Aνησυχία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πυροδότησε η δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν τους οποίους θα χρησιμοποιήσει πιθανώς στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η ιρανορωσική στρατιωτική συμφωνία αντιπροσωπεύει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου επί Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο.

Σε κοινή δήλωση των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας αναφέρεται ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία «συνιστά δραματική κλιμάκωση» και ακολουθεί κύμα κυρώσεων με πρώτο στόχο την αεροπoρική εταιρεία Iran Air.

«Η πράξη αυτή είνα απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών.

Ακριβώς την ίδια φρασεολογία χρησιμοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «θα εντοπιστούν και θα υποστούν κυρώσεις ιδιώτες και οντότητες στο Ιράν που εμπλέκονται στην παράδοση των πυραύλων στη Ρωσία».

ΗΠΑ: Περιορίζονται οι εμπορικές πτήσεις από το Ιράν προς τη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ισχύσουν νέες κυρώσεις στην Iran Air προς τη Βρετανία και ηπειρωτική Ευρώπη.

«Είναι επικίνδυνη τροπή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή το γεγονός ότι το Ιράν αποκτά πρόσβαση στην πολεμική τεχνολογία της Ρωσίας», επισημαίνεται παράλληλα.

«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων βεληνεκούς 75 μιλίων, επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα με την ανακοίνωση αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βρετανία, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης νέες κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στην αεροπορική εταιρεία Iran Air.

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών.

Ιράν: «Απεχθής προπαγάνδα» τα περί μεταφοράς ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία

Για «απεχθής προπαγάνδα» για να αποκρυβεί η στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Ισραήλ, έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, μετά τα δημοσιεύματα περί μεταφοράς ιρανικών όπλων στη Ρωσία.

Η σημερινή (10.09.2024) ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ του Ιράν, έγινε με φόντο το ντόμινο κυρώσεων που προανήγγειλαν χώρες της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης για τους πυραύλους στην Ρωσία.

«Η δημοσίευση αυτών των ψευδών και παραπλανητικών αναφορών περί μεταφοράς ιρανικών όπλων σε ορισμένες χώρες είναι απλώς απεχθής προπαγάνδα για να κρύψουν τη μεγάλη, παράνομη, ένοπλη υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων Δυτικών χωρών στη γενοκτονία της Γάζας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νασέρ Καναανί, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά στις νέες κυρώσεις.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα ότι η Ρωσία παρέλαβε από το Ιράν βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Εκτός από τις ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ανέφεραν ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν.

«Ορισμένες Δυτικές χώρες αυτοπροβάλλονται ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζουν την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών αλλά στέλνουν κάθε είδος όπλου για να στηρίξουν τα εγκλήματα πολέμου του σιωνιστικού καθεστώτος», δηλαδή του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Καναανί στην ανάρτησή του.