Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε τις προτεραιότητές της για τη στήριξη προσώπων, ιερών μονών και ναών, καθώς και ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των δράσεων του Ταμείου Ανακούφισης των πυρόπληκτων της Ελλάδας υπό τις οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Με στόχο την υποστήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, η Αρχιεπισκοπή ίδρυσε το Ταμείο, όπου η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα έχει ήδη εγκρίνει αρχική δωρεά ύψους 50.000 δολαρίων.

Αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής, που περιλάμβανε τον επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα, την Ελέιν ‘Αλεν, ταμία της Αρχιεπισκοπής, και την Αννίτα Καρταλοπούλου, α’ αντιπρόεδρο της Εθνικής Φιλοπτώχου, επισκέφθηκε την Ελλάδα για να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν για την έκταση της καταστροφής και να οργανωθεί σχέδιο στήριξης στις πληγείσες περιοχές.

Η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα ενέκρινε χρηματοδοτήσεις 116.000 δολαρίων για την αποκατάσταση ζημιών στην Ιερά Μονή Παναγίας ‘Αξιον Εστί και στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Ιδρύματος Περίθαλψης ατόμων με νοητική στέρηση και σύνδρομο Ντάουν.

Το Ταμείο Αρωγής θα ενισχύσει την αναστήλωση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδούλα, καθώς και θα υποστηρίξει τους εθελοντές πυροσβέστες στην Πεντέλη με εξοπλισμό ύψους 500.000 ευρώ.

Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, Αρλίν Σιαβέλις Κελ, χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ευλογία, και η ταμίας Ελέιν ‘Αλεν τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή θα διασφαλίσει πλήρη διαφάνεια στις ενέργειές της.