Eπικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη αυξάνονται μετά τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στον Λίβανο. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εξαπολύσει τις πιο ισχυρές πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών, επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους στον νότιο Λίβανο.

Στόχος των επιθέσεων ήταν οι θέσεις της Χεζμπολάχ, με εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών να καταστρέφονται, σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση. Οι εκτοξευτές φέρεται να ήταν έτοιμοι για χρήση σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, απηύθυνε δημόσια διάγγελμα, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας πως είχαν ως στόχο αθώους πολίτες, ακόμη και παιδιά. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα απαντήσει με σφοδρότητα, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Τελ Αβίβ ως «τρομοκρατικές» και υποσχόμενος ότι θα υπάρξει “δίκαιη τιμωρία”.

Η κλιμάκωση συνεχίστηκε με ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να χτυπούν περισσότερες από 100 θέσεις της Χεζμπολάχ, οι οποίες περιείχαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο να περιορίσουν τις επιθετικές δυνατότητες της οργάνωσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με σκοπό την προστασία του Ισραήλ.

*Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι συσκευές επικοινωνίας παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά προτού φθάσουν στον Λίβανo

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ag8t2xt0i9)


Λίβανος: Μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενεργοποιήθηκαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί 

Ταυτόχρονα, μία ανησυχητική διάσταση του ζητήματος ήρθε στο φως, όταν οι λιβανέζικες αρχές ενημέρωσαν ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν σε διάφορα σημεία του Λιβάνου είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά πριν εισέλθουν στη χώρα. Η σχετική ανακοίνωση προήλθε από τη διπλωματική αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ, αποκαλύπτοντας ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να εξετάσει τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας, που προκάλεσαν τουλάχιστον 37 θανάτους και χιλιάδες τραυματίες. Παρότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για επιχείρηση της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών στο εξωτερικό.


Οι απειλές της Χεζμπολάχ και η προτροπή των ΗΠΑ να σταματήσει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά του Ισραήλ

Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε χθες Πέμπτη τη λιβανική παράταξη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ, μετά τα δυο κύματα πολύνεκρων εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών του σιιτικού κινήματος, την ευθύνη για τις οποίες αυτό το τελευταίο επιρρίπτει στο Ισραήλ (στη φωτογραφία από το Χ, επάνω, βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο).

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «θα μπορούσε να τερματίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και σας εγγυώμαι πως, εάν το έκανε, θα επιμέναμε στο Ισραήλ πως είναι ανάγκη να διατηρηθεί η ηρεμία κι από τη δική του πλευρά», είπε σε διαπιστευμένους συντάκτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

«Αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι πως δεν σταματά τις τρομοκρατικές επιθέσεις», επέμεινε.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αναγνώρισε νωρίτερα χθες ότι η παράταξή του υπέστη πλήγμα «χωρίς προηγούμενο» και διεμήνυσε πως θα υπάρξει «τρομερή» ανταπόδοση στις επιθέσεις ευρείας κλίμακας, την ευθύνη για τις οποίες το κίνημά του προσάπτει στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» και «δίκαιη ανταπόδοση» εκεί που «το περιμένει» και εκεί που «δεν το περιμένει», απείλησε ο Χασάν Νασράλα, ο επικεφαλής του κινήματος που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο λιβανικό πολιτικό σκηνικό κι είναι σύμμαχος της Χαμάς.

Στο χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα για τις εκρήξεις της Τρίτης και της Τετάρτης, στις οποίες σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου 3.000. Οι εκρήξεις εντείνουν την ανησυχία για πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Εγγύς Ανατολή.

«Οσο η Χεζμπολάχ εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων (του Λιβάνου με το Ισραήλ), φυσικά το Ισραήλ θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις για ν’ αμυνθεί, όπως θα έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει από το 1997 τη Χεζμπολάχ στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων, της επιβάλλουν οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις. Από το 2013, η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίζει επίσης τον ένοπλο βραχίονα του λιβανικού κινήματος «τρομοκρατική» οργάνωση.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε όλα τα μέρη ν’ αποφύγουν κλιμάκωση της σύρραξης (…) έναν πόλεμο που ξέρουμε ότι θα πλήξει τα συμφέροντα όλων των πλευρών», είπε ο κ. Μίλερ.