Το Ισραήλ κατηγόρησε η Χεζμπολάχ για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών των μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που προκάλεσε εννέα νεκρούς και σχεδόν 2.750 τραυματίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο».

Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Ωστόσο, από το κύμα επιθέσεων ένα κοριτσάκι 10 ετών, κόρη μέλους της οργάνωσης, είναι μεταξύ των νεκρών, όταν εξερράγη ο βομβητής του πατέρα της ενώ στεκόταν δίπλα του.

«Εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα», είπε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, χαρακτήρισε την επίθεση ως «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα» και «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανάμεσά του ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Ντανιάχου, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ, φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις στο αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, για το πώς το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει σε μια πιθανή κλιμάκωση από τη Χεζμπολάχ.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Χεζμπολάχ: Τραυματίες και στη Συρία

Δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη των βομβητών τους, την ώρα που εκατοντάδες άλλες συσκευές τηλεειδοποίησης εκρήγνυνταν στον Λίβανο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη του φιλοϊρανικού κινήματος, που έχει αναπτυχθεί στη Συρία προς υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ, τραυματίστηκαν χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό.