Η Κύπρος και οι ΗΠΑ υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας με στόχο τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Πριν όμως καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, η Τουρκία σε υψηλούς τόνους και υπό το κράτος πανικού έσπευσε να καταδικάσει την εν λόγω εξέλιξη. Η αρχή έγινε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθως τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ομέρ Τσελίκ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα υποστήριξε ότι «τα βήματα των ΗΠΑ σε βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης τον περασμένο Ιούνιο για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, υπονομεύουν την ουδέτερη αμερικανική θέση έναντι της νήσου Κύπρου και δυσχεραίνουν την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού». Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από την αμερικανική πλευρά να επανεξεταστούν «οι πολιτικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Υπήρξε όμως και συνέχεια. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τις απόψεις που εκφράζονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αντίστοιχο ψευδοΥΠΕΞ της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» για το θέμα αυτό και υποστηρίζει πλήρως τη δικαιολογημένη αντίδραση των Αρχών της. «Η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», κατέληγε η ανακοίνωση.

Εκείνος όμως που το… τερμάτισε ήταν (ως συνήθως) ο Τσελίκ. «Είχα κάνει και παλαιότερα μια δήλωση σχετικά με το θέμα, το 2020, όταν οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων κατά της Νότιας Κύπρου. H πηγή της αστάθειας και της αδυναμίας λύσης στο νησί είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση», είπε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στάθηκε στο θέμα της κατάργησης του εμπάργκο όπλων, τονίζοντας ότι «δεν εξυπηρετεί ούτε την ειρήνη ούτε την επίλυση».

Η δήλωση Τσελίκ κατέληξε ως εξής: «Τώρα η σύναψη αυτού του είδους της στρατιωτικής συνεργασίας θα εμβαθύνει έτι περαιτέρω τα υπάρχοντα εκεί προβλήματα. Είναι μία προσέγγιση που θα δυναμώσει περισσότερο τα καπρίτσια της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι μια ανεύθυνη αξιολόγηση. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι μία κατάσταση άκρως προβληματική και από τη σκοπιά των συμμαχικών σχέσεων με την Τουρκία. Είναι μια προσέγγιση που παροτρύνει αυτούς που σαμποτάρουν τον διάλογο, επιδιώκουν το αδιέξοδο και αξιώνουν παρανομίες». Εν κατακλείδι, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα καπρίτσια τους, τα οποία χρήζουν απάντησης και είναι βέβαιο ότι αυτή η επιθετική ρητορική δεν βοηθά στη διατήρηση του σχετικά καλού κλίματος στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει δε και της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή