Ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ ακόμα και έναν χρόνο μετά τον θάνατό του καταφέρνει να γίνει πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Αυτή τη φορά με αφορμή αποκαλύψεις πρώην εργαζόμενων γυναικών στα Harrods, οι οποίες τον κατηγορούν ότι τις βίασε και τις κακοποίησε. Σε ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο BBC o άλλοτε ιδιοκτήτης του Harrods είχε βιάσει εργαζόμενες. Μεταξύ αυτών βρισκόταν η Gemma, η οποία ήταν η προσωπική του βοηθός από το 2007 έως το 2009.

Η γυναίκα δήλωσε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο στη Villa Windsor στο Παρίσι κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού. «Νομίζω ότι είναι κατά συρροή βιαστής», είπε και πρόσθεσε ότι το περιστατικό την άφησε τρομοκρατημένη και ανήμπορη να ζητήσει δικαιοσύνη όσο ήταν εν ζωή.

Όπως εξήγησε, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας ξεκίνησε να την παρενοχλεί μόλις προσλήφθηκε στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα. Παράλληλα όταν εκείνη πήρε άδεια λόγω στρες, ο Αλ Φαγιέντ την απειλούσε να επιστρέψει στη δουλειά. Όταν παραιτήθηκε, κατέστρεψε ηχογραφήσεις που είχε κρατήσει από τις παρενοχλήσεις, έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν από τη διεύθυνση ανθρωπίνων πόρων προκειμένου να υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, πολλές ήταν οι γυναίκες που οδηγήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν προσβληθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται στον Al Fayed, κάτι που πολλές γυναίκες θεωρούν σήμερα «ανατριχιαστικό».


Ο βιασμός της "Rachel"

Την ίδια ώρα μία άλλη γυναίκα που θέλησε να μιλήσει υπό καθεστώς ανωνυμίας και το BBC την αποκαλεί «Ρέιτσελ» ανέφερε ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ένα από τα διαμερίσματα του μεγιστάνα, στο Mayfair του Λονδίνου. Το περιστατικό σημειώθηκε ύστερα από μια νυχτερινή βάρδια στο Harrods. «Έκανα σαφές ότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Απλά ήθελα να τελειώνει», δήλωσε η Ρέιτσελ.

Μία ακόμα γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν έφηβη ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο Harrods αντιμετωπίζονταν ως «παιχνίδια» του Αλ Φαγιέντ χαρακτηρίζοντάς τον ως «τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς ηθική πυξίδα». Η ίδια εξήγησε πως επικρατούσε ένας ατμός φόβου, καθώς οι υπάλληλοι ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν για όσα συνέβαιναν.

Καταγγελίες και μετά θάνατον

Σύμφωνα με τον πρώην υπεύθυνο ασφαλείας στο Harrods, ήταν γνωστό ότι ο Αλ Φαγιέντ έτρεφε αδυναμία στις νεαρές γυναίκες. Ακόμη 13 γυναίκες κατέθεσαν ότι δεχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον Αιγύπιο δισεκατομμυριούχο στο ακίνητό του στο 60 Park Lane στο Λονδίνο, με τέσσερις εξ αυτών να καταγγέλλουν βιασμούς.

Σημειώνεται ότι το Harrods άρχισε να διευθετεί υποθέσεις με γυναίκες που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση τον Ιούλιο του 2022. Μάλιστα, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζήτησε συγγνώμη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Harrods του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που διοικούνταν από τον Αλ Φαγιέντ».

Επιπρόσθετα η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου «Ritz» στο Παρίσι, το οποίο ανήκε στον Αιγύπτιο, καταδίκασε τις πράξεις του και υποστήριξε ότι τέτοια συμπεριφορά δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες του ξενοδοχείου.