Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, σχετικά με το ναυάγιο του πειραματικού υποβρυχίου Titan, προχώρησε ο πρώην επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας, Δρ. Στίβεν Ρος, κατά τη διάρκεια της δίκης της OceanGate. Όπως επεσήμανε, το υποβρύχιο Titan παρουσίασε τεχνικά προβλήματα λίγες ημέρες πριν από το μοιραίο ταξίδι του.

Ναυάγιο Titan: Προβλήματα στη δοκιμαστική κατάδυση

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, σε μια δοκιμαστική κατάδυση στην οποία συμμετείχε ο Δρ. Στίβεν Ρος, πέντε άτομα βρίσκονταν στο υποβρύχιο, με τη θάλασσα να είναι αρκετά ταραγμένη. Χρειάστηκε μια ολόκληρη ώρα για να βγάλουν τους επιβάτες από το νερό.

Δείτε φωτογραφία:

ipovrixio-titan


"Δεν υπάρχει τίποτα για να πιαστείς μέσα στο υποβρύχιο", σχολίασε ο Ρος κατά την ακρόαση της δίκης: "Ο κυβερνήτης χτύπησε στο πίσω διαχωριστικό. Οι υπόλοιποι επιβάτες αναποδογύριζαν. Τελικά, εγώ βρέθηκα στο πίσω μέρος, ενώ ένας επιβάτης ήταν ανάποδα και άλλοι δύο ήταν κολλημένοι στο μπροστινό άκρο".

Ο Ρος δήλωσε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον συνιδρυτή της εταιρείας, Στόκτον Ρας, για τα προβλήματα που παρουσίασε το Titan, αλλά η OceanGate δεν προχώρησε σε αξιολόγηση του υποβρυχίου μετά το περιστατικό.

Ναυάγιο Titan: Σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία

Η τελευταία κατάδυση του υποβρυχίου έγινε στις 18 Ιουνίου 2023, όταν έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξής του περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη του ταξιδιού, το οποίο είχε σκοπό την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού.

nauagio-titan__1_
nauagio-titan__2_

Η έρευνα για το Titan συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον και τα συντρίμμια του βρέθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού, περίπου 300 μέτρα από τον Τιτανικό, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι.

Η ακροαματική διαδικασία, που λαμβάνει χώρα στην κομητεία Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες. Σκοπός της είναι να "αποκαλύψει τα γεγονότα πίσω από το συμβάν και να διαμορφώσει προτάσεις για την αποφυγή παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον".