Ξεκάθαρη ήταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις επερχόμενες αμερικανικές εκογές για το θέμα της οπλοκατοχής. Η Κάμαλα Χάρις, χωρίς καμία περιστροφή, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Όπρα Γουίνφρεϊ ότι "αν κάποιος μπει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω".

Κάμαλα Χάρις: Μάλλον δεν έπρεπε να το πω αυτό

Η Χάρις, απαντώντας σε ερώτηση της Γουίνφρεϊ, είπε ότι αν κάποιος εισβάλλει στο σπίτι της, θα πυροβοληθεί, αλλά αμέσως μετά, γελώντας, είπε: "Μάλλον δεν έπρεπε να το πω αυτό. Το επιτελείο μου θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό αργότερα".

Η συγκεκριμένη ατάκα ήταν η απάντηση που έδωσε στην παρουσιάστρια ότι εκείνη ανέφερε ότι η Χάρις είναι κάτοχος όπλου. Η Γουίνφρεϊ αναφερόταν σε πρόσφατες δηλώσεις της αντιπροέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την οπλοκατοχή, στο πλαίσιο των οποίων είχε παραδεχθεί ότι κατέχει ένα όπλο.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής είναι πολύ ευαίσθητο στις ΗΠΑ. Από τη μία το πολύ ισχυρό, συντηρητικό λόμπι που υποστηρίζει το δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών στην οπλοκατοχή για λόγους της προσωπικής τους ασφάλειας, και από την άλλη οι εκκλήσεις πολιτικών όπως ο Μπάιντεν, και κυρίως ο Ομπάμα στο παρελθόν, για την ανάγκη επιβολής πολύ αυστηρών κανόνων με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αναπόφευκτα θα μείωνε την κυκλοφορία τους στις ΗΠΑ.

Η Χάρις αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις των Δημοκρατικών για την πρόληψη της ένοπλης βίας που περιλαμβάνουν την απαγόρευση ορισμένων τύπων όπλων και την εφαρμογή πολύ λεπτομερών ελέγχων του ιστορικού του κάθε πολίτη που θα κάνει αίτηση για οπλοκατοχή.

"Νομίζω ότι για πάρα πολύ καιρό στο θέμα της βίας με όπλα, ορισμένοι άνθρωποι πιέζουν μια πραγματικά υπέρ μιας λανθασμένης επιλογής για να πουν ότι είτε είστε υπέρ της δεύτερης τροπολογίας του Συντάγματος είτε θέλετε να πάρετ τα όπλα από όλους. Είμαι υπέρ της δεύτερης τροπολογίας και είμαι υπέρ της απαγόρευσης των όπλων, των καθολικών ελέγχων ιστορικού, της νομοθεσίας που επιτρέπει σε πολίτες να υποβάλουν αίτηση σε δικαστήριο για να ζητούν την προσωρινή κατάσχεση όπλων από ένα άτομο που κρίνεται ότι αντιπροσωπεύει κίνδυνο για το ίδιο ή άλλους ανθρώπους".

Η Χάρις, στη συζήτηση, σημείωσε επίσης: "Ο Τιμ Γουόλς και εγώ είμαστε και οι δύο ιδιοκτήτες όπλων", αναφερόμενη στον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, κυβερνήτη της Μινεσότα.

Στον αντίποδα των θέσεων των Δημοκρατικών, τα τελευταία χρόνια το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει υιοθετήσει μια θέση υπέρ των οπλών και κατά των ελέγχων.