Κυρώσεις σε πέντε άτομα και μία οντότητα που συνδέονται με την Κοινοπραξία Intellexa (Intellexa Consortium) επέβαλε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι ενέργειες αυτές συμπληρώνουν τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά των προμηθευτών εμπορικού spyware, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που συνδέονται με την Intellexa.

«Η Κοινοπραξία Intellexa είναι ένας διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που κατασκεύασαν και προώθησαν εμπορικά μια σειρά προϊόντων spyware, κυρίως με την επωνυμία Predator. Στους παλαιότερους στόχους των προϊόντων spyware της Intellexa Consortium συμπεριλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής και πολιτικοί της αντιπολίτευσης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα πέντε άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ είναι οι: Φέλιξ Μπίτζιος, Αντρέα Γκαμπάτσι, Μερόμ Χαρπάζ, Παναγιώτα Καραολή και Άρτεμις Αρτεμίου, ενώ η οντότητα που μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων είναι η εταιρεία Aliada Group Inc. που έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και διοικείται από τον Ταλ Ντίλιαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών στη βάση του πορίσματος τους Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση.

Διαβάστε ακόμα: "Χαστούκι" των ΗΠΑ στα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την Intellexa του Predator

Ποιοι είναι οι πέντε που μπαίνουν σε καθεστώς κυρώσεων

Ο Φέλιξ Μπίτζιος (Bitzios) είναι ο πραγματικός δικαιούχος μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια του λογισμικού Predator σε έναν ξένο κυβερνητικό πελάτη. Ο Μπίτζιος διετέλεσε επίσης διευθυντής της Intellexa ΑΕ, μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που έχει τεθεί σε κυρώσεις με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13694, όπως τροποποιήθηκε.

Ο Αντρέα Γκαμπάζι είναι ο κύριος μέτοχος των Thalestris Limited και Intellexa Limited, μέλη του Intellexa Consortium. Η Thalestris Limited έχει τα δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και είναι η μητρική εταιρεία της Intellexa ΑΕ. Η Thalestris Limited έχει εμπλακεί στην επεξεργασία συναλλαγών για λογαριασμό άλλων οντοτήτων εντός του Intellexa Consortium.

Ο Μερόμ Χαρπάζ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Intellexa Consortium και διετέλεσε διευθυντής της Intellexa ΑΕ.

Η Παναγιώτα Καραόλη είναι διευθύντρια πολλών οντοτήτων του Intellexa Consortium που ελέγχονται από την Thalestris Limited ή είναι θυγατρικές της.

Η Άρτεμις Αρτεμίου είναι η γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings), μέλους του Intellexa Consortium. Ο Αρτεμίου είναι επίσης υπάλληλος της Intellexa.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την απερίσκεπτη διάδοση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική τους ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτική ζωή και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών τους», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες, Μπράντλεϊ Τ. Σμιθ.