Τους 5 υποψήφιους Επιτρόπους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να «κοπούν» κατά τη διαδικασία των ακροάσεων ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους για τη νέα Κομισιόν αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico, λέγοντας πως είναι «μια από τις στιγμές» που η Ευρωβουλή «κυριαρχεί» επί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, οι ευρωβουλευτές θα πραγματοποιήσουν ακροάσεις για τους 26 επιτρόπους που έχει προτείνει η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μην περιμένετε να επιβιώσουν όλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, επισημαίνοντας πως «από το 2004, το Κοινοβούλιο έχει απορρίψει τουλάχιστον έναν υποψήφιο σε κάθε νέα Επιτροπή. Συνολικά επτά άτομα έχουν μπει στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιοι επίτροποι και έχουν βγει ως απλοί πολίτες».

  • Το 2004, ο υποψήφιος της Ιταλίας απορρίφθηκε λόγω των ομοφοβικών και μισογυνικών σχολίων του, ενώ η υποψήφια της Λετονίας απορρίφθηκε αφού το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να εξηγήσει τις οικονομικές παρατυπίες του παρελθόντος.
  • Το 2009, η Ρουμάνα Τζέλεβα της Βουλγαρίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού οι νομοθέτες την απέρριψαν λόγω των δεσμών της με μια εταιρεία λόμπι και της μη εξοικείωσής της, όπως είπαν, με το χαρτοφυλάκιό της.
  • Το 2014, ο υποψήφιος της Σλοβενίας απορρίφθηκε μετά από μια καταστροφική εμφάνιση ενώπιον της επιτροπής που καθόριζε την τύχη του.
  • Όμως, τις περισσότερες φορές που «άναψε κόκκινο» ήταν το 2019, όταν οι ευρωβουλευτές απέρριψαν τρεις επιτρόπους. Η επιλογή της Ρουμανίας τελείωσε λόγω μιας δωρεάς στο σοσιαλιστικό κόμμα της- η υποψήφια της Ουγγαρίας, της οποίας το δικηγορικό γραφείο είχε συνεργαστεί με την κυβέρνηση της χώρας, απορρίφθηκε λόγω ανησυχιών για σύγκρουση συμφερόντων- και η υποψήφια της Γαλλίας, το «φιλελεύθερο αστέρι» Sylvie Goulard, απορρίφθηκε λόγω ηθικών ανησυχιών σχετικά με το έργο της για μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης.
«Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για το Κοινοβούλιο να αποδείξει την εξουσία του και να ελέγξει την Επιτροπή» αναφέρεται χαρακτηριστικά το Politico και παρουσιάζει τους πέντε υποψήφιους επιτρόπους που είναι πιθανό να απορριφθούν κατά τη φετινή ακροαματική διαδικασία.

*Διαβάστε ακόμα: Φον ντερ Λάιεν: Η άσκηση ισορροπίας για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν - Οι σχέσεις ισχύος, η "θυσία" του Μπρετόν και οι μεγάλοι κερδισμένοι

Το «μαύρο πρόβατο»: Όλιβερ Βάρχελι - Επίτροπος Υγείας και Ευημερίας των Ζώων (Ουγγαρία)

«Δεν είναι μυστικό ότι η επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θα αντιμετωπίσει μια επιθετική ακρόαση», επισημαίνεται. «Ως επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση στην πρώτη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, ο Βάρχελι αντιμετώπισε επικρίσεις από αξιωματούχους των Βρυξελλών για τον εναγκαλισμό του με υποψήφιες χώρες που προκάλεσαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Οι ευρωβουλευτές μπορεί επίσης να θυμούνται την περίσταση του 2023 όταν τους αποκάλεσε «ηλίθιους».

Ενώ φημολογείται ότι η Βουδαπέστη έχει έτοιμο ένα Σχέδιο Β στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή Ένικο Γκιόρι, ορισμένοι στο Κοινοβούλιο ανησυχούν ότι η καταψήφιση του Βάρχελι θα επιτρέψει στον Όρμπαν να κρατήσει τις Βρυξέλλες σε ομηρία μη προτείνοντας αντικαταστάτη. Παρόλα αυτά, υπάρχει ευρεία συμφωνία στο νομοθετικό σώμα ότι είναι ο υποψήφιος που είναι πιθανότερο να καταψηφιστεί.

Η «έκπτωτη πρέσβης»: Μάρτα Κος - Επίτροπος αρμόδια για τη διεύρυνση (Σλοβενία)

Η Κος αποτέλεσε επιλογή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνησή της, αφού η Φον ντερ Λάιεν πίεσε τη χώρα να προτείνει γυναίκα υποψήφια. Ενώ τα διαπιστευτήριά της φαίνονται πολλά υποσχόμενα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητές της. Παραιτήθηκε από πρέσβειρα της Σλοβενίας στη Γερμανία και την Ελβετία το 2020 μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση και έρευνα τεσσάρων εβδομάδων που διεξήγαγε το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δεσμοί της με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπι στον κόσμο δεν θα περάσουν απαρατήρητοι. Η Κος έχει εργαστεί για την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Kreab ως ανώτερη σύμβουλος, προσφέροντας «τις βαθιές της γνώσεις σε θέματα ηγεσίας, επικοινωνίας, φύλου, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων, ιδίως στις γερμανόφωνες χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Η Κος δήλωσε στο POLITICO ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της λομπίστα, ούτε είναι καταχωρημένη ως τέτοια στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Θα πρέπει επίσης να ξεπεράσει τις κατηγορίες της αντιπροσωπείας του ΕΛΚ της Σλοβενίας σχετικά με τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις της με την αστυνομία στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως ανέφερε το Euronews, μια κατηγορία που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Το «πρόσωπο του Βελγίου»: Χατζά Λαχμπίμπ - Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας (Βέλγιο)

Το Κοινοβούλιο θα διστάσει να απομακρύνει μία από τις λίγες γυναίκες στην ομάδα της φον ντερ Λάιεν και το χαρτοφυλάκιο της Λαχμπίμπ δεν είναι από τα πιο περιζήτητα, σημειώνει το Politico. «Παρόλα αυτά, η Λαχμπίμπ - η οποία ως υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου ήταν το πρόσωπο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την περασμένη άνοιξη - καλύτερα να προετοιμαστεί για μια ψηλάφηση», αναφέρεται. «Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν της, ιδίως όσον αφορά ένα ταξίδι στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως δημοσιογράφος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, και σχετικά με τους χειρισμούς της για τη χορήγηση βίζας σε Ιρανούς αξιωματούχους, για τους οποίους παραλίγο να χάσει τη θέση της ως υπουργός Εξωτερικών».

«Ο στόχος»: Εκατερίνα Ζαχαρίεβα - Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία (Βουλγαρία)

Τα μαχαίρια βγήκαν για την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Το 2018 η Ζαχαρίεβα ενεπλάκη σε σκάνδαλο που σχετίζεται με την πώληση βουλγαρικών υπηκοοτήτων. Όπως ανέφερε τότε η Euractiv, ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης κατηγόρησε τη Zaharieva ότι συμμετείχε στην απάτη ως υπουργός Δικαιοσύνης. Η Ζαχαρίεβα αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν υπήρξε καμία δικαστική συνέχεια, αλλά οι πολιτικοί της αντίπαλοι είναι πρόθυμοι να υπενθυμίσουν σε όλους τη σχέση της με το σκάνδαλο.

«Ο πρωτάρης»: Glenn Micallef - Επίτροπος αρμόδιος για τη διαγενεακή δικαιοσύνη, τη νεολαία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό (Μάλτα)

Η επιλογή της Μάλτας προκάλεσε εντύπωση στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Μικάλεφ λόγω της απειρίας του για μια θέση που συχνά στελεχώνεται από πρώην πρωθυπουργό ή άλλη σημαίνουσα πολιτικά προσωπικότητα, με βαριά προϋπηρεσία. Ο Μικάλεφ, 35 ετών, ήταν προσωπάρχης του πρωθυπουργού Robert Abela και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες, καθώς ήταν επικεφαλής του τμήματος της Μάλτας που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό με την ΕΕ. Θα εξαρτηθεί από το αν οι νομοθέτες θεωρούν ότι αυτό το βιογραφικό επαρκεί για το χαρτοφυλάκιο.

Με πληροφορίες από το Politico