Η Κεντρική Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς η υπερχείλιση των ποταμών απειλεί πόλεις και οικισμούς μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Boris».

Εθελοντές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πόλεις και κωμοπόλεις της κεντρικής Ευρώπης ενίσχυσαν τις άμυνες κατά των πλημμυρών, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε τέσσερις χώρες, αναφέρει η Guardian.

Η καταιγίδα «Boris» έριξε μέσα σε τέσσερις ημέρες έως και πενταπλάσια ποσότητα βροχής από τη μέση βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, βυθίζοντας ολόκληρες γειτονιές και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Δείτε βίντεο:




Κακοκαιρία "Boris": Τουλάχιστον 21 νεκροί στην Κεντρική Ευρώπη

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 21 από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες που εξαπέλυσε η καταιγίδα «Boris» στην κεντρική Ευρώπη.

Ενώ η βροχή υποχώρησε σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων σε άλλες δεν αναμενόταν να κορυφωθεί για αρκετές ημέρες. Ο ποταμός Δούναβης εξακολουθούσε να ανεβαίνει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με δρόμους σε τμήματα της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα να έχουν ήδη πλημμυρίσει και κινητά φράγματα έκτακτης ανάγκης να έχουν τοποθετηθεί στις ιστορικές πόλεις Βίζεγκραντ και Σεντέντρε, βόρεια της Βουδαπέστης.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα, ο ποταμός ανέβαινε κατά περίπου ένα μέτρο κάθε 24 ώρες, ανακοίνωσε το δημαρχείο της Βουδαπέστης. Οι γραμμές του τραμ και οι δρόμοι κατά μήκος του ποταμού καθώς και το δημοφιλές νησί Μάργκαρετ έκλεισαν για το κοινό και ένα εκατομμύριο σάκοι άμμου προσφέρθηκαν στους κατοίκους για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Οι αρχές στην ανατολική Γερμανία έλαβαν επίσης προληπτικά μέτρα, με κινητά τείχη προστασίας από τις πλημμύρες που στήθηκαν σε ορισμένες περιοχές για να προστατεύσουν την παλιά πόλη της Δρέσδης, καθώς ο ποταμός Έλβα ανέβαινε σταθερά.

Η στάθμη του ποταμού αναμενόταν να φτάσει σε σημείο κορύφωσης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, στην κεντρική και ανατολική Βόρεια Αμερική και σε τμήματα της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d48pxixnk0zt)