Ο Σεργκέι Λαβρόφσύμφωνα με τη γερμανική Deutsche Welle, έδωσε έμφαση στην Ουκρανία αναφέροντας τους όρους για την αίτηση ένταξης της Τουρκίας στις BRICS.

Ο Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RBC στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής.

Μιλώντας για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την από καιρό υποψηφιότητά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Λαβρόφ έδωσε το μήνυμα ότι αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο και είπε: «Δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει τη σύναψη σχέσεων με μέλη ορισμένων οργανώσεων στο BRICS ."

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι «το να μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες των μελών και όχι τις αξίες που προβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, είναι η βάση για την ένταξη».

«Η ΕΕ λέει ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να σταθεί πίσω από αυτές τις «ευρωπαϊκές αξίες», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία κατέφυγε σε «ναζιστικές πρακτικές» απαγορεύοντας την ελευθερία της έκφρασης, τις εθνικές γλώσσες, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις. , και το κλείσιμο των τοπικών εκκλησιών», πρότεινε.

Σημειώνοντας ότι τα μέλη των BRICS θα πρέπει να υιοθετήσουν τις διατάξεις της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών αντί αυτής της στάσης της ΕΕ, ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι η συνθήκη ορίζει σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας άλλων χωρών. Ωστόσο, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε επίσης ότι το καθεστώς του Κιέβου ήταν παράνομο και δεν εκπροσωπούσε όλους τους ανθρώπους στην επικράτειά του.

Θα υπογραφεί η ιδιότητα μέλους στο Καζάν;

Ερωτηθείς εάν η ένταξη θα υπογραφεί με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας στις 22-24 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να παραστεί ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «απαιτείται συναίνεση όλων των άλλων μελών».

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, ένας από τους συμβούλους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας: «Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για πλήρη ένταξη, θα την αξιολογήσουμε».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του AKP Ömer Çelik έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο Πρόεδρός μας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος. Το αίτημά του για αυτό το θέμα είναι σαφές. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη."