O Τραμπ, μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, σε ένα ακροατήριο οικονομολόγων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, περιέγραψε τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής, εάν επανεκλεγεί πρόεδρος.

Στα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνονται φορολογικές μειώσεις, αυξήσεις στους δασμούς και περιορισμός στις δημόσιες δαπάνες, με στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

 Τα μέτρα

Βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής του είναι να παρατείνει τις ατομικές φορολογικές περικοπές που θεσπίστηκαν το 2017 με τον νόμο TCJA (Tax Cuts and Jobs Act) και λήγουν το 2025, να μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 15% από το 21% που είναι σήμερα και να καταργήσει τη φορολογία στις πληρωμές της κοινωνικής ασφάλισης και στα φιλοδωρήματα.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένως την πρόθεσή του να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα στο 60%, να επιβάλει έναν οριζόντιο δασμό της τάξης του 10% σε όλες τις εισαγωγές, καθώς και στις αμερικανικές εταιρείες που μεταφέρουν τη γραμμή παραγωγής τους στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Οπως ανέφερε στην ομιλία του, σχεδιάζει τη δημιουργία μιας «επιτροπής αποδοτικότητας της κυβέρνησης», η οποία θα μειώνει τα περιττά έξοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μια ιδέα που του πρότεινε ο προσωπικός του φίλος, δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ. Κάλεσε, μάλιστα, τον Μασκ να ηγηθεί της επιτροπής, με τον τελευταίο να του απαντά δημόσια στο Χ: «Ανυπομονώ να υπηρετήσω την Αμερική, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία». «Δεν χρειάζεται καμία αμοιβή, κανένας τίτλος, καμία αναγνώριση». Υποσχέθηκε, επίσης, να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να άρει τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

«Θα τερματίσω την αντιενεργειακή σταυροφορία της Κάμαλα Χάρις και θα εφαρμόσω μια πολιτική ενεργειακής αφθονίας, ακόμα και ενεργειακής ανεξαρτησίας και ενεργειακής κυριαρχίας», είπε ο Τραμπ, υποσχόμενος να παραχωρήσει επιπλέον γη για γεωτρήσεις, αγωγούς, διυλιστήρια, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και αντιδραστήρες, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε δραστικά τις τιμές της ενέργειας. Ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να καταργήσει τους κανόνες της κυβέρνησης Μπάιντεν «Green New Deal», που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ρύπανσης από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναδίπλωση

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος υποψηφιος πρόεδρος που συμπεριέλαβε τα κρυπτονομίσματα στην προεκλογική του ατζέντα. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να κάνει την Αμερική την «κρυπτογραφική πρωτεύουσα του πλανήτη», εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, παράλληλα με την υποψηφιότητά του για την προεδρία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά κάνοντας εμπόριο κρυπτονομισμάτων μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Ντόναλντ Τζούνιορ και Ερικ, ετοιμάζουν μια νέα πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων, που θα ονομάζεται World Liberty Financial.

Αν και υπήρξε πολέμιος των κρυπτονομισμάτων, τα οποία χαρακτήριζε «απάτη», ο Τραμπ έχει φθάσει να δέχεται δωρεές σε κρυπτονομίσματα, παρευρέθηκε σε ένα συνέδριο bitcoin στο Νάσβιλ και δηλώνει αντίθετος με τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Αν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ οι Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και Τζέι Κλέιτον είναι οι επικρατέστεροι.

 Συγκρούσεις, φαρμακερές ατάκες και μια κρύα χειραψία

 Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις συγκρούστηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα στο πρώτο τους ντιμπέιτ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Προηγήθηκε μια χειραψία, με τη Χάρις να απλώνει πρώτη το χέρι της λέγοντας: «Ας κάνουμε μια καλή συζήτηση». Και τον Τραμπ να της απαντά: «Χαίρομαι που σε βλέπω, καλή διασκέδαση». Στα 90 λεπτά της συζήτησης, Τραμπ και Χάρις συγκρούστηκαν για την οικονομία, τη μετανάστευση, τις αμβλώσεις, την κλιματική αλλαγή και την εξωτερική πολιτική. Ο Τραμπ αναφέρθηκε επανειλημμένως στο θέμα του πληθωρισμού και της μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις έχει «καταστρέψει» τη χώρα, χαρακτηρίζοντας την ίδια «μαρξίστρια».

Απαντώντας, η Χάρις ανέφερε ότι η εκστρατεία της «εστιάζει στο μέλλον», ενώ η δική του «στο παρελθόν». Εξέφρασε την υποστήριξή της στην εργατική τάξη, λέγοντας ότι μεγάλωσε σε ένα «σπίτι της μεσαίας τάξης», ενώ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «μάχεται για δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες». Ο Τραμπ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς, κάνοντας λόγο για έντονη ρητορική που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του τον περασμένο Ιούλιο.

«Μάλλον δέχθηκα μια σφαίρα στο κεφάλι λόγω των πραγμάτων που είπαν για μένα», είπε. Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη Χάρις για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, λέγοντας: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος. Θέλω να σώσω ζωές». Απαντώντας, η Χάρις τον κατηγόρησε για τους επαίνους του για τους «δικτάτορες» Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντας την όλη συμπεριφορά του «ντροπή». Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής η Χάρις δήλωσε: «Είμαι περήφανη που έχουμε επενδύσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας», με τον Τραμπ να της υπενθυμίζει ότι το 2019 έλεγε ότι θα τελειώσει το fracking την πρώτη ημέρα...

 Η εμφάνιση της Κάμαλα Χάρις ξεσήκωσε κύμα ενθουσιασμού στους Δημοκρατικούς, με τους περισσότερους Ρεμπουμπλικανούς να παραδέχονται ότι δεν είχαν πολύ καλή επίδοση, αλλά και ότι η Χάρις δεν έκλεψε τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με έρευνα του CNN/SSRSΗ, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, σε ποσοστό 63%, είπαν ότι κέρδισε τις εντυπώσεις η Χάρις, έναντι 37% του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ