Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν μια «στοχευμένη επίθεση» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, με ένα πυκνό σύννεφο καπνού να υψώνεται πάνω από την πόλη.

Κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη, σύμφωνα με το Reuters.

Οι IDF δεν παρέχουν περαιτέρω λεπτομέρειες, παρά μόνο λένε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες τους προς τους Ισραηλινούς πολίτες να είναι ασφαλείς, όπως αναφέρει το BBC.

Εν τω μεταξύ, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε αρκετούς πυραύλους στην πυκνοκατοικημένη περιοχή γνωστή ως Dahiyeh, μετέδωσε η τηλεόραση Al-Mayadeen TV με έδρα τη Βηρυτό, όπως αναμεταδίδει το Sky News.

Λίβανος: 5 νεκρά παιδιά από το χτύπημα στη Βηρυτό 

Τέσσερις ρουκέτες στόχευσαν το κτίριο στο Νταχιέ, μετέδωσε από την πλευρά του το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA). Ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες από το σημείο, καθώς η πολιτική άμυνα του Λιβάνου προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να παραμείνουν οι δρόμοι ελεύθεροι για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Το NNA μεταδίδει ότι τουλάχιστον πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από το χτύπημα, ενώ αναμένονται και άλλα θύματα καθώς οι τραυματιοφορείς έφτασαν στο σημείο. Η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα.

Βίντεο από το χτύπημα έδειχνε συντρίμμια και καμένα αυτοκίνητα διασκορπισμένα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, καθώς άνθρωποι περικύκλωναν ένα κτίριο από το οποίο έβγαινε καπνός. Το χτύπημα είχε ως στόχο ένα κτίριο κοντά στο τέμενος al-Qaem στη συνοικία Haret Hreik της νότιας Βηρυτού, μια κατοικημένη περιοχή.


Το Reuters, επικαλούμενο μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας, ανέφερε ότι το χτύπημα έγινε κοντά σε μια εγκατάσταση της Χεζμπολάχ.


Εκατοντάδες ρουκέτες εξαπέλυσε στο Ισραήλ η Χεζμπολάχ

Η επίθεση στη Βηρυτό πραγματοποιήθηκε μετά το «σφυροκόπημα» σε βάρος του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

Το Associated Press (AP) ανέφερε ότι πρόκειται για 140 ρουκέτες, επικαλούμενο τον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο πέρα από τα σύνορα.


Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων δήλωσε ότι δεν υπήρχαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επτά ξεχωριστές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων με πυραύλους Katyusha. Τα πυρά αυτά αποτελούν “απάντηση” στην επίθεση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έπληξε δεκάδες εκτοξευτές ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για χρήση εναντίον του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις ως αντίποινα για επιδρομές στο νότιο Λίβανο, καθώς η ένταση εκτοξεύτηκε μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας της.

Η οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε «πύραυλους Katyusha» εναντίον τουλάχιστον έξι ισραηλινών «αρχηγείων στρατού» και βάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας «κύριας βάσης αεράμυνας». Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα.

Πηγή εικόνας: Reuters