Η πρώτη τους «μάχη». Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» στο πρώτο μεταξύ τους debate, ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου, ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, χωρίς κοινό και χωρίς σημειώσεις.

Το debate διήρκεσε 90 λεπτά. Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν είχαν απευθύνει ποτέ μέχρι σήμερα ο ένας στον άλλον τον λόγο.

Tο debate αποτέλεσε ευκαιρία για την Κάμαλα Χάρις να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του χαοτικού λόγου του Ντόναλντ Τραμπ και να ανέβει στις δημοσκοπήσεις.

Τα μειονεκτήματά της είναι ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν την πολιτική της αλλά ούτε και την άποψή της για τα μεγάλα ζητήματα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Κάμαλα Χάρις να έχει προβάδισμα μία έως δύο μονάδες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε ακόμα: Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ απέναντι στη Χάρις για την προεδρική κούρσα - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Το debate

Το debate συντόνισαν ο παρουσιαστής του «World News Tonight», David Muir, και ο παρουσιαστής του «Prime» του ABC News Live, Linsey Davis. Και οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αιφνίδιες διακοπές ή οι άμεσες παρεμβάσεις.

Ξεκίνησε με χειραψία η τηλεμαχία μεταξύ Χάρις και Τραμπ

Με χειραψία των δύο μονομάχων ξεκίνησε η τηλεμαχία, ενώ οι δύο συντονιστές ανέφεραν τους κανόνες της τηλεμαχίας.

29225777

Οι δύο υποψήφιοι έδωσαν τα χέρια, κάτι που δεν είχε γίνει στο προηγούμενο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Οικονομία και πληθωρισμός

Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει με την αμερικάνικη οικονομία. Η Κάμαλα Χάρις πήρε πρώτη τον λόγο και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν. Από τη πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε πως η οικονομικά δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση.

Η Κάμαλα Χάρις τόνισε πως αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση για τη μεσαία και εργατική τάξη. Επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των νέων οικογενειών με μια γενναία μείωση φόρων της τάξεως των 6.000 ευρώ, τη μεγαλύτερη που θα γίνει εδώ και καιρό.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι θα παράσχει φορολογική μείωση για «δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες» και θα προκαλέσει «πλήγμα 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Τραμπ σε Χάρις: Είσαι μαρξίστρια, όπως και ο πατέρας σου

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κάμαλα Χάρις ότι «αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν» για την οικονομία και τη χαρακτήρισε «μαρξίστρια». «Είναι μαρξίστρια, όλοι το γνωρίζουν αυτό, ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών. Τη δίδαξε καλά», είπε, ενώ εκείνη γελούσε στο άκουσμα των σχολίων.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην αντίπαλό του, κατηγορώντας τη για «ρεκόρ πληθωρισμού». «Όταν ήμουν εγώ πρόεδρος, εξασφάλισα δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχουμε τον χειρότερο πληθωρισμό στην ιστορία του έθνους μας».

Η Χάρις αναφέρθηκε στα σχέδιά της για την οικοδόμηση μιας «οικονομίας ευκαιριών», συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών της να κάνει τη στέγαση πιο προσιτή και να επεκτείνει την πίστωση φόρου για τα παιδιά. Επιτέθηκε επίσης στις προτάσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως η παροχή φορολογικών περικοπών σε εταιρείες, και υποστήριξε ότι θα έβλαπταν τις αμερικανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης.

«Όχι» από Τραμπ για συμμετοχή στο «Project 2025»

Η Χάρις επέκρινε τον Τραμπ για τη συμμετοχή του στο «Project 2025», ένα βιβλίο 922 σελίδων με αμφιλεγόμενες πολιτικές προτάσεις, που προορίζονται να καθοδηγήσουν την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Ο Τραμπ αρνήθηκε για μια ακόμα φορά ότι γνωρίζει για το «Project 2025», παρά το γεγονός ότι συντάχθηκε από τουλάχιστον δύο δωδεκάδες μέλη της κυβέρνησής του και συμμάχους του.

Ούτε να την... κοιτάξει ο Τραμπ

Σε κάποια στιγμή του debate, η Κάμαλα Χάρις μίλησε ενώ τοποθετούνταν ο αντίπαλός της, με τον Τραμπ να της επιτίθεται. «Μιλάω εγώ! Σου θυμίζει κάτι;». Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Κάμαλα Χάρις γύρισε και κοίταξε τον αντίπαλό της, αλλά εκείνος δεν γύρισε να την αντικρίσει και επέλεξε να κοιτά ευθεία μπροστά.

29225792

Αμβλώσεις

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το θέμα των αμβλώσεων, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δύο υποψηφίων.

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «ψέματα» για το ζήτημα των αμβλώσεων, δηλώνοντας ότι η πολιτική του «προσβάλλει τις γυναίκες των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ είπε πως ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν τις αμβλώσεις στους εννέα μήνες και ότι τα μωρά έχουν «εκτελεσθεί» σύμφωνα με ορισμένους νόμους του κράτους.

Η συντονίστρια του ABC επισήμανε στους τηλεθεατές ότι «δεν υπάρχει κράτος σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεις ένα μωρό αφού γεννηθεί».

Ο Τραμπ είπε πως ο Τιμ Γουόλτς είναι μια «πραγματικά φρικτή επιλογή» για την Αμερική ως δυνητικός αντιπρόεδρος, σε τοποθέτηση εκτός θέματος.

Η Χάρις υπερασπίστηκε την ανάγκη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ για τις αμβλώσεις είναι «ένα μάτσο ψέματα».

«Η κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν πρέπει να λένε σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε.

Για παράδειγμα, «μια 12χρονη ή 13χρονη επιζήσασα από αιμομιξία που αναγκάζεται να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη... δεν το θέλουν αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπέγραφε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Μάλιστα, αντιδρώντας στον ισχυρισμό της Χάρις, δήλωσε ότι δεν θα προωθούσε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Να το πάλι, είναι ψέμα. Δεν θα υπογράψω απαγόρευση και δεν υπάρχει λόγος να υπογράψω απαγόρευση, διότι πήραμε αυτό που όλοι ήθελαν», είπε αναφερόμενος στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κ. Τραμπ τόνισε πως η εξουσία πρέπει να παραμείνει στα κράτη, με τη Χάρις να χαρακτηρίζει τη στάση του αντιπάλου της «προσβλητική για τις γυναίκες της Αμερικής».

Η Χάρις είπε ότι «το κοινό αποχωρεί από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ», για να της απαντήσει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών πως «στις δικές της συγκεντρώσεις δεν πάει καθόλου κόσμος».

29225793

Μεταναστευτικό: «Οι μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους», είπε ο Τραμπ

Η τρίτη θεματική ενότητα στην οποία αντιπαρατέθηκαν Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ ήταν η μεταναστευτική πολιτική.

Ο Τραμπ επέμεινε ότι οι μετανάστες καταλαμβάνουν τις πόλεις και τα κτίρια και πως «μπαίνουν βίαια». «Αυτό που κάναμε είναι να καθαρίσουμε το χάος του Ντόναλντ Τραμπ», είπε η Χάρις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέφυγε τις εξωφρενικές τοποθετήσεις. Κατηγόρησε τους μετανάστες πως... τρώνε γάτες και σκύλους σε πόλη της πολιτείας Οχάιο (βορειοανατολικά).

«Στο Σπρίνγκφιλντ τρώνε σκύλους οι άνθρωποι που ήρθαν» (σ.σ. οι μετανάστες), «τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναπαράγοντας φήμη για Αϊτινούς μετανάστες, που έχει επίσης διαδοθεί και από άλλους Ρεπουμπλικανούς, παρά τις διαψεύσεις της από μέρους των τοπικών Αρχών.

Ο Ρεπουμπλικανός επανέλαβε απαξιωτικούς ισχυρισμούς για τους μετανάστες, χαρακτηρίζοντάς τους «κανίβαλους που βλάπτουν τα ζώα», ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε «ακραίο».

«Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι φεύγουν από τις συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κουραστεί από τόσα fake news που αναπαράγει ξανά και ξανά», είπε η Χάρις, με τον Τραμπ να απαντά «εσύ τους πληρώνεις τους δικούς σου για να έρχονται στις συγκεντρώσεις σου».

Τραμπ για απόπειρα δολοφονίας του

Ο Τραμπ είπε πως «πιθανόν να δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι» εξαιτίας των σχολίων που έκαναν οι Δημοκρατικοί. Από την πλευρά της, η Κάμαλα Χάρις προειδοποίησε τους Αμερικανούς για το τι θα σήμαινε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα και ότι είναι στο χέρι τους να τον «σταματήσουν».

«Θα χρησιμοποιήσει ως όπλο το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον των πολιτικών του εχθρών και θα τερματίσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ», είπε η Χάρις.

«Καταλάβετε τι θα σήμαινε αν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο χωρίς κιγκλιδώματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τραμπ απάντησε πως τον «έχουν βάλει στο στόχαστρο». «Πιθανότατα έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα», είπε.

«Μιλούν για το ότι είμαι απειλή για τη δημοκρατία, αυτοί είναι η απειλή για τη δημοκρατία», είπε ο μεγιστάνας.

Για τις ταραχές στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απάντησε σχετικά με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

«Τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που εισρέουν στη χώρα μας και σκοτώνουν ανθρώπους;», είπε, στρέφοντας ξανά το θέμα στη μετανάστευση.

Ακόμα, χαρακτήρισε την Καμάλα Χάρις ως «τσάρο των συνόρων, έναν όρο που οι Δημοκρατικοί έχουν επιπλήξει. «Δεν θέλει να την αποκαλούν τσάρο των συνόρων, επειδή ντρέπεται για το φαινόμενο των συνόρων», είπε.

Για τις ταραχές στο Καπιτώλιο, η κ. Χάρις είπε πως εκείνη την εποχή ήταν υπηρεσιακή γερουσιαστής. «Εκείνη την ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο του έθνους μας, να βεβηλώσει το Καπιτώλιο του έθνους μας», τόνισε η Χάρις.

Είπε ότι 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και κάποιοι σκοτώθηκαν.

«Καταλαβαίνετε, ο πρώην πρόεδρος έχει παραπεμφθεί σε δίκη και έχει παραπεμφθεί σε δίκη γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προέτρεψε τους ψηφοφόρους ότι είναι «καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να χαράξουμε πορεία για το μέλλον, ας μη γυρίσουμε πίσω».

Για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Η Κάμαλα Χάρις υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί το έδαφός του, αλλά πρόσθεσε πως «πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι» έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς», είπε η κ. Χάρις.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν γι' αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ντοναλντ Τραμπ τόνισε ότι «η Χάρις μισεί το Ισραήλ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ» αν ήταν πρόεδρος, αλλά ούτε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «πολύ καλά».

«Η Χάρις είναι άθλια διαπραγματευτής. Την έστειλαν να μεσολαβήσει σε συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για αποφυγή του πολέμου και τρεις μέρες αργότερα η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε ο Τραμπ. Άμεση ήταν η αντίδραση της Αμερικανίδας αντιπροέδρου, η οποία διέψευσε κατηγορηματικά ότι συνάντησε ποτέ τον Ρώσο πρόεδρο.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε ξανά ότι η κ. Χάρις «ξαφνικά μισεί το Ισραήλ» και πως «αν είναι πρόεδρος, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει μέσα σε δύο χρόνια από τώρα και είμαι αρκετά καλός στις προβλέψεις».

29225796

Χάρις: «Ο Τραμπ θέλει να γίνει δικτάτορας, αντάλλαξε ερωτικές επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν»

Η κ. Χάρις επισήμανε ότι υποστηρίζει το Ισραήλ για «ολόκληρη την καριέρα της» και ότι ο κ. Τραμπ «θαυμάζει τους δικτάτορες» και πως θέλει να «γίνει δικτάτορας μια μέρα».

«Ο Τραμπ είπε ότι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ήταν πανέξυπνη κίνηση», πρόσθεσε. «Είναι γνωστό ότι αντάλλαξε ερωτικές επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυτοκράτορες επιθυμούν να γίνει ξανά πρόεδρος, επειδή είναι τόσο σαφές ότι μπορούν να τον χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες», συμπλήρωσε η Κάμαλα Χάρις.

Πώς θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ

Στην ερώτηση για το πώς ακριβώς θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του και αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος. Η Κάμαλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου», λέγοντας ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές με Ουκρανούς ηγέτες.

«Οι ΗΠΑ είναι "μέσα" για 250 δισ. δολάρια», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας.

Για το πώς ακριβώς θα σταματούσε τον πόλεμο, ο Τραμπ τόνισε: «Όταν θα είμαι εκλεγμένος πρόεδρος, θα μιλήσω στον έναν, θα μιλήσω στον άλλον. Θα τους φέρω μαζί».

Τραμπ: Ο Μπάιντεν σιχαίνεται τη Χάρις - Πού είναι ο πρόεδρός μας; Ζει;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις στην Κάμαλα Χάρις, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει να τη βλέπει και τη σιχαίνεται, ενώ ειρωνεύτηκε τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. «Πού είναι ο πρόεδρός μας; Ζει;».

«Πού είναι ο πρόεδρός μας; Δεν ξέρουμε καν αν είναι πρόεδρος. Ο πρόεδρος δεν ξέρει ότι είναι ζωντανός», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στον Τζο Μπάιντεν.

Χάρις: «Δεν κατεβαίνετε εναντίον του Τζο Μπάιντεν, κατεβαίνετε εναντίον μου»

«Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στον πρώην πρόεδρο ότι δεν κατεβαίνετε εναντίον του Τζο Μπάιντεν, κατεβαίνετε εναντίον μου», ήταν η «πληρωμένη» απάντηση της Κάμαλα Χάρις.

Αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες για να οργανώσουν την αντίδραση του ΝΑΤΟ, «διαφορετικά, ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με τα μάτια του στραμμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία», είπε η Χάρις.

Χάρις σε Τραμπ: «Ο Πούτιν θα σας έτρωγε για μεσημεριανό»

«Γιατί δεν λέτε στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσιλβάνια πόσο γρήγορα θα παραιτηθείτε για χάρη της εύνοιας και αυτού που νομίζετε ότι είναι φιλία με έναν δικτάτορα που θα σας έτρωγε για μεσημεριανό», πρόσθεσε.

Υγεία και περίθαλψη

Ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε για το αν έχει σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη, καθώς έχει ορκιστεί να καταργήσει τον νόμο περί προσιτής περίθαλψης (Obama Care), αλλά θα τον διατηρήσει μέχρι να βρει καλύτερη επιλογή.

«Έχω έννοιες για ένα σχέδιο και θα το άλλαζα μόνο αν έβρισκα κάτι που να είναι καλύτερο και λιγότερο ακριβό», είπε ο Τραμπ.

Η Κάμαλα Χάρις, σχετικά με το σχέδιό της για την υγειονομική περίθαλψη, προέτρεψε τον Τραμπ να «σταματήσει τα συνεχή ψέματα», λέγοντας ότι ο μεγιστάνας «δεν έχει κανένα σχέδιο».

«Αυτό που έχει κάνει ο νόμος για την προσιτή περίθαλψη είναι να εξαλείψει τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις», συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ανακήρυξε τον Ρεπουμπλικάνο νικητή του debate... πριν ολοκληρωθεί.

Ενώ το debate βρισκόταν σε εξέλιξη, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει τη νίκη στο debate!

«Ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε μια αριστουργηματική εμφάνιση στο debate απόψε, διώκοντας το ιστορικό αποτυχίας της Κάμαλα Χάρις, που πλήττει τους Αμερικανούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είδαμε τον πρόεδρο Τραμπ να εκθέτει το τολμηρό όραμά του για την Αμερική και πώς θα συνεχίσει να βασίζεται στις επιτυχίες της πρώτης θητείας του με την υπερτροφοδότηση της οικονομίας, τη διασφάλιση των συνόρων και το σταμάτημα του εγκλήματος που καταστρέφει τις κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Αντίθετα, το όραμα της Κάμαλα για την Αμερική ήταν μια σκοτεινή υπενθύμιση των καταπιεστικών, μεγάλων κυβερνητικών πολιτικών του Τζο Μπάιντεν που θέλει να συνεχίσει. Υψηλός πληθωρισμός, πορώδη σύνορα, που επιτρέπουν σε εγκληματίες και τρομοκράτες να τα διασχίζουν, και να είναι μαλακή στο έγκλημα - αυτό εκπροσωπεί η Κάμαλα.

Η επιλογή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη - ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο ξεκάθαρος νικητής απόψε και θα κερδίσει για την Αμερική όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο».