Η Ρωσία επελαύνει στην ανατολική Ουκρανία ταχύτερα από ποτέ, ενώ βρίσκεται κοντά στην κατάληψη μιας σημαντικής πόλης, της Ποκρόφσκυ, κάτι που αν συμβεί, θα σημάνει την απόκτηση ενός στρατηγικού πλεονεκτήματος για τον έλεγχο της υπόλοιπης περιοχής του Ντονμπάς, καθώς η Ποκρόφσκ αποτελεί κομβικό σημείο για τις σιδηροδρομικές και οδικές γραμμές της περιοχής.

Έτσι, αν η ρωσική επίθεση στεφθεί με επιτυχία, θα αποκοπούν οι γραμμές εφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων και θα τεθούν υπό απειλή τις θέσεις τους στα νότια της πόλης.

Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στο Ποκρόφσκ, παρά τις πυκνές οχυρώσεις γύρω από την πόλη, με αντιαρματικές τάφρους και προστατευτικά για τις μονάδες πεζικού. 

anatoliki-oukrania-xartis-1


Η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική, όσον αφορά την επίθεσή της, με στόχο τη διεύρυνση του μετώπου και την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων μεταξύ Ποκρόφσκ και της πόλης Κουραχόβε. Η τακτική αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ημικυκλικής διάταξης, γνωστής ως «καζάνι», που αποσκοπεί στην απομόνωση των ουκρανικών στρατευμάτων, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία.

anatoliki-oukrania-xartis-2

anatoliki-oukrania-xartis-3

anatoliki-oukrania-xartis-4

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προέλαση της Ρωσίας στο Ποκρόφσκ είναι η πιο επιτυχημένη προσπάθειά της φέτος στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι άλλες επιθέσεις ήταν αργές και κοστοβόρες. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις της κατέγραψαν μικρά εδαφικά κέρδη μετά από μήνες σφοδρών συγκρούσεων, αν και η Ρωσία επιτέθηκε κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της ανατολικής γραμμής μετώπου.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, προχώρησε σε επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές δυνάμεις της Ρωσίας από το Ντονμπάς.

anatoliki-oukrania-xartis-5


Φρένο στις στρατιωτικές κινήσεις και των δύο πλευρών αναμένεται να βάλει ο ερχομός των φθινοπωρινών βροχών, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους θα μετατραπούν σε λασπώδεις διαδρομές, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση βαρέων οχημάτων και περιορίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.