Με καζάνι που «βράζει» μοιάζει η Μέση Ανατολή καθώς ο Λίβανος δεν αποκλείεται να βιώσει μία χερσαία εισβολή από τις ισραηλινές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να δούμε το Τελ Αβίβ να δηλώνει ότι έχει στόχο την εξάλειψη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η ισραηλινή κίνηση που προμήνυε πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοίμαζε κλιμάκωση με τον Λίβανο, σημειώθηκε πριν από 48 ώρες: Ισραηλινά drone έριξαν φυλλάδια στον νότιο Λίβανο και μέσω των οποίων το Ισραήλ ζητούσε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Ήταν η πρώτη φορά που το Τελ Αβί έριξε φυλλάδια στη συγκεκριμένη περιοχή ζητώντας από κατοίκους να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ANI), τα φυλλάδια του «ισραηλινού εχθρού» ρίχτηκαν πάνω από το Ουαζάνι, περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ.

Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν πριν από την έκρηξη

Η Tracy Chamoun, Λιβανέζα συγγραφέας, πολιτικός και πρώην πρέσβης στην Ιορδανία, μίλησε στο BBC και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις σκηνές τρόμου, που εκτυλίχθηκαν. Όπως ανέφερε διέσχιζε με αυτοκίνητο μία αερογέφυρα στα νότια προάστια της Βηρυτού -προπύργιο της Χεζμπολάχ- όταν ξαφνικά είδε ανθρώπους να κείτονται στο δρόμο από κάτω.

«Ήταν σκέτη κόλαση. Άρχισαν να τρέχουν για να μεταφέρουν τους ανθρώπους στο νοσοκομείο. Τα αυτοκίνητα έκαναν στην άκρη, καθώς μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα με ανθρώπους γεμάτους αίμα περνούσαν. Ένας από τους τραυματίες που είδα είχε βγάλει το μάτι του. Ένας άλλος είχε ξεριζώσει το μισό του πρόσωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν πριν πυροδοτηθούν, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τους βγάλουν από τις τσέπες τους ή από τα γραφεία τους και να τους φέρουν στο ύψος του κεφαλιού τους», πρόσθεσε η γυναίκα.

Σημειώνεται ότι από τους 2.800 τραυματίες, περίπου 750 ήταν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, 150 στην κοιλάδα Μπεκάα και περίπου 1.850 στην Βηρυτό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, του Λιβάνου αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλευόταν σε μονάδες εντατικής, με τραυματισμούς, που επηρέαζαν την ικανότητά τους να αναπνέουν. Άλλοι παρουσίαζαν αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Elias Warrak, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, επεσήμανε ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να αφαιρέσει τα μάτια ασθενών. «Ήταν πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι εκ των ασθενών ήταν νεαροί άνδρες, γύρω στα είκοσι και σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε να αφαιρέσω και τα δύο μάτια τους», τόνισε ο Warrak.

Σημειώνεται ότι περίπου το 10% των τραυματιών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, κάποιοι από αυτούς διακομίστηκαν στη ΜΕΘ. Πολλοί φέρουν τραύματα στο πρόσωπο. Μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 460 χειρουργικές επεμβάσεις, με τις περισσότερες να έχουν γίνει στους οφθαλμούς, το πρόσωπο ή τα «άκρα», κυρίως στα χέρια. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμούς, κυρίως δακτύλων και άνω άκρων.