Ορισµένες πληγές δεν κλείνουν. Ακόµα και αν κλείσουν όµως, αφήνουν ανεξίτηλα σηµάδια. Αυτό συµβαίνει στη ζωή, αλλά ισχύει και στην πολιτική. Το ίδιο συµβαίνει στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να ζει στη σκιά και υπό τον διαρκή φόβο ενός νέου πραξικοπήµατος, µιας και οι µνήµες της απόπειρας του 2016 µε στόχο την ανατροπή του είναι ακόµα νωπές. Αλλά και γιατί οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις σε κάποιο βαθµό διατηρούν ακόµη κάποια αυτονοµία, µακριά από τα επίσηµα κέντρα και τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.

Έτσι εξηγείται και η παραίτηση στην οποία φέρεται να οδηγείται ο υπουργός Άµυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Τα ΜΜΕ της γείτονος αναφέρουν ότι οι µυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν έκθεση στον Τ. Ερντογάν, σύµφωνα µε την οποία υπάρχουν αξιωµατικοί που λειτουργούν εναντίον του Τούρκου προέδρου. Συγκεκριµένα, η έκθεση αναφέρει ότι 300 από τους 650 µαθητές της στρατιωτικής σχολής συµµετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.

Ο λόγος για την τάξη των αξιωµατικών που κατά την αποφοίτησή τους πριν από λίγες ηµέρες ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν «είµαστε οι στρατιώτες του Κεµάλ». Ο αρθρογράφος του T24 Τολγκά Σαρντάν έγραψε: «O µόνος που δεν έχει µιλήσει για το θέµα των αποφοίτων είναι ο υπουργός Άµυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και η σιωπή δείχνει κάτι. Ο υπουργός Άµυνας έχει ακυρώσει όλα τα ραντεβού του και δεν µιλάει σχεδόν µε κανέναν. Μάλιστα ακούγεται έντονα ο ισχυρισµός ότι θα ζητήσει την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του και αυτό ακούγεται από το Σαββατοκύριακο».

Ο δε καθηγητής Ναΐµ Μπαµπούρογλου δήλωσε ότι «ξεκίνησαν έρευνες και πώς παραβιάζεται ο εσωτερικός κανονισµός του στρατεύµατος. Φαίνεται πως η τουρκική προεδρία δεν εµπιστεύεται τον υπουργό Άµυνας, ο οποίος µάλλον θα παραιτηθεί. Το αναφέρω αυτό σύµφωνα και µε τους ισχυρισµούς και µάλλον ο υπουργός Άµυνας έβγαλε αυτό το συµπέρασµα». Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και ο Γ. Γκιουλέρ χρεωθεί την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τον µη έλεγχο των συγκεκριµένων αξιωµατικών, τότε θα πρέπει να βρεθεί νέο πρόσωπο που να χαίρει της εµπιστοσύνης του Τ. Ερντογάν για αυτό το νευραλγικό πόστο. Πάντως, όποιος και αν τον διαδεχθεί -σε περίπτωση που όντως παραιτηθεί-, µικρή σηµασία έχει. ∆ιότι, ως γνωστόν, στην Τουρκία τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής και άµυνας τον έχει αποκλειστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή