Δύο αστροναύτες της NASA που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο διάστημα έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Μπάρι Γουίλμορ, ο οποίος έχει κολλήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μαζί με τη Σουνίτα Γουίλιαμς, από τότε που το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing τους μετέφερε εκεί στις 6 Ιουνίου.

NASA: Οι αστροναύτες που έχουν εγκλωβιστεί στο διάστημα μιλούν για τις οικογένειές τους

Η παρατεταμένη παραμονή τους έχει αποδειχθεί πρόκληση και για τις οικογένειές τους στη Γη. Ο Γουίλμορ και η σύζυγός του έχουν δύο κόρες, η μία είναι τελειόφοιτη στο λύκειο και η άλλη φοιτά στο κολέγιο.

Ο Γουίλμορ δήλωσε ότι η καθυστερημένη αποστολή επιστροφής θα τον κάνει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας χρονιάς της μικρότερης κόρης του και ότι δεν κατάφερε να περάσει το καλοκαίρι με τη μεγαλύτερη κόρη του πριν επιστρέψει στο κολέγιο.

Ελπίζει όμως ότι η απουσία του θα τους κάνει πιο δυνατούς. «Θα μάθουν από αυτό και θα μεγαλώσουν από αυτό», είπε.

Η Σουνίτα άφησε τον σύζυγο και τα δύο σκυλιά της στο σπίτι όταν το Starliner απογειώθηκε πριν από τρεις μήνες. Είπε ότι της λείπει να βγάζει τα σκυλιά της βόλτα το πρωί και να ακούει τους ήχους της ημέρας που ξεκινά στη Γη, όπως το κελάηδισμα των πουλιών.

Αλλά το να μπορεί να παρακολουθεί τον πλανήτη της από το παράθυρο του ISS «σε μεταφέρει σε ένα διαφορετικό μέρος, είναι πολύ γαλήνια εδώ πάνω», είπε.

NASA: Το θρίλερ με τους δύο αστροναύτες

Το Starliner εκτοξεύτηκε στις 5 Ιουνίου με σκοπό να προσδεθεί στον ISS για περίπου μια εβδομάδα πριν επιστρέψει τους δύο αστροναύτες με ασφάλεια στη Γη. Αλλά η αποστολή είχε ήδη ξεκινήσει δύσκολα. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η εκτόξευση καθυστέρησε αρκετές φορές λόγω τεχνικών προβλημάτων με το διαστημόπλοιο.

Ακόμα και την ημέρα της εκτόξευσης, το Starliner παρουσίασε μικρές διαρροές ηλίου, οι οποίες, σύμφωνα με τους μηχανικούς, δεν ήταν αρκετά σοβαρές ώστε να καθυστερήσει εκ νέου η εκτόξευση.

Από εκεί και πέρα όλα πήραν την κάτω βόλτα. Μέχρι να φτάσει το Starliner στον ISS, είχε και άλλες διαρροές ηλίου και πέντε από τους 18 προωθητήρες του απέτυχαν.

Τελικά, η NASA κατέληξε στην απόφαση ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τους αστροναύτες να επιστρέψουν στη Γη με το Starliner. Αντ' αυτού, περιμένουν την αποστολή Crew-9 της SpaceX, η οποία θα τους παραλάβει από τον ISS και θα τους φέρει πίσω το νωρίτερο τον Φεβρουάριο του 2025.

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τους αστροναύτες αν αισθάνονται «απογοητευμένοι» από τη NASA και την Boeing, ο Γουίλμορ απάντησε: «Απολύτως όχι».

Δείχνοντας το μπλουζάκι του Γουίλιαμς με το λογότυπο της NASA, είπε: «αυτό αντιπροσωπεύει κάτι που αντιπροσωπεύουμε ως υπηρεσία - υπερβαίνουμε, κάνουμε πράγματα που είναι έξω από τα συνηθισμένα».

«Αυτό δεν είναι εύκολο», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι το 90 τοις εκατό της εκπαίδευσης των αστροναυτών τους είναι η προετοιμασία για «το απροσδόκητο».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3zxxbq6zm2h)