Κάτοικος Λιβάνου αποκαλύπτει: “Ήταν κρίσιμη νύχτα, περιμέναμε εισβολή από το Ισραήλ, το επικοινωνιακό σύστημα της Χεζμπολάχ ήταν πεσμένο”
Τι ανέφερε για τους βομβητές
“Οι στρατιώτες της Χεζμπολάχ είχαν βομβητές, αυτούς που χρησιμοποιούν οι γιατροί στα νοσοκομεία. Έλαβαν ένα μήνυμα και έγινε έκρηξη"
«Αν γίνει η εισβολή, η Χεσμπολάχ θα απαντήσει. Μπορεί να χτυπήσει το αεροδρόμιο του Ισραήλ. Αυτοί θα απαντήσουν επίσης, θα κλείσουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Σε ένα μήνα θα έχουμε προβλήματα» δήλωσε ο Ιμάντα Ζάκχεμ, πρόεδρος του Συνδέσμου Λιβανίων αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Για την συντονισμένη επίθεση στον Λίβανο, με στόχο τη Χεζμπολάχ, μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Ιμάντα Ζάκχεμ.
«Οι στρατιώτες της Χεζμπολάχ είχαν βομβητές, αυτόν που χρησιμοποιούν οι γιατροί στα νοσοκομεία. Έλαβαν ένα μήνυμα και έγινε έκρηξη. Περίπου 3.000 συσκευές εξερράγησαν και νόμισαν ότι ήταν οι μπαταρίες που έκαναν αυτή την έκρηξη. Αυτό το μήνυμα τους έκανε να ζεσταθούν και εξερράγησαν, αλλά σήμερα είδαμε σε κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ότι ήταν μεγάλες οι εκρήξεις και μπορεί να προήλθαν από μπαταρίες λιθίου» τόνισε ο κ. Ζάκχεμ.
Όπως εξήγησε, οι στρατιώτες της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τους βομβητές επειδή είναι μια πολύ απλή συσκευή και τα κινητά μερικές φορές βγαίνουν εκτός δικτύου. «Αυτά τα μπίπερ επειδή λειτουργούν με ραδιοσήματα είναι πιο ασφαλή. Δηλαδή οι γιατροί τα χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία επειδή θέλουν να είναι σίγουροι ότι έλαβαν το μήνυμα. Γι’ αυτό ακόμα χρησιμοποιούνται αυτά τα απλά».
Λίβανος: Πώς οι βομβητές μετατράπηκαν σε βόμβες
Από πλευράς του ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης τόνισε ότι όλα δείχνουν δολιοφθορά στην πηγή. “Δηλαδή αγοράστηκε μια παρτίδα βομβητές από την Ταϊβάν από συγκεκριμένη εταιρεία. Από ότι αντιλαμβανόμαστε, είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να περιέχουν εκρηκτική ύλη, διότι η μπαταρία αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Άρα είχαν κάποια μορφή εκρηκτικής ύλης και δέχτηκαν μια τηλε-εντολή και εξερράγησαν” σημείωσε.
Όσο για τη σημερινή ημέρα στον Λίβανο, ο κ. Ζάκχεμ τόνισε ότι η χθεσινή ήταν μία πολύ κρίσιμη νύχτα, επειδή το επικοινωνιακό σύστημα της Χεζμπολάχ ήταν πεσμένο. “Εμείς περιμέναμε να γίνει μία εισβολή από το Ισραήλ. Φαίνεται ότι δεν έγινε τέτοια εισβολή και όσο περνάει ο χρόνος μειώνεται η πιθανότητα να γίνει εισβολή, επειδή τώρα θα βρουν άλλο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους. Φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές, και το Ισραήλ και ο Λίβανος, δεν θέλουν να επεκταθεί ο πόλεμος επειδή δεν είναι για όφελος κανενός. Αν γίνει η εισβολή, η Χεσμπολάχ θα απαντήσει. Μπορεί να χτυπήσει το αεροδρόμιο του Ισραήλ. Αυτοί θα απαντήσουν επίσης, θα κλείσουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Σε ένα μήνα θα έχουμε προβλήματα“.