Ένα πολυπλόκαμο δίκτυο φαίνεται πως αποκαλύπτεται στην προσπάθεια να βρεθεί το νήμα, ως προς το ποιος κατασκεύασε τους μοιραίους βομβητές και τα γουόκι-τόκι της Χεζμπολάχ, που εξερράγησαν προκαλώντας ένα λουτρό αίματος στον Λίβανο με 37 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, πράξη που η ένοπλη φιλοϊρανική οργάνωση βλέπει ως «κήρυξη πολέμου» από το Ισραήλ.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα σχέδιο ετών, αν τουλάχιστον αληθεύουν τα όσα δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, που υποστήριξε στο ABC News ότι το Ισραήλ πιθανότατα σχεδίαζε την επιχείρηση των εκρηκτικών συσκευών της Χεζμπολάχ για περίπου 15 χρόνια.

Μία τέτοια επιχείρηση, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, θα απαιτούσε μία μακροχρόνια διαδικασία δημιουργίας εταιρειών-βιτρίνα, με πολλαπλά επίπεδα τεχνάσματος προκειμένου οι πράκτορες να εισέλθουν στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ABC News κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δεν θα γνώριζαν ότι υπηρετούσαν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και από μία έρευνα που έχει κάνει το Ρόιτερς οι έρευνες για τους βομβητές φαίνεται ότι επικεντρώνονται σε εταιρείες φαντάσματα σε Νορβηγία και Βουλγαρία, ενώ σκιώδης παραμένει ο ρόλος της εταιρίας από την Ουγγαρία, της BAC Consulting, που σύμφωνα με την εταιρία από την Ταϊβάν, Gold Apollo (της οποίας το λογότυπο εμφανιζόταν στους μοιραίους βομβητές) ήταν εκείνη που κατασκεύασε και προμήθευσε τους βομβητές και στην οποία είχε επιτραπεί να χρησιμοποιεί το εμπορικό της σήμα.

*Διαβάστε ακόμα: Χεζμπολάχ: Εταιρεία-φάντασμα η ουγγρική BAC που φέρεται να κατασκεύασε τους βομβητές (;) - "Μπαλάκι" οι ευθύνες μεταξύ Βουδαπέστης και Ταϊπέι για τις μοιραίες συσκευές

Χεζμπολάχ - Εκρήξεις ασυρμάτων και βομβητών: Το πολυδαίδαλο δίκτυο, η βουλγαρική εταιρία, ο Νορβηγός ιδιοκτήτης και ο... πόλεμος Σόφιας-Βουδαπέστης

Υπενθυμίζεται πως η Gold Apollo έδειξε ως υπεύθυνη την μυστηριώδη ουγγρική BAC, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε, με την ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» να αναφέρει το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγόρασε τελικά τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την εν λόγω εταιρεία της Ταϊπέι. Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων βομβητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» βομβητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, μάλιστα, έδωσε μια άλλη διάσταση και ανέφερε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεών στον Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην Βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony (CEO της ουγγρικής BAC Consulting) 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των βομβητών», με την εταιρία από τη Βουδαπέστη να λειτουργεί ως ενδιάμεση στην συμφωνία, κάτι που είχε υποστηριχθεί από την ίδια την CEO της εταιρίας, σε επικοινωνία που είχε μαζί της το NBC την Τετάρτη (18/9).

Σε ανακοίνωσή της, η κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλγαρίας λέει ότι η εταιρεία που βρίσκεται στο μικροσκόπιο σχετικά με την προέλευση των βομβητών δεν έχει καμία σχέση με εκείνους που εξερράγησαν και εντοπίστηκαν στον Λίβανο.

Σε καμία περίπτωση, λέει η Υπηρεσία Ασφάλειας, δεν κατασκευάστηκαν, δεν εξήχθησαν, ούτε εισήχθησαν από τη Βουλγαρία αυτοί οι βομβητές. Σημειώνεται πως η SANS ανέφερε την Πέμπτη ότι είχε ξεκινήσει έρευνα μετά την αναφορά της ουγγρικής ιστοσελίδας Telex ότι η Norta Global - εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Σόφια από Νορβηγό - είχε εισάγει τις συσκευές και στη συνέχεια τις παρέδωσε στη Χεζμπολάχ.

Ο Petar Petrov, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του SANS, δήλωσε στο POLITICO ότι η Βουλγαρία διατηρεί ουδέτερη στάση όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι «όλες οι πληροφορίες που διαδίδονται από ορισμένα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αποδείχθηκαν αναληθείς, όπως δείχνει η έρευνα των αρχών μας ... Αυτό που συνέβη μου μοιάζει με μια κλασική εκστρατεία παραπληροφόρησης»

Η Norta Global, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τον Νορβηγό Ρένσον Γιόσι, δήλωσε πέρυσι έσοδα ύψους 650.000 ευρώ για συμβουλευτικές δραστηριότητες εκτός ΕΕ, αναφέρει το AFP. Σημειώνεται πως, όπως και η αντίστοιχη ουγγρική εταιρεία, η Norta Global είναι εγγεγραμμένη σε έναν «πάροχο υπηρεσιών έδρας», ο οποίος φιλοξενεί 196 άλλες εταιρείες.

Η ουγγρική BAC, η δομή «καρμπόν» με τη βουλγαρική «Norta Global» και η «πολυθεματική» δράση της

Πολλά από όσα περιεγράφησαν για τη «Norta Global» ισχύουν και για την ουγγρική BAC Consulting. Ειδικότερα, η δηλωθείσα διεύθυνσή της στη Βουδαπέστη ήταν ένα ροδακινί κτίριο σε έναν δρόμο με σπίτια κατά βάση, σε ένα εξωτερικό προάστιο. Η επωνυμία της εταιρείας ήταν αναρτημένη στη γυάλινη πόρτα σε ένα φύλλο Α4, όπως αναφέρει το Reuters και δείχνει και η αυτοψία του Associated Press σε σχετικό βίντεο.



Ένα άτομο στο κτίριο που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι η BAC Consulting ήταν εγγεγραμμένη εκεί, αλλά δεν είχε φυσική παρουσία. Από την πλευρά της, όπως αναφέρει το Reuters, η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, αναφέρει στο προφίλ της στο LinkedIn ότι έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO

Παράλληλα, οι καταγεγραμμένες δραστηριότητες της BAC στην ιστοσελίδα της είναι ευρύτατες, από την έκδοση ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι τη συμβουλευτική πληροφορικής και την εξόρυξη αργού πετρελαίου, που αφορούν κυρίως τον συμβουλευτικό τομέα και όχι την κατασκευή βομβητών.

«Με πάνω από μια δεκαετία συμβουλευτικής εμπειρίας, βρισκόμαστε σε ένα συναρπαστικό και ανταποδοτικό ταξίδι με το δίκτυό μας από παθιασμένους εμπειρογνώμονες με δίψα για καινοτομία και ανακάλυψη για το περιβάλλον, την καινοτομία και την ανάπτυξη και τις διεθνείς υποθέσεις», αναφέρεται στη σελίδα της εταιρείας στο LinkedIn.

etairia-link


Σημειώνεται πως η εταιρεία εγγράφηκε στην Ουγγαρία το 2022 και παρέσχε διεύθυνση Βουδαπέστης στον ιστότοπό της - την ίδια διεύθυνση που χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες.

Χεζμπολάχ: Με αυτό το υλικό ήταν «παγιδευμένοι» οι ασύρματοι

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι οποίες ανατινάχθηκαν σκορπώντας τον θάνατο την Τρίτη (17/09) και Τετάρτη (18/09) ήταν «παγιδευμένες» με το εκρηκτικό PETN, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters λιβανέζικη πηγή που γνωρίζει τα εξαρτήματα των συσκευών επικοινωνίας.

Ο τρόπος με τον οποίο το εκρηκτικό υλικό ενσωματώθηκε στην μπαταρία κατέστησε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του, είπε η πηγή.

Από τις φωτογραφίες των γουόκι τόκι που εξερράγησαν φαίνοται ετικέτες που έγραφαν "ICOM" και "made in Japan". Η Icom είπε ότι διέκοψε την παραγωγή πριν από μια δεκαετία των μοντέλων που εντοπίστηκαν στην επίθεση και ότι τα περισσότερα από αυτά που εξακολουθούσαν να πωλούνται ήταν πλαστά. Ο Yoshiki Enomoto, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν πιθανό μια παλαιότερη συσκευή Icom να είχε τροποποιηθεί σε βόμβα.

Θα ήταν δύσκολο να εισαγάγετε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην κύρια θήκη της φορητής συσκευής επικοινωνίας επειδή τα ηλεκτρονικά της είναι σφιχτά συσκευασμένα, επομένως ήταν πιο πιθανό τα εκρηκτικά να είχαν τοποθετηθεί στην αποσπώμενη μπαταρία, είπε ο Enomoto στον ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό Fuji TV.

Η λιβανέζικη πηγή του Reuters είπε ότι εκρήξεις σημειώθηκαν ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η μπαταρία ήταν διαχωρισμένη από την υπόλοιπη συσκευή.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είχε πει νωρίτερα στο Reuters ότι στους βομβητές είχαν εμφυτευτεί εκρηκτικά που ήταν δύσκολο να εντοπιστούν. Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών είχαν τοποθετηθεί στους νέους βομβητές, προφανώς μήνες πριν από τις εκρήξεις.

Τι είναι το PETN και σε ποιες επιθέσεις έχει χρησιμοποιηθεί

Ο νιτρικός πενταερυθρίτης (PETN) είναι ένα πολύ ισχυρό εκρηκτικό που «σκάει» με ταχύτητα περίπου 6 km/sec. Μόλις 100 γραμμάρια PETN αρκούν για να ανατιναχθεί ένα ολόκληρο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το PETN έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τρομοκρατικές ενέργειες.

• Το 1983 καταστράφηκε έκρηξη στο οίκημα Maison de France στο Βερολίνο. Ο τρομοκράτης Johannes Weinrich είχε τοποθετήσει 24 κιλά PETN.
• Το Δεκέμβριο 2001 ο Βρετανός Richard Reid (γνωστός και ως shoe bomber - «Ο βομβιστής με το παπούτσι») επιχείρησε να ανατινάξει με PETN την πτήση 63 της American Airlines με 197 επιβάτες από το Παρίσι στο Μαϊάμι.
• Στις 28 Αυγούστου 2009 χρησιμοποιήθηκε PETN στην απόπειρα δολοφονίας του Σαουδάραβα υφυπουργού Εσωτερικών πρίγκιπα Muhammad bin Nayef από τον επίσης Σαουδάραβα βομβιστή αυτοκτονίας Abdullah Hassan al Asiri, σχετιζόμενο με πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
• Στις 25 Δεκεμβρίου 2009 βρέθηκε PETN στην κατοχή του 23χρονου Νιγηριανού Abdulfarouk Umar Muttalab, που φέρεται να σχετιζόταν με πυρήνες της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αποπειράθηκε να ανατινάξει την πτήση 253 της Northwest Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντητρόιτ με 278 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, λίγο πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους.