Μπορεί να κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της μέχρι και ουσιαστικά σήμερα το πρωί, ωστόσο ο «λευκός καπνός» βγήκε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, με τη νέα της δομή να απαρτίζεται από 6 ισχυρούς εκτελεστικούς αντιπροέδρους και 20 Επιτρόπους.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, έχοντας πλέον απελευθερωθεί από ορισμένου από τους πιο ισχυρούς της επικριτές εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τον Τιερί Μπρετόν, τον Νικολά Σμιτ και τον Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε τον τρόπο λειτουργίας της επόμενης Επιτροπής, επιχειρώντας μια δύσκολη άσκηση εξισορροπώντας ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, στις ισχυρότερες και λιγότερες ισχυρές οικονομίες και φυσικά τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η «θυσία» του Μπρετόν, η ισχυροποίηση της Γαλλίας, η «κερδισμένη» Ισπανία και η «χάρη» στην ικανοποιημένη Μελόνι και την Ιταλία

Καταλύτης, πάντως, για την ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν ήταν δεδομένα η παραίτηση του Τιερί Μπρετόν, που έλαβε χώρα τελικά χθες, μετά από μια επιστολή «βόμβα», με ξεκάθαρες «αιχμές» κατά της επικεφαλής της Κομσιόν. Το Politico αποκάλυψε, δε, το δίλημμα που ετέθη ουσιαστικά από την πρόεδρο της Επιτροπής στον Εμανουέλ Μακρόν: «Ή Μπρετόν και ένα πιο "αδύναμο" χαρτοφυλάκιο, ή αλλαγή προσώπου και ένα πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο», με τον ένοικο των Ηλυσίων να αποφαίνεται τελικά υπέρ της επιλογής του 39χρονου ΥΠΕΞ, Στεφάν Σεζουρνέ.

*Διαβάστε ακόμα: Τιερί Μπρετόν: Ξαφνική παραίτηση από επίτροπος της ΕΕ - "Καρφιά" προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Γάλλος πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας και την νέα συνθήκη της ουσιαστικής του αποδυνάμωσης στο εσωτερικό μετά τις βουλευτικές εκλογές και την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ (την ώρα μάλιστα που θα συζητηθεί στη γαλλική εθνοσυνέλευση και η πρόταση μομφής σε βάρος του), ουσιαστικά κατέληξε στη δεύτερη επιλογή, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Τιερί Μπρετόν σημειώνεται πως ήταν ένας εκ των πλέον σφοδρών επικριτών ειδικά στο δεύτερο ήμισυ της προηγούμενης «ευρωπαϊκής διακυβέρνησης», μην αναγνωρίζοντας την Φον ντερ Λάιεν ουσιαστικά «ως το αφεντικό του», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, έχοντας μάλιστα εκφραστεί και δημοσίως επικριτικά σε βάρος της, ακόμα και για την επιλογή να είναι η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές, λέγοντας τότε σε «εμπρηστική» του ανάρτηση ότι δεν διέθετε την πλειοψηφία του κόμματος στο συνέδριο που είχε γίνει στο Βουκουρέστι πριν την αναμέτρηση του Ιουνίου.

Ο αντικαταστάτης του, Στεφάν Σεζουρνέ, θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς, με το Bloomberg να χαρακτηρίζει το Παρίσι ως έναν εκ των πλέον ισχυρών στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, με δεδομένη την έμφαση που θα δοθεί πλέον στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, μετά και την έκθεση Ντράγκι που το παρουσιάζει ως ζήτημα «επιβίωσης» της ΕΕ. 

Από εκεί και πέρα, ωφελημένη μέσα από το «παιχνίδι εξουσίας» βγαίνει και η Ισπανία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και το Bloomberg, με την υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, τη σοσιαλίστρια Τερέζα Ριμπέρα, να επιλέγεται ως εκτελεστική αντιπρόεδρος, που θα αναλάβει το ισχυρό χαρτοφυλάκιο αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ενώ θα επιβλέπει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, πολιτική-πυλώνας για την ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν, βέβαια, δεν άφησε... εκτός νυμφώνος και την Ιταλία και την Τζόρτζια Μελόνι, με τον ακροδεξιό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ραφαέλε Φίτο, να αναλαμβάνει επίσης το αξίωμα του εκτελεστικού αντιπροέδρου και το χαρτοφυλάκιο πολιτικής συνοχής, το οποίο περιλαμβάνει την επίβλεψη σημαντικής χρηματοδότησης της ΕΕ και την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται πιθανότατα για μια κίνηση καλής θέλησης προς την - ικανοποιημένη μετά τις τελικές επιλογές - Τζόρτζια Μελόνι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να απέχει από την υπερψήφισή της ως προέδρου της Κομισιόν το καλοκαίρι, η Μελόνι απείχε από την ψήφο της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η ακτινογραφία της Κομισιόν

Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το πλέον ισχυρό μεταξύ των ευρωπαϊκών κομματικών οικογενειών, έχοντας 13 Επιτρόπους, ενώ ακολουθεί η Renew Europe με 5, η «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» με 4 (και την αντιπρόεδρο, εκπρόσωπο της Ισπανίας, Ριμπέρα, μεταξύ αυτών), οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές με 1 (Ραφαέλε Φίτο, Ιταλία), ενώ υπάρχουν και 4 χωρίς προφανή σύνδεση με κάποια κομματική οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των φύλων, ο στόχος της απόλυτης ισορροπίας μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν επετεύχθη, καθώς οι άντρες είναι 16 και οι γυναίκες 11.

Πλέον, η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ, τα μέλη του οποίου θα καλέσουν σε ακρόαση κάθε έναν από τους 26 Επιτρόπους, προτου τους υπερψηφίσουν ή τους καταψηφίσουν. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι από τους προτεινόμενους Επιτρόπους θα καταφέρουν να λάβουν τελικά το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται, δηλαδή, ότι μόνο δεδομένο δεν είναι το αν θα περάσουν όλες οι εισηγήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Ευρωβουλή, με ενστάσεις ήδη να εκφράζονται άλλωστε για επιμέρους επιλογές, όπως του Ραφαέλε Φίτο, αλλά και του Ούγγρου Επιτρόπου, Όλιβερ Βαρχέλι, κάτι που έχει επαναληφθεί και το 2019, όταν η Ρουμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία είδαν τις αρχικές επιλογές τους να απορρίπτονται. Παράλληλα, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία των ακροάσεων παραμένει άγνωστο.

Η ικανοποίηση της Αθήνας για το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα

Σημειώνεται πως στον Απόστολο Τζιτζικώστα το νέο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν, αυτό των «Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του. Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην προσθήκη του τουρισμού, σημειώνοντας πως η χώρα μας έπεισε πως άξιζε τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές και μάλιστα «αυτός είναι ελληνικός», ενώ τόνισε πως το εν λόγω χαρτοφυλάκιο «αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη όσο και ως το βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.
Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.


Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.
Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία».

Η σύνθεση της Κομισιόν

Οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι (τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες) σημειώνεται πως είναι οι ακόλουθοι:


  • Τερέζα Ριμπέρα (Ισπανία) για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας
  • Χένα Βίρκουνεν (Φινλανδία) για τη δημοκρατία και την ψηφιακή τεχνολογία
  • Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) για τη βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά
  • Κάγια Κάλας (Εσθονία) ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής
  • Ροξάνα Μιρζάτου (Ρουμανία) για τα κοινωνικά δικαιώματα
  • Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις.

Τα χαρτοφυλάκια ανά επίτροπο ανακοινώθηκαν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι διανέμονται ως εξής:
  • Μάρος Σέφκοβιτς  (Σλοβακία) για το εμπόριο
  • Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) για την οικονομία και την παραγωγικότητα, αλλά και για την εφαρμοστικότητα
  • Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία) για τη Μεσόγειο
  • Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) για θέματα υγείας
  • Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) για θέματα περιβάλλοντος
  • Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) για εσωτερικές υποθέσεις και μετανάστευση
  • Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) για θέματα άμυνας και Διαστήματος
  • Μάρτα Κος (Σλοβενία) για θέματα διεύρυνσης
  • Κώστας Καδής (Κύπρος) για θέματα αλιείας
  • Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα) για θέματα μεταφορών και τουρισμού
  • Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής
  • Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) για θέματα διαχείρισης κρίσεων
  • Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής
  • Πιοτρ Σεραφίν  (Πολωνία) για θέματα προϋπολογισμού
  • Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής
  • Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία) για θέματα startups και καινοτομίας
  • Μάικλ Μαγκράθ (Ιρλανδία) για θέματα Δικαιοσύνης
  • Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) για θέματα γεωργίας
  • Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα) για θέματα νεολαίας και αθλητισμού
  • Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχία) για θέματα Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων