Όλο και περισσότερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το πολύνεκρο πλήγμα στον Λίβανο, πίσω από το οποίο φέρεται -τουλάχιστον για τη Χεζμπολάχ- να βρίσκεται το Ισραήλ, με στόχο το δίκτυο επικοινωνιών και ειδικότερα τους βομβητές που χρησιμοποιεί η φιλοϊρανική οργάνωση, στοιχίζοντας τη ζωή σε 12 άτομα (συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών) και με πάνω από 3.000 τραυματίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4932p1tmo1d)

Το ερώτημα πλέον που ανακύπτει είναι ποιος κατασκεύασε τους βομβητές που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, απόρροια μιας ενέργειας που μοιάζει με συντονισμένο σαμποτάζ. Ως προς αυτό, οι ευθύνες φαίνεται πως μεταβιβάζονται μεταξύ αφενός μιας εταιρείας από την Ταϊβάν, της Gold Apollo, της οποίας το λογότυπο φαίνεται στους επίμαχους βομβητές AR-924, αφετέρου μεταξύ μιας εταιρείας από τη Βουδαπέστη, της BAC Consulting KFT.

*Διαβάστε ακόμα: Λίβανος: Πώς έγινε το σαμποτάζ και οι βομβητές της Χεζμπολάχ έγιναν βόμβες - Τα σενάρια

Χεζμπολάχ: "Δεν είμαστε υπεύθυνοι", λέει η εταιρεία από την Ταϊβάν

Στην ανακοίνωσή της νωρίτερα το πρωί, η Gold Apollo «έδειξε» την ουγγρική εταιρεία ως την υπεύθυνη για την κατασκευή των συσκευών, σημειώνοντας πως στην εν λόγω εταιρεία έχει δοθεί εξουσιοδότηση τόσο να παράγει όσο και να διαθέτει τους βομβητές, επιτρέποντας τη χρήση του εμπορικού της σήματος, με τον διευθύνοντά σύμβουλό της Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ να αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή» στον σχεδιασμό ή την παραγωγή των βομβητών. Η ουγγρική BAC μπορεί «να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα μας για τις πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστικά ευθύνη της BAC», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Gold Apollo εξήγαγε 260.000 βομβητές από το 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, κυρίως σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις που να σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα και ότι δεν υπάρχουν αρχεία που να δείχνουν ότι η εταιρεία εξήγαγε βομβητές απευθείας στον Λίβανο. Την ίδια ώρα, όμως, ανώτερη πηγή ασφαλείας που επικοινώνησε με το Reuters ανέφερε πως η Χεζμπολάχ είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, που εισήχθησαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d492su7rkn35)

"Είμαστε ενδιάμεσοι", λέει η ουγγρική εταιρεία για την κατασκευή των βομβητών - Τα ερωτηματικά γύρω από το αν υφίσταται πραγματικά και η δραστηριότητά της

Η πλευρά της BAC Consulting όμως δεν άφησε αναπάντητη την εν λόγω δήλωση, με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ουγγρικής εταιρείας, Cristiana Bársony-Arcidiacono, σε επικοινωνία με το NBC, να σημειώνει ότι δεν κατασκευάζει τις συσκευές, λέγοντας ότι ήταν απλώς ένας «ενδιάμεσος» και πως «κάνετε λάθος» σε σχέση με το αν κατασκευάζει η εν λόγω εταιρεία τους βομβητές.

vomvitis_livanos


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που να δικαιολογούν τη σκέψη πως η BAC Consulting είναι πιθανώς μια εταιρεία-φάντασμα. Ειδικότερα, η δηλωθείσα διεύθυνσή της στη Βουδαπέστη ήταν ένα ροδακινί κτίριο σε έναν δρόμο με σπίτια κατά βάση, σε ένα εξωτερικό προάστιο. Η επωνυμία της εταιρείας ήταν αναρτημένη στη γυάλινη πόρτα σε ένα φύλλο Α4, όπως αναφέρει το Reuters και δείχνει και η αυτοψία του Associated Press σε σχετικό βίντεο.



Ένα άτομο στο κτίριο που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι η BAC Consulting ήταν εγγεγραμμένη εκεί, αλλά δεν είχε φυσική παρουσία. Από την πλευρά της, όπως αναφέρει το Reuters, η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, αναφέρει στο προφίλ της στο LinkedIn ότι έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO

Παράλληλα, οι καταγεγραμμένες δραστηριότητες της BAC στην ιστοσελίδα της είναι ευρύτατες, από την έκδοση ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι τη συμβουλευτική πληροφορικής και την εξόρυξη αργού πετρελαίου, που αφορούν κυρίως τον συμβουλευτικό τομέα και όχι την κατασκευή βομβητών.

«Με πάνω από μια δεκαετία συμβουλευτικής εμπειρίας, βρισκόμαστε σε ένα συναρπαστικό και ανταποδοτικό ταξίδι με το δίκτυό μας από παθιασμένους εμπειρογνώμονες με δίψα για καινοτομία και ανακάλυψη για το περιβάλλον, την καινοτομία και την ανάπτυξη και τις διεθνείς υποθέσεις», αναφέρεται στη σελίδα της εταιρείας στο LinkedIn.

etairia-link


Σημειώνεται πως η εταιρεία εγγράφηκε στην Ουγγαρία το 2022 και παρέσχε διεύθυνση Βουδαπέστης στον ιστότοπό της - την ίδια διεύθυνση που χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά με την ουγγρική εταιρεία και ενδεχόμενη εμπλοκή της στους μοιραίους βομβητές, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πίτερ Στάνο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη: «ας μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο».

«Οι λόγοι και το πώς έγινε, πώς οργανώθηκε, πρέπει να διερευνηθούν», είπε.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο και δήλωσε ότι προκάλεσαν «βαριές, αδιάκριτες παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Σε δήλωσή του, ο Josep Borrell ανέφερε: 

«Μετά τη χθεσινή σειρά εκρήξεων στο Λίβανο, τηλεφώνησα στον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib. Με ενημέρωσε για την έκρηξη μεγάλου αριθμού ηλεκτρονικών συσκευών σε πολλές περιοχές της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν - εκατοντάδες σε κρίσιμη κατάσταση - τα νοσοκομεία καταρρέουν.

Ακόμη και αν οι επιθέσεις φαίνεται να ήταν στοχευμένες, είχαν βαριές, αδιάκριτες παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων: αρκετά παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων

Θεωρώ την κατάσταση αυτή εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν μπορώ παρά να καταδικάσω αυτές τις επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου και αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος θα είχε βαριές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής».

Αυτός είναι ο βομβητής AR-924 - Η διάρκεια ζωής και ο ρόλος τους για τη Χεζμπολάχ

Ο βομβητής AR-924, ο οποίος διαφημίζεται ως «ανθεκτικός», περιέχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που διαφημίζονταν στην ιστοσελίδα της Gold Apollo πριν αφαιρεθούν μετά την επίθεση.

Ισχυριζόταν ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας έφτανε τις 85 ημέρες. Αυτό θα ήταν ζωτικής σημασίας στον Λίβανο, όπου οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές μετά από χρόνια οικονομικής κατάρρευσης. Οι βομβητές λειτουργούν επίσης σε διαφορετικό ασύρματο δίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που τους καθιστά πιο ανθεκτικούς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτούς.

vomvites-ekriksi-xezmpolox_jpg


Για τη Χεζμπολάχ, οι βομβητές παρείχαν επίσης ένα μέσο για να παρακάμψει την εντατική ισραηλινή ηλεκτρονική παρακολούθηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο Λίβανο.

«Το τηλέφωνο που έχουμε στα χέρια μας - εγώ δεν έχω τηλέφωνο στο χέρι μου - είναι συσκευή παρακολούθησης», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ομιλία του τον Φεβρουάριο.


Πηγή εικόνας άρθρου: AP