Νέο υλικό, αυτή τη φορά από αμερικανικό στρατιωτικό drone δείχνει το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Sounion» να καίγεται στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με το Euronews τα πλάνα προέρχονται από λήψη που πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για την ρυμούλκυση του φλεγόμενου πετρελαίοφόρου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν απέδωσαν καρπούς. Έτσι το Sounion που μεταφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραμένει ακυβέρνητο.

Οι Χούτι επιτέθηκαν αρχικά στο δεξαμενόπλοιο στις 21 Αυγούστου με πυρά μικρών όπλων, βλήματα και ένα μη επανδρωμένο σκάφος. Ένα γαλλικό αντιτορπιλικό που που συμμετέχει στην επιχείρηση Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέσωσε το πλήρωμα του Sounion, που αποτελείτο από 25 Φιλιππινέζους και Ρώσους, καθώς και τέσσερις ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφαλείας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3zxxfvbgyjd)
Όλοι τους εγκατέλειψαν το πλοίο και μεταφέρθηκαν στο κοντινό Τζιμπουτί. Δυτικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν διαρροή πετρελαίου από το Sounion θα μπορούσε να καταστρέψει τους κοραλλιογενείς υφάλους και την άγρια ζωή γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, η ναυτική δύναμη της ΕΕ στην περιοχή αναφέρει ότι δεν έχει δει ακόμη διαρροή πετρελαίου από το Sounion. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι μια διαρροή πετρελαίου θα μπορούσε να είναι «τετραπλάσια από την καταστροφή του Exxon Valdez» το 1989 στα ανοικτά της Αλάσκας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Χούθι χρησιμοποιούν την απειλή πετρελαιοκηλίδας προς όφελός τους. Χρειάστηκαν χρόνια διαπραγματεύσεων προτού οι αντάρτες επιτρέψουν στον ΟΗΕ το 2023 να απομακρύνει 1 εκατομμύριο βαρέλια από το πετρελαιοφόρο Safer στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης και εκφόρτωσης.
 
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί εναντίον άνω των 80 πλοίων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, τον Οκτώβριο. Κατέλαβαν ένα πλοίο και βύθισαν δύο ενώ σκότωσαν επίσης και τέσσερις ναυτικούς. Άλλοι πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε αναχαιτίστηκαν από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα είτε απέτυχαν να φτάσουν στους στόχους τους.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιβάλουν τον τερματισμό της εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που δέχονται επιθέσεις έχουν ελάχιστη ή καμία σχέση με τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κατευθύνονται προς το Ιράν.

Πηγή: euronews