Τη δημιουργία ενός λιλιπούτειου ανεξάρτητου κράτους σε προάστιο των Τιράνων, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί στο μουσουλμανικό αντίστοιχο του Βατικανού, προωθεί η κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Το σχέδιο περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μιλώντας στους «New York Times».

Το ανεξάρτητο κράτος του τάγματος των Μπεκτασήδων θα δημιουργηθεί σε έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκει στο τάγμα, λιγότερο από το ένα τέταρτο του μεγέθους του Βατικανού, και θα είναι το μικρότερο κράτος που υπάρχει σήμερα. Αρχηγός του νέου κράτους θα είναι ο ηγέτης των Μπεκτασήδων, Έντμοντ Μπραχιμάτζ, τον οποίο οι πιστοί του αποκαλούν Μπάμπα Μόντι. Ο 65χρονος θρησκευτικός ηγέτης δηλώνει: «Ο Θεός δεν απαγορεύει τίποτα, και γι’ αυτό μας έδωσε νόηση». Στο νέο μουσουλμανικό κράτος θα επιτρέπεται το αλκοόλ και οι γυναίκες θα μπορούν να ντύνονται όπως θέλουν. «Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αγάπη και ευγένεια», προσθέτει. Αποδέχεται ότι θα είναι ο ανώτατος ηγέτης, αλλά ξεκαθαρίζει: «Αλάνθαστος είναι μόνο ο Θεός».

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα δηλώνει ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να φροντίσει «τον θησαυρό που είναι η θρησκευτική ανοχή, κάτι το οποίο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο» και ότι «δεν πρέπει το στίγμα που δημιουργούν κάποιοι μουσουλμάνοι να ορίζει ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι».

Ομάδα εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται τη νομοθεσία του νέου κράτους, που σύντομα θα κληθεί να αναγνωρίσει η αλβανική Βουλή. Ελπίζουν να ακολουθήσουν και οι γειτονικές χώρες. Οι Μπεκτασήδες είναι τάγμα σιιτών που δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πριν από έναν αιώνα, η έδρα του μεταφέρθηκε στα Τίρανα, αφού το απαγόρευσε ο Κεμάλ στην Τουρκία. Όπως σημειώνουν οι «New York Times», η Αλβανία έχει μακρά ιστορία θρησκευτικής ανεκτικότητας, υποδεχόμενη Εβραίους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσφατα Αφγανούς που δραπέτευσαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Αλβανικής καταγωγής ήταν και η Ανιέζα Γκόντζε Μποϊατζίου, γνωστή ως Μητέρα Τερέζα, που οι καθολικοί έχουν ανακηρύξει αγία και έλαβε το 1979 Νόμπελ για τις αγαθοεργίες της.