Άνδρας στις ΗΠΑ πυροβολήθηκε εξ επαφής αφού όρμησε βίαια σε διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας υπέρ του Ισραήλ στη Βοστώνη, ένα τρομακτικό σκηνικό που κατέγραψε η κάμερα.

Ένας άνδρας πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ύστερα από επίθεση εναντίον άνδρα που συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ έξω από τη Βοστώνη την Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

Βίντεο από το περιστατικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τον άνδρα να ορμά και να ρίχνει στο έδαφος έναν διαδηλωτή ύστερα από λεκτική διαμάχη, με τον άνδρα που δέχθηκε την επίθεση να φαίνεται στη συνέχεια να πυροβολεί με ένα πιστόλι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τους.

ΗΠΑ: H στιγμή της συμπλοκής και του πυροβολισμού στη Βοστώνη

Η αστυνομία συνέλαβε τον ένοπλο, που αναγνωρίστηκε ως ο 47χρονος κάτοικος, βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, Σκοτ Χέιζ και του απήγγειλε κατηγορίες για επίθεση με επικίνδυνο όπλο. Έχει προγραμματιστεί να προσαχθεί στο περιφερειακό δικαστήριο την Παρασκευή, δήλωσε η εισαγγελέας της κομητείας Μίντλσεξ, Μάριαν Ράιαν.

Η Ράιαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο άνδρας που πυροβολήθηκε, την ώρα της συγκέντρωσης, «προφανώς εντελώς τυχαία περπατούσε στην άλλη πλευρά του δρόμου» και ότι στη συνέχεια αντάλλαξε λόγια με όσους συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Σε ένα βίντεο από τη σκηνή, ο άγνωστος άνδρας που φορούσε καρφίτσα με παλαιστινιακή σημαία φαίνεται να κατηγορεί μια μικρή ομάδα διαδηλωτών εκτός κάμερας ότι «υποστηρίζουν τη γενοκτονία» από την άλλη πλευρά του δρόμου, με αποτέλεσμα μια γυναίκα πίσω από την κάμερα να απαντά επανειλημμένα «είστε τόσο ηλίθιος». Το βίντεο δείχνει στη συνέχεια τον άνδρα να πετάγεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου και να επιτίθεται με ορμή στον άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο Χέιζ, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, με τον επιτιθέμενο να πέφτει επίσης.

Ακούγεται ένας κρότος από προφανή πυροβολισμό πριν ο άνδρας απομακρυνθεί στο πεζοδρόμιο. Ένα δεύτερο βίντεο από άλλη οπτική γωνία δείχνει τον 47χρονο αμυνόμενο να φαίνεται να ρίχνει το όπλο στο πεζοδρόμιο αφού το χρησιμοποίησε.

«Κάποια στιγμή σε αυτή τη συμπλοκή, ναι, υπήρξε ένας πυροβολισμός», δήλωσε μάρτυρας του περιστατικού στο τοπικό Κανάλι 5 της Βοστώνης.

Τραύματα απειλητικά για τη ζωή του

Ένα μεταγενέστερο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έδειξε τον άνδρα που δέχτηκε την επίθεση και πυροβόλησε να παρέχει πρώτες βοήθειες στον δράστη, ο οποίος φαινόταν να έχει τις αισθήσεις του και να κινείται. Ο 47χρονος ζητούσε από τους παρευρισκόμενους να καλέσουν ασθενοφόρο.

Ο πυροβολημένος άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο για τραύματα που απειλούσαν τη ζωή του, δήλωσε η εισαγγελέας.

Το παράρτημα της Anti-Defamation League, μια εβραϊκή μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, επέκρινε την απόφαση να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του 47χρονου πριν ολοκληρωθεί πλήρης έρευνα. «Ενθαρρύνουμε την αστυνομία του Νιούτον και τον εισαγγελέα του Middlesex να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα για το όλο περιστατικό. Ανησυχούμε για την κλιμάκωση των εντάσεων και παραμένουμε σε επαφή με τις Αρχές επιβολής του νόμου και τους αξιωματούχους της κοινότητας», αναφέρεται.

Έχουν ανάψει τα αίματα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ

Οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και η κατάσταση των ομήρων που απήγαγε η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν ανάψει τα αίματα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, με ορισμένες διαδηλώσεις να εξελίσσονται σε βίαιες.

Τον Οκτώβριο, ένας άνδρας έβγαλε όπλο και πυροβόλησε στον αέρα, αφού δέχθηκε επίθεση από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές εναντίον μιας ολονυχτίας της εβραϊκής κοινότητας έξω από το Σικάγο.

Μήνες αργότερα, ένας Εβραίος σε διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ σκοτώθηκε όταν ένας αντιδιαδηλωτής τον έσπρωξε στο έδαφος ύστερα από λεκτική διαμάχη. Ένας ύποπτος στην υπόθεση αυτή κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία.