Ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο του πολέμου θα πρέπει να αρχίζει να καταστρώνει η Ουκρανία, αναφέρει η Wall Street Journal που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η Ουκρανία 
παραμένει αμετακίνητη στον όρο της για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την ουκρανική επικράτεια, πριν ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες και η Δύση εξακολουθεί να υποστηρίζει τον μακροπρόθεσμο στόχο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κερδίσει ξανά τα υπό κατοχή εδάφη.

Παρολ' αυτά, όπως σημειώνεται στο άρθρο, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική όσον αφορά τους στόχους και τη στρατηγική της, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει Δυτικούς αξιωματούχους να υποστηρίξουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους την ανάγκη διοχέτευσης όπλων και βοήθειας στη χώρα.


Η σημασία της επίσκεψης Μπλίνκεν και Λάμι

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι επισκέπτονται την Ουκρανία για να συναντηθούν με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Κίεβο έχει ενημερωθεί πως μια πλήρης ουκρανική νίκη θα απαιτούσε από τη Δύση να παράσχει υποστήριξη αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε η Ευρώπη μπορούν.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε την Τρίτη, ότι το ταξίδι του ήταν εν μέρει για να δει «πώς ακριβώς βλέπουν οι Ουκρανοί τις ανάγκες τους αυτή τη στιγμή, τους στόχους τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες». Όπως είπε, τόσο αυτός, όσο και ο Λάμι θα αναφέρουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, πριν τη συνάντησή τους και συζήτηση επί του θέματος την Παρασκευή. Η συνάντηση αυτή ενδεχομένως να αποτελεί προοίμιο για την έγκριση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Κίεβο έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς έχει χαλαρώσει η υποστήριξη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργά κέρδη σε όλο το μέτωπο και παρά το γεγονός ότι η εισβολή τ
ης Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ έχει ερμηνευτεί στη χώρα ως ταπείνωση για τον Πούτιν, στη Δύση αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα του Κιέβου να αμυνθεί μακροπρόθεσμα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η επίθεση θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα, που είναι κρίσιμα για την επίθεση εντός της Ουκρανίας, όμως η Μόσχα φαίνεται να συνεχίζει τη ρωσική επίθεση και να καταλαμβάνει στρατηγικά εδάφη εντός της ανατολικής Ουκρανίας.

Γενικότερα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές σε κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτικές συνομιλίες, παρολ' αυτά και οι δύο πλευρές φαίνονται πολύ μακριά από οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση.


Η ειρηνευτική πρόταση Ζελένσκι

Προσεχώς θα γίνει και το κρίσιμο ταξίδι του Ζελένσκι στις ΗΠΑ. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει σχέδιο νίκης και είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τους υποψηφίους για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις για να κερδίσει την υποστήριξή τους. Όπως δήλωσε πρόσφατα: «Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να δείξω αυτό το σχέδιο στον Μπάιντεν και στους προεδρικούς υποψηφίους των ΗΠΑ Χάρις και Τραμπ και να λάβω τα σχόλιά τους».

Η νέα ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι αποτελεί σημάδι ότι έχει αρχίσει να προσαρμόζει τη δημόσια στάση του, ενώ την ίδια ώρα πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σταδιακή αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών που είναι έτοιμοι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού παραμένει υπέρ της μάχης έως ότου η Ουκρανία πάρει πίσω όλα τα εδάφη.