Στο επίκεντρο των διπλωματικών διεργασιών για το ρωσοουκρανικό βρίσκονται οι πύραυλοι Storm Shadow, καθώς η Ουκρανία έχει ζητήσει να της επιτραπεί η χρήση τους σε ρωσικό έδαφος, με τη Μόσχα να απειλεί τις χώρες του ΝΑΤΟ για κλιμάκωση του πολέμου.

Συγκεκριμένα, οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν εμβέλεια 250 χιλιομέτρων και είναι σχεδιασμένοι να διαπερνούν οχυρωμένες εγκαταστάσεις, ενώ ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κατά ρωσικών στόχων στην Κριμαία.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτονται να άρουν τους περιορισμούς από την Ουκρανία για τη χρήση των Storm Shadow, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC. Ωστόσο, καμία επιβεβαιώσει δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, ύστερα από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση Μπάιντεν - Στάρμερ

Πού χρησιμοποιούνται οι πύραυλοι Storm Shadow

Οι πύραυλοι Storm Shadow είναι ένας πύραυλοι κρουζ αγγλογαλλικής κατασκευής με εμβέλεια 250 χλμ., που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία για την καταστροφή οχυρωμένων στόχων και αποθηκών πυρομαχικών στη ρωσική κατεχόμενη Κριμαία.

Εκτοξεύονται από αεροσκάφη και πετούν κοντά στο έδαφος, για να αποφεύγουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, προτού ρίξουν την κεφαλή τους σε υψηλής ακρίβειας χτυπήματα. Το κόστος τους είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθιστώντας τους πολύτιμα όπλα σε ειδικές στρατηγικές επιθέσεις, όπως οι επιθέσεις στην Κριμαία κατά ρωσικών στόχων.

Χρησιμοποιούνται για τη διάτρηση σκληρών οχυρών και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί για την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ουκρανία περιορίζεται στη χρήση αυτών των πυραύλων μόνο εντός των δικών της συνόρων. Το Κίεβο έχει πιέσει εδώ και εβδομάδες για την άρση αυτών των περιορισμών, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να πλήξει τις βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζάστιν Κραμπ σημειώνει ότι ο Storm Shadow έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε καλά προστατευμένους στόχους, όπως η ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη μετακινήσει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών τους υποδομών μακρύτερα από τα ουκρανικά σύνορα, προκειμένου να είναι εκτός εμβέλειας του Storm Shadow, εάν οι περιορισμοί αρθούν.

Η άρση των περιορισμών θα επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει περίπου 200 ρωσικές βάσεις που βρίσκονται εντός της εμβέλειας των πυραύλων, ενώ αν εγκριθεί και η χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS, οι δυνατότητες της Ουκρανίας θα επεκταθούν περαιτέρω. Παρά την επιτυχία των πυραύλων Storm Shadow, υπάρχει σκεπτικισμός εντός της Ουάσιγκτον και του Πενταγώνου σχετικά με το πόση διαφορά μπορεί να κάνουν οι πύραυλοι αυτοί στον πόλεμο.

Η Δύση διστάζει να επιτρέψει τη χρήση των πυραύλων λόγω του φόβου κλιμάκωσης του πολέμου. Υπάρχει ανησυχία ότι η χρήση δυτικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα. Μια επίθεση σε σημεία μεταφοράς όπλων, όπως σε μια αεροπορική βάση στην Πολωνία, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ευρύτερη σύγκρουση.

Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους κατά στόχων στην Κριμαία και στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία το 2022. Παράλληλα, ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα χωρίς τη βοήθεια των ειδικών της Δύσης, κάτι που οι Ουκρανοί και το ΝΑΤΟ αρνούνται.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζάστιν Κραμπ αμφισβητεί αυτούς τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα είχε προβεί σε πιο επίσημες καταγγελίες εάν οι ισχυρισμοί του Πούτιν είχαν βάση, όταν τα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.