Η κακοκαιρία Boris σαρώνει την κεντρική Ευρώπη, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις να έχουν προκαλέσει πλημμύρες και διάφορα άλλα προβλήματα, ενώ ήδη επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πέντε οι νεκροί στη Ρουμανία, και από έναν νεκρό μετρούν μέχρι στιγμής η Αυστρία και η Πολωνία, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι.



Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί η Τσεχία και η νοτιοανατολική Γερμανία, με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να προβλέπουν συνέχιση της νεροποντής και σήμερα.

Στην Κάτω Αυστρία ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, όταν επιχειρούσε άντληση υδάτων από υπόγειο, με το κρατίδιο να χαρακτηρίζεται «περιοχή καταστροφής».

Η πρωθυπουργός της Κάτω Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ δήλωσε ότι: «Για πολλούς κατοίκους της περιοχής, αυτές είναι οι πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους», αφού οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η πυροσβεστική χρησιμοποίησε φουσκωτές λέμβους για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία Geosphere, στην Αυστρία έχει βρέξει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περισσότερο από ότι έχει βρέξει ποτέ ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Στη Βιέννη, που συνορεύει με την Κάτω Αυστρία, διεκόπη χθες η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της πόλης ενώ απειλούνται με υπερχείλιση το κανάλι του Δούναβη και ο ποταμός Βιέν. Επιπλέον, πλημμύρισαν ποδηλατόδρομοι και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων που βρίσκονται στην κοίτη των ποταμών, ενώ γραμμές του μετρό τέθηκαν σε περιορισμένη λειτουργία.

boris_austria2_

Με προβλήματα και καθυστερήσεις διεξάγονται σε μεγάλο μέλος της χώρας οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Η εταιρία των Αυστριακών Σιδηροδρόμων ÖBB συνιστά στους πελάτες της να αναβάλουν κάθε μη επείγον ταξίδι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στον δυτικό αυτοκινητόδρομο.


Την Τετάρτη αναμένεται η αποκατάσταση της λειτουργίας των μαζικών μέσων μεταφοράς στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον δήμο. Ακυρώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων ο μαραθώνιος του Βαχάου και ποδοσφαιρικοί αγώνες της Μπουντεσλίγκα.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί που πλήττονται από τις πλημμύρες στην χώρα, μπορούν να απουσιάσουν από τα σχολεία τους.

Οι εργοδότες καλούνται να μην επιβάλουν κυρώσεις σε εργαζόμενους, οι οποίοι είτε θα καθυστερήσουν είτε δεν θα προσέλθουν καθόλου στην εργασία τους λόγω των βροχοπτώσεων.


Κατέρρευσαν γέφυρες στην Πολωνία 

Ποτάμια πλημμύρισαν στην Πολωνία με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να καλυφθούν από νερό.

Ένα άτομο πνίγηκε στο Κλότζκο, στα νοτιοδυτικά της χώρας και 1.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.


Στο Γκουουχοουάζι, μια προσωρινή γέφυρα κατέρρευσε, ενώ μια άλλη που βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή υπέστη ζημιές, καθώς τα νερά διέσχισαν την πόλη. Ακόμα, ένα φράγμα κατέρρευσε στο Στρόνι Σλάσκι, αποκόπτοντας την πόλη των περίπου 6.000 κατοίκων από τις γύρω περιοχές.

O πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών για εκκένωση περιοχών, κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση» σε πολλά σημεία της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα και να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος.


Στην πόλη Klodzko περίπου 1.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν ενώ οι πολωνικές αρχές κάλεσαν τον στρατό να υποστηρίξει τους πυροσβέστες.

Η Μολδαβία επλήγη επίσης και αναμένονται περισσότερες βροχές και τις επόμενες ημέρες. Ο σιδηρόδρομος έχει διακόψει τη σύνδεση με την Τσεχία, ενώ έχουν ακυρωθεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ των δύο χωρών.

boris_poland7_
boris6_



Τέσσερις αγνοούμενοι στην Τσεχία

Τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην Τσεχία και χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία.

Η τσεχική αστυνομία ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι φέρονται να παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στα βορειοανατολικά και η τύχη τους αγνοείται.


Στο βόρειο τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα, αφού έπεσαν έως και 450 χιλιοστά βροχής από το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το τσεχικό μετεωρολογικό ινστιτούτο.

Όπως ανέφεραν οι μετεωρολόγοι ορισμένα τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να δουν πάνω από το 1/3 της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.
 
boris_tsexia9_



Συναγερμός σε Βαυαρία και Σαξονία

Τέλος, με το κύμα της κακοκαιρίας να κινείται προς τα ανατολικά, Γερμανία, Βαυαρία και Σαξονία προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Ο ποταμός Έλβας έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο υπερχείλισης, καθώς η στάθμη των υδάτων του ανεβαίνει και λαμβάνονται ήδη μέτρα για την προστασία των γύρω περιοχών.

Φωτογραφίες: ΑΡ