Σε µια όχι και τόσο αιφνιδιαστική κίνηση ο Ταγίπ Ερντογάν καρατόµησε τον υφυπουργό Άµυνας της Τουρκίας, Τουφεκτσί. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Μουσά Χεϊµπέτ. Επρόκειτο για µια προαναγγελθείσα κίνηση, στην οποία προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος προφανώς για να µην «ξηλώσει» τον υπουργό Άµυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.


Τουρκία: Οι φόβοι του Ερντογάν για νέο πραξικόπημα και τα μηνύματα

Κοινώς, ο Ερντογάν έκανε πράξη όσα είχε διαµηνύσει πριν από δύο εβδοµάδες, µε αφορµή το περιστατικό που απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών ύψωσαν τα ξίφη τους φωνάζοντας «είµαστε στρατιώτες του Κεµάλ».

Γεγονός που αφενός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη γείτονα και αφετέρου αναζωπύρωσε τον φόβο του Τούρκου προέδρου για ένα νέο πραξικόπηµα, µιας και οι µνήµες της απόπειρας του 2016 είναι ακόµα νωπές. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Εναντίον ποιου υψώσατε τα ξίφη σας; Όσοι ύψωσαν ξίφη θα εκκαθαριστούν. Εµείς δεν ήρθαµε εδώ από το πουθενά. Θα ήθελα επίσης να γίνει γνωστό αυτό πολύ ξεκάθαρα. ∆εν θα επιτρέψουµε να φθαρεί ξανά ο στρατός µας. Εµφανίστηκαν κάποιοι υβριστές και τράβηξαν ξίφη. Εναντίον ποιου υψώνεις αυτά τα ξίφη; Τώρα γίνεται όλη η απαραίτητη έρευνα σχετικά µε αυτά και θα εκκαθαριστούν και οι λίγοι αδαείς εκεί».

*Διαβάστε ακόμα: Τουρκικά ΜΜΕ μετά την επίθεση Τσελίκ σε Δένδια: ''Το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση που μπορούν να κολυμπήσουν Τούρκοι κομάντος''


Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε έκθεση των τουρκικών µυστικών υπηρεσιών που παρέδωσαν στον Τούρκο πρόεδρο, υπάρχουν αξιωµατικοί που λειτουργούν εναντίον του και µάλιστα 300 από τους 650 µαθητές της στρατιωτικής σχολής συµµετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Αν και δεν υπάρχουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, στοιχεία που να ενοχοποιούν τον Γ. Γκιουλέρ, είναι προφανές ότι κάποιος έπρεπε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Ο Τ. Ερντογάν θέλησε να στείλει µήνυµα και επέλεξε τον υφυπουργό για να το πράξει.

Ως προς τα καθ’ ηµάς, τα Ελληνοτουρκικά δηλαδή, δεν αναµένεται να επηρεαστεί η τακτική της γείτονος. Άλλωστε, ως γνωστόν, στην Τουρκία µόνο ο Ερντογάν παίρνει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την άµυνα. Ωστόσο ουδείς µπορεί να παραβλέψει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «µαρτύρησε» την αχίλλειο πτέρνα του, καρατοµώντας τον υφυπουργό Άµυνας. Θέλει να ελέγχει το σύστηµα, γιατί ζει υπό τον φόβο πραξικοπήµατος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή