Νέες αποκαλύψεις έρχονται συνεχώς στο φως για το λουτρό αίματος που σημειώθηκε στον Λίβανο μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις σε πολλούς βομβητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, με την οργάνωση να κατηγορεί το Ισραήλ για την άνευ προηγουμένου επιχείρηση.

Ανώτερη πηγή Ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας, Μοσάντ, τοποθέτησε εκρηκτικά σε 5.000 βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης.

Η επιχείρηση αποτέλεσε μια πρωτοφανή παραβίαση της ασφάλειας της Χεζμπολάχ, που είδε χιλιάδες βομβητές να πυροδοτούνται σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν άλλους 3.000, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της οργάνωσης και του απεσταλμένου του Ιράν στη Βηρυτό.

Η λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι οι βομβητές ήταν από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, αλλά η εταιρεία δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι δεν κατασκεύαζε εκείνη τις συσκευές. Είπε ότι κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία με την επωνυμία BAC, η οποία έχει άδεια χρήσης του εμπορικού της σήματος.

*Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Έτσι έγινε το μεγάλο χακάρισμα των βομβητών της Χεζμπολάχ που οδήγησε σε 9 νεκρούς και 2.800 τραυματίες

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4932p1tmo1d)


Στην Ουγγαρία κατασκευάστηκαν οι βομβητές που εξερράγησαν στα σώματα των μελών της Χεζμπολάχ

Στη Βουδαπέστη είχαν κατασκευαστεί οι βομβητές που εξερράγησαν στα σώματα των μαχητών της Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo. Συγκεκριμένα, δήλωσε σήμερα ότι ναι μεν οι βομβητές είχαν το σήμα της, αλλά δεν τους είχε κατασκευάσει η ίδια, και έδειξε εργοστάσιο στη Βουδαπέστη, το οποίο έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σήμα της Gold Apollo.

Οι βομβητές AR-924 που χρησιμοποιούνταν από τους μαχητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό μας σήμα για τις πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστικά ευθύνη της BAC», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία του είχε μια συμφωνία αδειοδότησης με την BAC τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία της σύμβασης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκρηκτικό υλικό τοποθετήθηκε στους βομβητές πριν από την παράδοσή τους και τη χρήση τους, σε μια εξελιγμένη διείσδυση στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο βομβητής AR-924, ο οποίος διαφημίζεται ως «ανθεκτικός», περιέχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που διαφημίζονταν κάποτε στην ιστοσελίδα της Gold Apollo, πριν προφανώς κατέβει την Τρίτη, μετά την επίθεση. Οι βομβητές αυτοί μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα κειμένου έως και 100 χαρακτήρων.

Η μπαταρία του, σύμφωνα με τη διαφήμιση, διαρκεί 85 ημέρες. Οι βομβητές λειτουργούν επίσης σε διαφορετικό ασύρματο δίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που τους καθιστά πιο ανθεκτικούς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτούς.

Για τη Χεζμπολάχ, η χρήση των βομβητών ήταν μέσο αντιμετώπισης της εντατικής ισραηλινής ηλεκτρονικής παρακολούθησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη χώρα.

«Το τηλέφωνο που έχουμε στα χέρια μας -δεν έχω τηλέφωνο στο χέρι μου- είναι συσκευή παρακολούθησης», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ομιλία του τον Φεβρουάριο.

Αργότερα πρόσθεσε: «Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας είναι ο πράκτορας. Είναι ένας θανατηφόρος παράγοντας. Είναι ένας θανατηφόρος παράγοντας, που παρέχει συγκεκριμένες και ακριβείς πληροφορίες. Ως εκ τούτου, αυτό απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα κατά την αντιμετώπισή του».



Λίβανος: Γιατί ανατινάχθηκαν τώρα οι βομβητές της Χεζμπολάχ 

Το Ισραήλ αποφάσισε να ανατινάξει τους βομβητές μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία επειδή ανησύχησε μήπως η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση αντιληφθεί το μυστικό σαμποτάζ στις συσκευές, όπως ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

H επίθεση έλαβε χώρα ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που πολλοί φοβούνται ότι θα οδηγήσουν σε γενικευμένο πόλεμο.

«Ήταν μια μοναδική ευκαιρία, αλλιώς θα πήγαινε χαμένη», είπε Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην εξήγηση που έδωσαν οι Ισραηλινοί στην Ουάσινγκτον για τον χρόνο της επίθεσης.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι πολλά μέλη του στρατιωτικού βραχίονα και των θεσμών της περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων και ορκίστηκε εκδίκηση. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα συνεχίσει τα πλήγματα κατά του Ισραήλ στη μεθόριο, ανεξάρτητα από την εκδίκηση για την ανατίναξη των βομβητών.



Το παρασκήνιο της ισραηλινής απόφασης 

Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος, που έχει γνώση της επιχείρισης, είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του σκόπευαν να ανατινάξουν τους παγιδευμένους βομβητές ως εναρκτήριο πλήγμα σε μια προσπάθεια να σακατέψουν τη Χαμάς σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, στην ισραηλινή ηγεσία εντάθηκε η ανησυχία μήπως η Χεζμπολάχ ανακαλύψει ότι οι βομβητές ήταν παγιδευμένοι και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μαζί με κορυφαίους υπουργούς του, τους επικεφαλής του στρατού (IDF) και των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν να ανατινάξουν τώρα τους βομβητές και να μην το ρισκάρουν για αργότερα, είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

O ειδησεογραφικός ιστότοπος Al Monitor ήταν ο πρώτος που ανέφερε τις ισραηλινές ανησυχίες, τονίζοντας ότι δύο στελέχη της Χεζμπολάχ ανέφεραν τις τελευταίες μέρες τις υποψίες τους για τους βομβητές.


Χεζμπολάχ: Υπόσχεται να συνεχίσει τη μάχη παρά την επίθεση με τους βομβητές - «Εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση»

Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, παρά το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών, που το στοχοθέτησε και το απέδωσε στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτές τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε προπύργια της Χεζμπολάχ μερικές ώρες μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η χώρα επεκτείνει προς τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο τους στόχους του πολέμου που διεξάγει εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «πλήρως υπεύθυνο» και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του». Το κίνημα επανέλαβε σήμερα ότι, παρά την επίθεση αυτή, «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Επίσης, η Χεζμπολάχ διευκρίνισε, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, πως ο δρόμος αυτός είναι «διακριτός από τον βαρύ απολογισμό που ο εγκληματίας εχθρός (σ.σ. το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει για τη σφαγή που έκανε την Τρίτη».

Η Χαμάς κατήγγειλε από την πλευρά της μια «σιωνιστική τρομοκρατική επίθεση».


Αξίζει να αναφερθεί ότι δεκάδες ασθενοφόρα, που μετέφεραν τραυματίες, συνέρρευσαν στα νοσοκομεία της Βηρυτού, της Μπεκάα, καθώς και της Σιδώνας, στον Νότιο Λίβανο. Στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκηνές στήθηκαν για να υποδεχθούν κατοίκους που έσπευσαν για αιμοδοσία. Τραυματίες κείτονταν στη μέση του δρόμου ή ακόμα και στο δάπεδο νοσοκομείου στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σε βίντεο, ένας βομβητής φαίνεται να εκρήγνυται στα χέρια ενός άνδρα μέσα στην αγορά.

«Σε όλη μου τη ζωή δεν έχω δει κάτι τέτοιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μούσα, ο οποίος ζήτησε να αναφερθεί μόνο με το μικρό όνομά του. «Εξερράγη μεμιάς (...) βρήκα μπροστά μου ανθρώπους ξαπλωμένους καταγής».

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένα κορίτσι 10 ετών, που σκοτώθηκε από την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της, καθώς και ο γιος ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, Μοζταμπά Αμανί, τραυματίσθηκε, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση. Δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου, Αμπάς Χαλαμπί, ανακοίνωσε πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για να καταδικασθεί «αυτή η εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό εχθρό».



«Εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση»

Ο αντίκτυπος αυτών των εκρήξεων στις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ δεν ήταν άμεσα σαφής.  

Αυτή η σειρά εκρήξεων σηματοδοτεί μια «εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση», υποστήριξε ο ΟΗΕ.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, την απόφασή του να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου μέχρι τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ώστε να επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων. Οι κύριοι στόχοι, τους οποίους είχε ανακοινώσει μέχρι τότε, ήταν η καταστροφή της Χαμάς, η οποία βρίσκεται από το 2007 στην εξουσία στη Γάζα, και η επιστροφή των ομήρων.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, είχε προειδοποιήσει πως, απουσία διπλωματικής λύσης, «το μόνο μέσο που απομένει για να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του Βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους» είναι «μια στρατιωτική δράση».

Χθες, Τρίτη, ένα ισραηλινό πλήγμα στην Μπλίντα, στον Νότιο Λίβανο, στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με τις λιβανικές Αρχές, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλη της Χεζμπολάχ. Το λιβανικό κίνημα ανακοίνωσε πως άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο Βόρειο Ισραήλ.

Χθες το βράδυ η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως αναστέλλει, τουλάχιστον μέχρι αύριο, Πέμπτη, τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη. Η Air France ανέστειλε από την πλευρά της τις συνδέσεις της με τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ, επίσης μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Μέσα σε αυτό το εύφλεκτο πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε σήμερα τα χαράματα στο Κάιρο για να συζητήσει μια νέα πρόταση με στόχο μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί.

Έπειτα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, η Ουάσινγκτον δήλωσε πως εξακολουθεί να εργάζεται με τους μεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, για να οριστικοποιήσει μια πρόταση συμφωνίας στην οποία θα μπορούσαν να συγκλίνουν οι δύο πλευρές.

«Θέλουμε, όταν παρουσιάζουμε μια πρόταση, να ξέρουμε ότι θα γίνει δεκτή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.


Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στην επίθεση

Την ώρα που ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, επισκεπτόταν το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και άλλοι αξιωματούχοι συζητούσαν επί ώρες τις ανησυχίες μήπως ανακαλύψει η Χεζμπολάχ το σαμποτάζ στους βομβητές. Και όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν δεν ανέφεραν τίποτε, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το απόγευμα της Τρίτης, λίγα λεπτά πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται οι βομβητές στον Λίβανο, ο Γκάλαντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, και τον ενημέρωσε ότι το Ισραήλ θα εξαπέλυε σύντομα επιχείρηση στον Λίβανο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν την Ουάσινγκτον για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά το τηλεφώνημα στον Όστιν ήταν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μην είναι πλήρως στο σκοτάδι οι ΗΠΑ. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εξέλαβαν ως σοβαρή προειδοποίηση το τηλεφώνημα του Γκάλαντ. «Δεν γνωρίζαμε τίποτε γι' αυτή την επιχείρηση και δεν ενεπλάκημεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση αντιποίνων, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα, φοβούμενη κάποια άλλη παραβίαση ασφαλείας που αγνοεί και την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το Ισραήλ.