Στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία ξεκίνησε μια δύσκολη επιχείρηση, για την απομάκρυνση μικρής ποσότητας ραδιενεργών συντριμμιών, που θα παράσχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση στο εσωτερικό των αντιδραστήρων.

Η Tokyo Electric Power Company (Tepco) ανακοίνωσε σήμερα, 13 χρόνια μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα παγκοσμίως, ότι είναι σε εξέλιξη μια «πιλοτική επιχείρηση απομάκρυνσης» ραδιενεργών συντριμμιών με τη χρήση ρομπότ, ειδικά κατασκευασμένων ώστε να αντέχουν τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Η Tepco προγραμμάτιζε την έναρξη της πρώτης αποστολής για τη συλλογή μόλις τριών γραμμαρίων ραδιενεργών συντριμμιών για ανάλυση στις 22 Αυγούστου, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες σε προκαταρκτικό στάδιο, αφού εντόπισε ένα πρόβλημα που αφορούσε την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η εν λόγω αποστολή θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και τα δείγματα που θα συλλεχθούν, θα μελετηθούν, ούτως ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την κατάσταση στο εσωτερικό των αντιδραστήρων. Πρόκειται ένα κρίσιμο βήμα για τον παροπλισμό του εργοστασίου Fukushima Daiichi.



880 τόνοι επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών 

Περίπου 88 τόνοι λίαν επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών παραμένουν στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα και η απομάκρυνση των ραδιενεργών συντριμμιών από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση στο πλαίσιο του σχεδίου παροπλισμού του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις με τέσσερις δεκαετίες, αν και ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα πάρει μέχρι και έναν αιώνα.






Τι είναι τα ραδιενεργά συντρίμμια

Στις 11 Μαρτίου του 2011, οπότε και προκλήθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα παγκοσμίως, τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα ήταν σε λειτουργία. Το τσουνάμι χτύπησε τη μονάδα προκαλώντας την κατάρρευσή τους.



Το λιωμένο καύσιμο που διέρρευσε από τους πυρήνες αναμείχθηκε με άλλα υλικά του αντιδραστήρα, όπως ζιρκόνιο, ανοξείδωτο ατσάλι, ηλεκτρικά καλώδια, σχάρες και σκυρόδεμα γύρω από τη δομή στήριξης και στον πυθμένα των δοχείων πρωτογενούς συγκράτησης.

Η τήξη των αντιδραστήρων προκάλεσε την διασπορά του εξαιρετικά ραδιενεργού υλικού, που έμοιαζε με λάβα, προς όλες τις κατευθύνσειςπεριπλέκοντας σημαντικά τη διαδικασία καθαρισμού.


Τα ειδικά ρομπότ

Η Tepco χρειάστηκε να κατασκευάσει ειδικά ρομπότ, καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας των ραδιεργών συντριμμιών στο εσωτερικό των αντιδραστήρων είναι αρκετά υψηλά.

 

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ραδιενεργών συντριμμιών η Tepco έστειλε τον περασμένο Φεβρουάριο δύο μικρά τηλεχειριζόμενα drones και ένα «οφιοειδούς σχήματος ρομπότ» στον ένα από τους τρεις αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, που έχουν καταρρεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2023 οι Ιαπωνικές Αρχές ξεκίνησαν την απόρριψη επεξεργασμένων υδάτων της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό προκαλώντας διπλωματική κόντρα με την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι χώρες αυτές απαγόρευσαν τις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι το Τόκιο υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι ασφαλής, έναν ισχυρισμό που επιβεβαιώνει και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Φωτογραφία: ΑΡ