Το προβάδισμα με 31,7% και ανατροπή των δημοσκοπήσεων, δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η πρόβλεψη αποτελέσματος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται με 29,3% η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ ακολουθούν με 11,7% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ενώ δεν αποκλείεται στην τρίτη θέση να βρεθεί η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Οι Πράσινοι βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου με 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο 3%. 

Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

Την ίδια στιγμή μία άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε έξω από εκλογικά κέντρα καταγράφει το SPD στην πρώτη θέση με 32%, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη με 29% το ακροδεξιό AfD. Το BSW της Βάγκενκνεχτ είναι στο 12%, το CDU στο 11,5% και οι Πράσινοι εκτός Βουλής στο 4,5%. Φι

Η προσέλευση ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Ως τις 14:00 (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση. Πολλοί ψήφισαν επιστολικά, μεταξύ τους και ο κάτοικος Βρανδεμβούργου καγκελάριος Όλαφ Σόλτς που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.