Ικανοποιημένοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της Γαλλίας δηλώνει το 52% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα ''Journal de Dimanche''.

Ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται ικανός (62% των ερωτηθέντων), ανοιχτός στο διάλογο (61%) και φιλικός (60%). Παρολ' αυτά, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, σε μια γαλλική Εθνοσυνέλευση κατακερματισμένη όσο ποτέ άλλοτε, ο Μπαρνιέ θα ανατραπεί γρήγορα με πρόταση μομφής.


Χιλιάδες Γάλλοι στους δρόμους

Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό του κεντροδεξιού Μισέλ Μπαρνιέ.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει έναν κεντροδεξιό στην πρωθυπουργική θέση, επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της Αριστεράς, που τον κατηγορούν ότι υφάρπαξε τις εκλογές.



Χθες η πρώτη συνέντευξη του Μπαρνιέ

Την ίδια ώρα, στη χθεσινή πρώτη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι επελέγη για πρωθυπουργός επειδή «έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται, να συσπειρώνει τον κόσμο, να τον σέβεται και να τον ακούει»

Υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και ότι δεν έχει «τίποτα κοινό ή ελάχιστα κοινά με τις θέσεις ή τις ιδεολογίες» του ακροδεξιού αυτού κόμματος.

Στις προτεραιότητές του είναι «ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών με συγκεκριμένα μέτρα», η αναπροσαρμογή της αξίας της εργασίας και όχι η αύξηση του χρέους της Γαλλίας και η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών. 

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στο 5,6% του ΑΕΠ φέτος, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Αντιμετωπίζοντας αυτήν την επείγουσα κατάσταση, δεν αποκλείω μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη».