Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κατέχει την Κριμαία από το 2014 και ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που απηύθυνε στη Σύνοδο των Ηγετών της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι αμετάβλητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία αποτελεί απαίτηση του διεθνούς δικαίου».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόνο που έχουν υποστεί οι Τάταροι της Κριμαίας, των οποίων η ταλαιπωρία συνεχίζεται για οκτώ δεκαετίες.


Επιπλέον, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Αμπντουλτζεμίλ Κιριμόγλου, για τη διοργάνωση της Συνόδου, η οποία σηματοδοτεί την 80ή επέτειο της απέλασης των Τατάρων της Κριμαίας.

Ο Ερντογάν συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας, γεγονός που, όπως είπε, επιδείνωσε τα δεινά των κατοίκων της περιοχής. Ακόμα υπογράμμισε το δικαίωμα των Τατάρων της Κριμαίας να ζουν «ελεύθεροι, ασφαλείς και ειρηνικά στην πατρίδα τους».

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την επιθυμία του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, βασισμένης στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.