εντάχθηκε για πρώτη φορά στη γαλλική κυβέρνηση ως υπουργός Περιβάλλοντος μετά τη σαρωτική νίκη της Δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές του 1993. Το 1995, ο Ζακ Σιράκ τον διόρισε υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με την ιδιότητα αυτή υπηρέτησε μέχρι την ήττα της προεδρικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές του 1997. Στη συνέχεια, ο Μπαρνιέ υπηρέτησε ως Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι από το 1999 έως τις 31 Μαρτίου 2004. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στην κυβέρνηση του Ζαν-Πιερ Ραφαρέν μέχρι τις 5 Ιουνίου 2005.

Ο Μπαρνιέ εργάστηκε από το 2006 ως ειδικός σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το 2006-2007 διετέλεσε μέλος της Ομάδας Αμάτο, μιας ομάδας υψηλόβαθμων Ευρωπαίων πολιτικών που εργάζονταν ανεπίσημα για την επαναδιατύπωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος για την Ευρώπη σε αυτό που έγινε γνωστό ως Συνθήκη της Λισαβόνας. Ηγήθηκε επίσης της λίστας του γκολικού UMP (Ρεπουμπλικανοί) στην Ιλ ντε Φρανς για τις εκλογές του 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Φεβρουάριο του 2010 διορίσθηκε Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες. Διορίστηκε δύο φορές αναπληρωτής επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας στη θέση του Αντόνιο Ταγιάνι. Από το 2015, ο Μπαρνιέ διετέλεσε άμισθος ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Στις 27 Ιουλίου 2016, ο Μπαρνιέ ανακοινώθηκε ως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το Brexit.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Μπαρνιέ διορίστηκε ειδικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επίβλεψη της επικύρωσης της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Φεβρουάριο του 2021 δημιούργησε πολιτική ομάδα μέσα στους Ρεπουμπλικανούς με την ονομασία «Πατριώτης και Ευρωπαίος», στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια υποψηφιότητα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά δεν πέτυχε να επικρατήσει.

Οι μεγάλοι σκόπελοι για τον Μπαρνιέ

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος για τον Μπαρνιέ μόνο... στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι: Αν επιβιώσει της προαναγγελθείσας από την Αριστερά πρότασης μομφής ο Μπαρνιέ θα πρέπει να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Σε πρώτη φάση η Γαλλία θα πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στην ΕΕ τις προτάσεις της για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, αν και μπορεί να πάρει παράταση μέχρι τον ερχόμενο μήνα.

Και στη συνέχεια, μέχρι την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνησή του θα πρέπει να παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά της Γαλλίας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.