Επτά εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς χτυπάει «κόκκινο». Η νυν αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.

Σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη η κυρία Χάρις προηγείται σε δύο από τις λεγόμενες swing stages με τουλάχιστον πέντε μονάδες - Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν - ενώ στο Ουισκόνσιν προηγείται με μόλις μία μονάδα διαφορά. Σε άλλη δημοσκόπηση η κυρία Χάρις προηγείται με 6 μονάδες του Τραμπ, προβάδισμα που είναι και το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί έως τώρα.

Μάλιστα φαίνεται να έχει αυξήσει κατά τις τρεις μονάδες το προβάδισμα που είχε πριν το debate της 10ης Σεπτεμβρίου. Η Χάρις σημειώνει την ίδια διαφορά μεταξύ και των ανεξάρτητων, με το 47% να τάσσεται υπέρ της έναντι 41% που εκφράζουν την προτίμησή τους στον Τραμπ με το 6% να λέει ότι θα προτιμούσε κάποιον άλλο.

Το parapolitika.gr απευθύνθηκε σε δύο πρόσωπα που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ ζητώντας τους να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για τον πολιτικό αναλυτή Νικόλα Τσαμπήρα και τον ανταποκριτή του Alpha Δημήτρη Φιλιππίδη.

Σε ισχυρή θέση ο Τραμπ

«”Είναι η οικονομία, ανοητε”», αυτά τα περίφημα λόγια που ειπώθηκαν από τον Τζέιμς Καρβίελ το 1992, ο οποίος ήταν τότε ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου για την προεδρία Μπιλ Κλίντον, προμήνυαν το ένα θέμα που θα κυριαρχούσε στις εκλογές και θα οδηγούσαν τον Κλίντον στον Λευκό Οίκο. Στις προεδρικές εκλογές του 2024, η οικονομία κυριαρχεί στην αμερικανική εκστρατεία.

Σε αντίθεση με το 1992, δεν είναι μόνο το “είναι η οικονομία ανόητε”, αλλά και “η αυξανόμενη εγκληματικότητα, ανόητε”, όπως επίσης “η μαζική εισροή εκατομμυρίων μεταναστών, ανόητε” καθώς και “μια εκρηκτική κρίση φοιτητικών δανείων, ανόητε” που θα μπορούσε ενδεχομένως να στερήσει την ευημερία μιας γενιάς νεαρών Αμερικανών» τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Νικόλας Τσαμπήρας.

Ο κ. Τσαμπήρας που έχει εργαστεί ως ανώτερος σύμβουλος σε προεκλογικές εκστρατείες στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι «είναι πολύ ενδιαφέρον πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται με κάποιες απροσδόκητες ανατροπές. Το 1992, ο τότε Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατευθυνόταν στις εκλογές με ισχυρά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και τεράστια εμπιστοσύνη στη νίκη. Φτάνοντας στο σήμερα οι Δημοκρατικοί στις αρχές του έτουςνόμιζαν ότι είχαν νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Από τη στιγμή που είχε κατηγορηθεί σε πολλαπλές ποινικές υποθέσεις, ήταν πολύ σίγουροι για τη νίκη και μερικοί πίστευαν ότι ο κ. Τραμπ θα εγκατέλειπε την κούρσα πριν από το συνέδριο».

«Όμως σημειώθηκε μια απρόσμενη εξέλιξη. Όχι μόνο βελτιώθηκe η υποστήριξη του στις δημοσκοπήσεις, αλλά η συγκέντρωση χρημάτων έγινε ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι Δημοκρατικοί πολιτικοί. Φαίνεται ότι η Κάμαλα Χάρις και οι Δημοκρατικοί κάνουν το ίδιο λάθος με τους Δημοκρατικούς το 1992. Εκείνη τη χρονιά το κόμμα φαινόταν κολλημένο σε ένα μήνυμα που δεν είχε απήχηση στους Αμερικανούς ψηφοφόρους επειδή ανησυχούσαν για την οικονομία. Τίποτα άλλο δεν είχε σημασία το 1992.

Το 2024 οι Δημοκρατικοί φαίνεται να προτιμούν να μιλούν για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα για το οποίο οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν. Αρχικά, είπαν ότι η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά, μετά άλλαξαν ταχύτητα και σταμάτησαν να αναφέρουν την οικονομία, επικεντρώθηκαν στις συζητήσεις για τις δικαστικές υποθέσεις του Τραμπ, ανέφεραν όσο το δυνατόν περισσότερο την άμβλωση, αλλά και την "απειλή" για τη Δημοκρατία που έγινε επίσης κεντρικό θέμα στην πλατφόρμα τους», συμπληρώνει.

«Οι δημοσκοπήσεις έχουν αυτή την κούρσα πολύ κοντά. Η κυρία Χάρις και οι Δημοκρατικοί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη στιβαρή τους οργάνωση και στο «παιχνίδι εδάφους» για να κάνουν τη διαφορά. Η νυν αντιπρόεδρος μπορεί να κέρδισε αρχικά τις εντυπώσεις στo ντιμπέιτ, αλλά το κοινό ανησύχησε όταν αγνόησε μια ερώτηση για το πώς θα διορθώσει την οικονομία.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η Καμάλα Χάρις και οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει τo έδαφος για τη νίκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απήχηση επειδή αντιμετωπίζει τα ζητήματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους ψηφοφόρους. Συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα πλήθη όλων των εποχών, και με την ενθουσιώδη υποστήριξη του Δημοκρατικού Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, οι επιθέσεις σχετικά με το ότι ο Τραμπ είναι "ακροδεξιός" έχουν χαθεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές», καταλήγει ο κ. Τσαμπήρας.

Κόντρα ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους

«Έχοντας καλύψει ως ανταποκριτής στις ΗΠΑ, τις αμερικανικές εκλογές από το 2004, τολμώ να πω πως η συγκεκριμένη αναμέτρηση όσο και αν έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό με οτιδήποτε ξέραμε μέχρι σήμερα.

Οι δύο απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ, η παραίτηση και αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν, το πρωτοφανές τοξικό κλίμα και μία πρωτοφανής αντιπαράθεση μέσα σε ένα περιβάλλον βαθιά προβληματικό για τη χώρα, με μία οικονομία που ασθμαίνει, με το μεταναστευτικό να έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και την εγκληματικότητα ολοένα να αυξάνεται, αλλά και τους δύο μεγάλους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό», αναφέρει αρχικά ο κ. Φιλιππίδης.

«Ένα σκηνικό που δεν αποτελεί απλά μία κόντρα προσώπων ή μία κόντρα δύο κομμάτων αλλά την κόντρα δύο διαφορετικών κόσμων. Στην αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου δεν διακυβεύεται απλά το εκλογικό αποτέλεσμα για το ποιο θα κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά κάτι πολύ περισσότερο: Που θα πάει το καράβι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Θα συνεχιστούν οι πολιτικές των Δημοκρατικών ή θα αλλάξει εντελώς η ρότα του πλοίου; Και μέσα σε όλα αυτά τα πολιτικά επιχειρήματα είναι λιγότερα από τις κόντρες και τις εκατέρωθεν επιθέσεις. Βλέπουμε επιθέσεις στις πολιτικές του άλλου κόμματος και λιγότερο προτάσεις και λύσεις για το αδιέξοδο», προσθέτει.

«Για την ομογένεια, λίγο πολύ οι ανησυχίες είναι ίδιες με τον μέσο Αμερικανό, όπως και η ένταση και η πόλωση που πολλές φορές προσομοιάζει σε καφενεία του ’80 με τις διενέξεις των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βεβαίως οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της ομογένειας έχουν μοιραστεί στα δύο κόμματα, στηρίζοντας τους δύο υποψηφίους όπως γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση», επισημαίνει ακόμη.

Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα

«Το αποτέλεσμα θα κριθεί ανάλογα με το τί βάζει προτεραιότητα στην ατζέντα ο Αμερικανός ψηφοφόρος. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν προβάδισμα εάν οι ψηφοφόροι ανησυχούν περισσότερο για το μεταναστευτικό και την οικονομία ενώ οι Δημοκρατικοί θα αποκτήσουν πλεονέκτημα εάν το θέμα των αμβλώσεων και ο δικαιωματισμός επικρατήσουν στην ατζέντα», υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης.

«Όπως λέμε στην Αμερική κανείς δεν φεύγει από το μαγαζί αν δεν βγει η χοντρή κυρία να τραγουδήσει! Και εν προκειμένω το αποτέλεσμα διαφαίνεται τόσο αμφίρροπο που πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή! Βεβαίως από τις 50 πολιτείες, είναι συγκεκριμένες και λίγες αυτές που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως πχ η Πενσυλβάνια! Επτά εβδομάδες εξάλλου είναι πολλές για μια προεκλογική χρονιά που μας επεφύλαξε έντονες συγκινήσεις και αντιδράσεις, πολλά περισσότερα μπορούν να συμβούν μέχρι την 5η Νοέμβρη», καταλήγει ο δημοσιογράφος του Alpha.