Η αντικατάσταση του Τιερί Μπρετόν από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ στη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη Γαλλία. Είναι ενδεικτικό ότι τα γαλλικά ΜΜΕ, όπως η Liberation και η Le Figaro μιλούν για απώλεια της γαλλικής επιρροής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Libération, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν «υποχρεώθηκε σε συνθηκολόγηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Φον ντέρ Λάιεν και δεν δίστασε να θυσιάσει τον Μπρετόν μεσα σε ένα πλαίσιο, που δεν φαίνεται να περιλαμβάνει την άμυνα, ένα κρίσιμο ζήτημα σε μια εποχή γενικού επανεξοπλισμού».

Η Liberation τονίζει ότι η Γαλλία έχει χάσει μεγάλη από την επιρροή που ακούσε μέχρι σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα Figaro επισημαίνει ότι ο Στεφάν Σεζουρνέ ναι μεν άφησε μια καλή εικόνα του εαυτού του στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά χαρακτηρίζεται από συνολική έλλειψη πολιτικής εμπειρίας.

«Ένας «απαράτσικ», πιστός ανάμεσα στους πιστούς του Μακρόν, σίγουρα προικισμένος με πραγματικές διαπραγματευτικές ικανότητες, αλλά του οποίου η πολύ μικρή εμπειρία θα μπορούσε να μην εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Παρισιού», εκτιμά η εφημερίδα. Πάντως το Bloomberg εκτιμά ότι η Γαλλία είναι μία από τους «μεγάλους κερδισμένους» έπειτα από το μοίρασμα των χαροφυλακίων από την Φον ντερ Λάιεν.