Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι νέοι αύστηροί έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα, σε μία προσπάθεια που καταβάλει το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση. Μάλιστα οι αρχές της Γερμανίας μιλούν για «στοχευμένους»,«έξυπνους» σταθερούς και κινητούς ελέγχους.

Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, οι έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί μετά την επέκτασή τους στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία. Οι αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε μεγάλα οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά ενώ γίνεται εξακρίβωση στοιχείων σε πεζούς. Στο Κελ, μία περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ρουμανικής καταγωγής σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι η γερμανική απόφαση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς οι επικριτές της μιλούν για κατάργηση του μεγαλύτερου πυλώνα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στη Ζώνη Σένγκεν. Σύμφωνα με αναλυτές οι έλεγχοι θα εφαρμοστούν σε όλα τα σύνορα της Γερμανίας με τη χώρα να βρίσκεται στην καρδιά της ΕΕ το μέτρο δεν θα αφορά μόνο στα γειτονικά κράτη, αλλά «σχεδόν σε όλα».

Η στάση της Ελλάδας

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το εν λόγω θέμα στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί ένα μέτωπο μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες έναντι των αυστηρών ελέγχων της Γερμανίας. Παράλληλα τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς αναμένεται να εκφράσει και ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος στο τετ α τετ που θα έχει στο Βερολίνο με τον Γερμανό Υφυπουργό Μπερντ Κρόσερ στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ συζήτησε με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι το θέμα της ανάσχεσης των ροών της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη .

Ο Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει πως ενδιαφέρεται για το «μοντέλο Αλβανίας» που αφορά στη συμφωνία της Τζόρτζια Μελόνι με την Αλβανία για την αποστολή εκεί αιτούντων άσυλο, ώστε να διεκπεραιώνεται στη βαλκανική χώρα η εξέταση των αιτήσεων.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» που συνιστά η παράτυπη μετανάστευση και εξήρε την «αξιοσημείωτη πρόοδο» της Ιταλίας στη συνεργασία με χώρες στο μονοπάτι που χρησιμοποιούν οι συμμορίες διακινητών, όπως η Αλβανία.