Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ πρότεινε μια συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την «ασφαλή έξοδο» του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, από τον θύλακα και ως εκ τούτου τον τερματισμό των μαχών.

Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση Kan, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για τη Γάζα. Ωστόσο για το τελευταίο σκέλος δεν διέρρευσε καμία λεπτομέρεια.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Times of Israel υποστήριξε ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο μεσολαβητής ανάμεσα στις οικογένειες των των ομήρων και της κυβέρνησης, ο Γκαλ Χιρς, παρουσίασε το σχέδιο στους Αμερικανούς, οι οποίοι πρόκειται να το μεταφέρουν σε «Άραβες αξιωματούχους» οι οποίοι, ωστόσο, δεν κατονομάστηκαν.

Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί εδώ και έναν χρόνο

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος είναι οι τρεις χώρες που μεσολαβούν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και έναν χρόνο και καταζητείται από το Ισραήλ, το οποίο τον θεωρεί «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο ισραηλινό έδαφος.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες της Kan και των Times of Israel δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε προηγούμενες δηλώσεις με τις οποίες η χώρα του καλούσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στη Χαμάς ώστε να κάνει παραχωρήσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Όποιος θέλει να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων μας πρέπει να ασκήσει πιέσεις στον δολοφόνο Σινουάρ και όχι στον πρωθυπουργό του Ισραήλ», είπε.