Τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν οι υποψήφιοι επίτροποι στην Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν προτίθεται να αποκαλύψει ποιοι υποψήφιοι επίτροποι θα λάβουν ποιες θέσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους με γνώση επί της απόφασης. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμενόταν να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αύριο Τετάρτη (11.9.2024), ενώ μετά από αυτές τις επαφές αναμενόταν να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Οι εν λόγω συναντήσει αναβλήθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο.


Οι λόγοι της καθυστέρησης των ανακοινώσεων Φον ντερ Λάιεν για τη νέα Κομισιόν

Όπως αναφέρει το Politico, τη Δευτέρα η Σλοβενία πρότεινε την Μάρτα Κος, γεγονός που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της Φον ντερ Λάιεν για μια πιο ισορροπημένη Επιτροπή μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, αυτή την αλλαγή πρέπει να την υπογράψει το σλοβενικό κοινοβούλιο, κάτι που αναβάλλει την ανακοίνωση.

«Παρά τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει μια ισορροπημένη εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η διαδικασία έχει προκαλέσει εντάσεις και πολιτικά παζάρια με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αψήφησαν το αίτημά της για δύο υποψηφίους (έναν άνδρα και μία γυναίκα).

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε υποψηφιότητες, όπως η αντικατάσταση ανδρών με γυναίκες υποψηφίους από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, έχουν δημιουργήσει επιπλέον πίεση στο χρονοδιάγραμμα. Παρότι τώρα υπάρχουν 10 γυναίκες ανάμεσα στους 26 υποψήφιους, το εγχείρημα της φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να κρέμεται από λεπτές ισορροπίες, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και πολιτικές απαιτήσεις των χωρών-μελών» σημείωνε νωρίτερα το Politico.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, μετά από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.